"Acil Eylem Planı"nda yüzde 80 başarı

ANKARA (İHA) - AK Parti Hükümeti işbaşına geldikten sonra Acil Eylem Planı (AEP) çerçevesinde belirlediği alanlardan eğitimi 22 başlık altında topladı. Belirlenen konulardan 18'ine start verip çözüm konusunda ilerleme kaydeden hükümet, YÖK, ÖSYM ve MEB gibi kurumların yeniden yapılandırılması dahil olam üzere toplam 6 soruna ilişkin ilerleme sağlayamadı.

Hükümet, yaşanan tartışmalar ve oluşan gerilimler sonucunda bu alanlarda geri adım atmak durumunda kaldı. Ancak eğitim çevreleri, hükümeti AEP'deki 22 konudan 18'inin sonlandırılması ve kimi sorunun ise çözüm şekline destek bulup sonlandırmaya başlanması noktasında yüzde 80 oranında başarılı bulduklarını belirtiyorlar.

Reklam
Reklam

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında kurulan 59. Hükümetin Milli Eğitim Bakanlığı'na ilişkin Acil Eylem Planı'nda 22 konu yer alıyor. MEB ile ilgili çözüm bekleyen konular Acil Eylem Planı'nda konuların özelliğine ve güçlüğüne ilişkin '12 ay, sürekli ve uzun vadeli' şeklinde sınıflandırılıyor. Geçtiğimiz haftalarda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile partisinden istifa eden ve Abdullah Gül başkanlığındaki hükümetin Milli Eğitim Bakanı olan Erkan Mumcu ile öncelikli olarak start verdiği Yükseköğretim Kurumu'nun (YÖK) yeniden yapılandırılması gündemde yer aldı. Hüseyin Çelik'in MEB'e getirilmesinde YÖK ve ÖSS değişikliği ile ÖSYM'nin yeniden yapılandırılması çalışmalarında da istenilen düzeyde ilerleme kaydedilemezken, Acil Eylem Planı'nda yer alan 18 sorunun yer aldığı kimi konular çözüme kavuşturuldu, bir bölümünün de tamamlanmak üzere olduğu öğrenildi.

MÜFREDAT SİL BAŞTAN

YÖK ve ÖSYM'nin yeniden yapılandırılmasının askıya alındığı Başbakan Erdoğan tarafından açıklanırken, bu zamana kadar kimsenin cesaret edemediği ilk ve ortaöğretim müfredatı sil baştan yenilendi. Ezberciliği ortadan kaldıran ve öğrenci merkezli eğitimin ön planda tutulduğu yeni yapılanmada, öğretmenler ile okulların fiziki donanımı ve eğitim materyalleri de yenileniyor. Özellikle Acil Eylem Planı kapsamında yer alan e-devlet kapsamında tüm okulların bilgisayara kavuşturulması ve internete bağlanması çalışmaları yüzde 70 oranında tamamlanmak üzere. Yine öğretmenlere piyasanın yarı fiyatına laptop bilgisayar temin edilmesi projesi de eğitim çevrelerinden tam not aldı.

Reklam
Reklam

Kamuoyunun da bu konuda tam destek aldığı çalışmalarda göze çarpan bir başka konu ise, mesleki ve teknik eğitime ağırlık verilmesi. İstihdam alanı kalmamış, güncelliğini yetirmiş kimi bölümler kaldırılırken, günün koşullarına ve iş alanındaki istihdamı ön planda tutan bilişim alanıyla ilgili yeni bölümler açıldı. Türkiye'deki genel lisedeki yüzde 65 ve mesleki eğitimdeki yüzde 35 okullaşma oranının tam tersi olması çalışmaları sürüyor.

Öte yandan Acil Eylem Palanı kapsamında rehberlik sisteminde de anlayış ve işleyiş değiştiriliyor. Oda sistemli rehberlikten merkezi yönetime geçiliyor. Rehberlik Araştırma Merkezleri başta olmak üzere rehber öğretmenler, alt yapının tamamlanmasıyla birlikte sorunlu okul ve öğrencilere göre bu merkezlerden yönlendirilip etkin hale getirilecekler. Rehberlik sistemiyle ilgili yeni anlayış çoğu illerde uygulamaya geçildi. AEP'de belirtilen tek tip forma, kitap değişikliği ve çanta taşıma gibi konulara da start verildi. Bölgesel ve okulsal olarak tek tip kıyafet uygulamasına başlandı. Kitap değişikliği ve ilköğretime ücretsiz kitap dağıtımı velilerden tam not alarak 2 yıldır başarıyla uygulanıyor.

Reklam
Reklam

YENİ ÜNİVERSİTELERİN KURULMASI VE AÇIK ÖĞRETİM

Hükümet, 2005 yılında açılmasını planladığı üniversitelere ilişkin illeri belirledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın alt yapı çalışmasını yaptığı üniversitelerle ilgili son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak Bakanlar Kurulu verecek. Kanun tasarısı imzaya açıldıktan sonra meclise gönderilecek. Hükümet, açılacak üniversitede Fen-Edebiyat Fakültesi'nin bulunması zorunluluğunu kaldırdı. 2005 yılı sonuna kadar üniversitelerin açılacağı 18 ilde, illerin sosyo-ekonomik ve alt yapı özellikleri dikkate alındı. Çorum, Amasya, Kırşehir, Kastamonu, Giresun, Ordu, Düzce, Aksaray, Nevşehir, Adıyaman, Sinop, Karaman, Tekirdağ, Uşak, Rize, Burdur, Erzincan ve Yozgat gibi illere AEP kapsamında yeni üniversiteler kurulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı 22 başlıkta toplanan konulardan çözülemeyen 6 konu içinde yer alan Açık Öğretim'in çeşitlendirilerek yaygınlaştırılmasına henüz gündeme getirmedi. Ayrıca yine yaklaşık 2 yıldan beri MEB'in yeniden yapılandırılması çalışmalarında da henüz netleşmiş bir durum yok. Bir başka el atılmayan konulardan birkaçı da şöyle:

Reklam
Reklam

"Yönetilebilir olmaktan çıkan büyük üniversitelerin bölünerek yeni üniversiteler kurulması, Üniversitelerin idari ve akademik özerkliğe kavuşturulması ve kaynak kullanımında esnekliğe sahip olması ve bölgenin yapısı ve öğretim elemanlarının özelliğine uygun tarzda bazı üniversitelerin belli konularda ihtisaslaşmasının sağlanması."

Hükümetin bürokrasiyi ortadan kaldırmak, iş ve işlemlere hız katmak amacıyla tüm kamu kurumlarına yönelik start verdiği AEP kapsamındaki e-devlet uygulamalarında, MEB en hızlı yapılanmayı gerçekleştiren bakanlık oldu. MEB, öncelikli olarak yaklaşık toplam 40 bin öğretmen atamasını hatasız bir şekilde bilgisayardan yapıp, atananların kararnamelerini ve evraklarını yine internetten 81 il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine e-mail olarak göndermeyi başardı. Bakanlıklar arası birimlerin ve merkez ile taşra arasında yazışmalar da internetten yapılmaya başlandı.

AEP'DE YER ALAN KONULAR

"1- Müfredat programları yenilenecek

2- Eğitimin önündeki engeller kaldırılacak

3- Mesleki ve Teknik Eğitime ağırlık verilecek

Reklam
Reklam

4- İlköğretimde rehberlik anlayışını

5- İlköğretim düzeyinde rehberlik uygulaması etkin hale getirilecek (Sürekli)

6- İlköğretimde çanta taşıma, kitap değişikliği ve tek tip forma giyilmesi uygulamasına son verilecek

7- İlköğretimin 6. sınıfından itibaren, öğrencinin ilgi ve kabiliyetine uygun tarzda eğitim alması sağlanacak (Sürekli)

8- Öğretmenlik ve öğretim elemanı mesleği cazip hale getirilecek ve sözleşmeli statüde istihdam edilmelerine imkan verecek düzenleme yapılacak

9- Üniversiteye yerleştirme sistemi fırsat eşitliğini sağlayacak şekilde yeniden düzenlenecek

10- ÖSYM yeni görevleriyle uyumlu olarak yeniden yapılandırılacak

11- Meslek liseleri ile üniversitelerin, sanayi kuruluşlarıyla işbirliği içinde olması için özel destek programları hayata geçirilecek

12- Yükseköğretim Kurulu yeniden yapılandırılacak

13- Yeni üniversite kurulması objektif kriterlere bağlanacak

14- Yönetilebilir olmaktan çıkan büyük üniversiteler bölünerek yeni üniversiteler kurulacak

15- Öğretim üyesi ve fiziki alt yapısı yeterli olan illerde de yeni üniversiteler kurulacak

Reklam
Reklam

16- Üniversiteler idari ve akademik özerkliğe kavuşturulacak ve kaynak kullanımında esnekliğe sahip olacak

17- Bölgenin yapısı ve öğretim elemanlarının özelliğine uygun tarzda bazı üniversitelerin belli konularda ihtisaslaşması sağlanacak

18- Meslek Yüksekokulları yeniden yapılandırılacak

19- Açık Öğretim çeşitlendirilerek yaygınlaştırılacak

20- Eğitim ve öğretimin her aşamasında e-eğitim uygulamasına geçilecek (Sürekli)

21- Milli Eğitim Bakanlığı yeniden yapılandırılacak

22- Okul yönetimleri demokratik hale getirilecek."