Açılan işyeri kapanandan fazla

AK Parti Tokat İl Başkanı Eyüp Eroğlu, TESOB Başkanı Mehmet Bekçi'ye belgelerle yanıt verdi

AK Parti Tokat İl Başkanı Eyüp Eroğlu, kentte açılan ve kapanan işyerleri ile ilgili verilen rakamların doğru olmadığını ileri sürdü.

Başkan Eroğlu, "Birlik başkanının ifade ettiği gibi kapananın açılandan çok fazla olduğu ve Tokat ekonomisinin ve istihdamının sanki acil bir işaret verdiği gibi bir algı oluşturulmuş.

Bu algı asla ve asla doğru değil" dedi.

Parti binasında basın açıklaması yapan Başkan Eroğlu, TESOB Başkanı Mehmet Bekçi'nin 2011 yılından Tokat'ta 2 bin 214 esnafın kepenk kapattığı, bin 539 tane yeni iş yerinin açıldığı şeklindeki açıklamalarına karşı açıklama yaptı.

Reklam
Reklam

Başkan Eroğlu, Türkiye Esnaf Sanatkarlar Merkezi'nin sitesindeki istatistiklerden çıktı aldığını belirterek, "Bu alanda her ilin ne kadar istihdama ait işyerinin olduğu, ne kadar açıldığı-kapandığı açık ve net ortada. O zaman bu verilen rakamların doğru olmadığı gerçek olmadığı tam tersi daha farklı olduğu ortaya çıkacak. Şöyle ki bakıyorum, 2011 yılında bin 782 işyeri tescil edilmiş. Yani açılmış. Buna karşılık da bin 659 da sicilden terk var. Yani bin 782 açılan var, bin 659 kapanan var. Geliyorum, 2012 yılının Ocak rakamlarına. Şu anda Tokat'ta 239 tane açılan yeni esnaf var, 138 tane de kapanan var. Yani baktığımız da veriler hep yüksektir. Yani açılan kapanandan fazla. Hiçbir yılda kapanan açılandan fazla olmamış. Ama her nasılsa bilemiyorum buradaki ifadelerden 600-700'e yakın esnafın kapandığı yani kapananın açılandan fazla olduğu algılanıyor. Bunun kesinlikle doğru olmadığını ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Başkan Eroğlu, komşu illere bakıldığında Tokat'ın Samsun'dan sonra un çok işyeri açan il olduğunu gördüklerini ifade ederek, "Samsun 4 bin 793 tescilli yeni esnafı var, Tokat bin 782. Onu takip eden Çorum bin 362, Sivas bin 321, Yozgat bin 211 ve Amasya 894. Altı il içerisinde Tokat'ımız Samsun'dan sonra an çok esnafın işletme açtığı pozisyonda. Birlik başkanının ifade ettiği gibi kepenklerin kapatıldığı, esnaflarının durumlarının kötüye gittiği, kapananın açılandan çok fazla olduğu ve Tokat ekonomisinin ve istihdamının sanki acil bir işaret verdiği gibi bir algı oluşturulmuş. Bu algı asla ve asla doğru değil. Rakamlar, veriler, istatistikle ortada. Bu istatistikler ve veriler ezbere bilgiler değildir. Tamamen resmi, tamamen kayda giren, tamamen Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik ve belgeleri tarafından bizzat açıklanmış olan verilerdir. Yani Tokat'ımız da özellikle, 2012 yılı bir sıçrama yılı olacak" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz