‘Acilen 100 Bin Öğretmen Atanmalı'

Eğitim BİR-SEN urfa Şube Başkanı, Türkiye’de 285 bin öğretmene ihtiyaç duyulduğunu belirterek acilen 100 bin ilk atama istedi.

Öğretmenler Günü’nü kutlamayacaklarını belirten Eğitim BİR-SEN Şanlıurfa Şube Başkanı, Türkiye’de 285 bin öğretmene ihtiyaç duyulduğunu belirterek acilen 100 bin ilk atama istedi.

Şanlıurfa Eğitim BİR-SEN Şube Başkanı İbrahim Coşkun yaklaşan 24 Kasım Öğretmenler Günü ile ilgili açıklamada bulundu. Sendika olarak öğretmen maaşlarının gerekli standartlara yükseltilmediği için bu yılki öğretmenler gününü kutlamayacaklarını belirten İbrahim Coşkun 285 bin öğretmen açığı bulunan Türkiye’de 100 bin acil ilk atama istedi.

Reklam
Reklam

285 BİN ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR DERHAL 100 BİN İLK ATAMA YAPILMALI

İbrahim Coşkun, “OECD Ortalaması Baz Alındığında Türkiye’nin Öğretmen İhtiyacı 285 Bindir. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı açısından OECD ortalamaları esas alınırsa, Türkiye’nin bu ortalamaları yakalaması için, ilköğretim düzeyinde yaklaşık 175 bin, ortaöğretim düzeyinde ise yaklaşık 110 bin olmak üzere toplam 285 bin yeni öğretmen istihdam etmesi gerekir. Türkiye’de zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkarılması ile birlikte, 2012 yılından itibaren ortaöğretimdeki toplam öğrenci sayısının ve dolayısıyla da öğretmen ihtiyacının artması beklenmektedir. Bu ihtiyacın dikkate alınarak Şubat’ta ve Ağustos’ta en az 100 bin öğretmen atanmalıdır” dedi.

ÖĞRETMENLER GÜNÜMÜZÜ KUTLAMIYORUZ

Çoşkun, “Eğitim sisteminin nitelikli bir hale gelmesi ve bireylere hak ettikleri düzeyde eğitim hizmeti sunmak, sadece öğretmenlere yönelik yapılacak çalışma ve iyileştirmelerle sağlanamaz.Öğretmenlere yönelik yapılacak iyileştirmelerle birlikte, Eğitim sisteminin içinde görev alan bütün kamu görevlileri, bizim için eğitim çalışanı sıfatıyla önemlidir ve değerlidir. Bu nedenle öğretmen dışındaki eğitim çalışanlarının; hizmetlinin, memurun, şefin, güvenlik görevlisinin, mutemetin, saymanın, tekniker ve teknisyenin, şoförün, aşçının, şube müdürlerinin, mühendislerin, denetmenlerin, akademisyenlerin ve üniversite idari personelinin hem mağduriyetlerini giderecek hem de haklı beklentilerini kazanıma dönüştürecek bir süreci başlatmak durumundayız. Bütün eğitim çalışanlarının sorunu çözülmedikçe, hak ettikleri maaş verilmedikçe, insan onuruyla bağdaşır çalışma şartlarına sahip olmadıkça eğitim sisteminde sürdürülebilir bir reform gerçekleştirmek hayaldir. Eğitim çalışanlarına beklentileri olan iyileştirmeler yapılarak bu hayali gerçeğe dönüştürmenin startı verilmelidir” dedi.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE VE DÜNYA’DA ÖĞRETMENLİK RAPORU

“Sendika olarak, 23. Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda aldıkları ve sonuç bildirgesinde de yer verilen “Öğretmenlik mesleğinin ekonomik ve mesleki itibarını hedef alan yaklaşımlar bertaraf edilmediği sürece, 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri yapılmamalı ve hiç kimse kutlama mesajı yayınlamamalıdır” kararı doğrultusunda Öğretmenler Günü’nü kutlamayacagız” diyen Coşkun, “Ülkenin geleceğini inşa eden eğitimin en önemli unsuru olan öğretmenlerin fedakârlığının görmezden gelinmesi, itibar kaybına uğratılması, ek ödemeden mahrum edilerek kamuda en az maaş alan çalışan konumuna düşürülmesi; ayrıca 18. Milli Eğitim Şurası’nda alınan, ‘Öğretmen ve yöneticilerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla her yıl kasım ayında bir maaş tutarında ikramiyenin verilmesi, ek ders ücretinin 12 TL’ye çıkarılması, görev alınan projeler için ek ders ücreti tahakkuk ettirilmesi, eğitim kurumu yöneticilerine makam tazminatı ödenmesi ve ek ders ücretinin maaşlara, ek ödemenin ise emekli maaşlarına yansıtılması’ kararlarının hayata geçirilmemesi, Öğretmenler Günü’nü kutlamama kararı almamızın başlıca gerekçelerini oluşturmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Coşkun, “Öğretmenlerden daha az zamanda daha çok iş yapmaları beklenmektedir. Eğitim reformları dolayısıyla, öğretmenler ders dışında daha çok süre çalışmak zorunda kalmaktadır” ifadelerini kullandı.

Şube Başkanı Coşkun,” İhtiyaç fazlası öğretmen yetiştirme nedeniyle, eğitim fakültesi mezunu öğretmen adaylarının önemli bir kısmı atanamamaktadır. Özellikle son beş yılda ataması yapılmayan öğretmen adayları sorunu kamuoyunda geniş yer bulmaktadır. Bu hususlar, son yıllarda öğretmenlik mesleğinin cazibesini yitirmesine neden olmaktadır. Öğretmenlik programlarının öğrenciler açısından cazibesini koruması için, arz ve talep dengesini sağlamaya yönelik çalışmalar sürdürülmelidir” dedi.

“GEREKLİ ADIMLARIN ATILMASINI BEKLİYORUZ”

“Bugünkü açıklamamızda “Türkiye ve Dünyada Öğretmenlik” raporumuz üzerinden öğretmenliğin ve öğretmenlerin durumunu ortaya koyduk” diyen Coşkun sözlerini şöyle tamamladı, “Ancak eğitim sisteminin nitelikli bir hale gelmesi ve bireylere hak ettikleri düzeyde eğitim hizmeti sunması, sadece öğretmenlere yönelik çalışma ve iyileştirmelerle sağlanamaz. Eğitim sisteminin içerisinde görev alan bütün kamu görevlileri, bizim için eğitim çalışanı sıfatıyla önemlidir ve değerlidir. Bu nedenle öğretmen dışındaki eğitim çalışanlarının (hizmetlinin, memurun, şefin, güvenlik görevlisinin, mutemetin, saymanın, tekniker ve teknisyenin, şoförün, aşçının, şube müdürlerinin, mühendislerin, denetmenlerin, akademisyenlerin ve üniversite idari personelinin) hem mağduriyetlerini giderecek hem de haklı beklentilerini kazanıma dönüştürecek bir süreci başlatmak durumundayız. Bütün eğitim çalışanlarının sorunu çözülmedikçe, hak ettikleri maaş verilmedikçe, insan onuruyla bağdaşır çalışma şartlarına sahip olmadıkça eğitim sisteminde sürdürülebilir bir reform gerçekleştirmek hayaldir. Eğitim çalışanlarına beklentileri olan iyileştirmeler yapılarak bu hayali gerçeğe dönüştürmenin startı verilmelidir. Kutlamayacağımız Öğretmenler Günü’ne iki gün var, bütün eğitim çalışanlarının gün görmesini sağlayacak adımların acilen atılmasını bekliyoruz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: