AÇKD'den Taş Ocaklarına Tepki

Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD) Başkanı Selda Asker, bölgenin en önemli çevre sorunlarından birinin  taş ocakları olduğunu söyledi.

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, bölgenin en önemli çevre sorunlarından birinin taş ocakları olduğunu söyledi. Asker, dernek binasında düzenledikleri basın toplantısında yaptığı açıklamada, özellikle Habib-i Neccar Dağı,Yayladağı yolu, Yukarıokçular ve Döver köyleri arasında işletilen taş ocaklarının ekolojiye, su kaynaklarına, tarihi yapılara, insan sağlığına, besiciliğe ve tarıma zarar verdiğini iddia etti. Yukarıokçular ve Döver köyleri ile Şenköy Beldesi arasındaki bölgede 14 taş ve mermer ocağı işletme ruhsat verildiğini ifade eden Asker, şöyle devam etti: "Bu yoğunluktaki taş ocakları bölgede yeraltı ve yer üstü sularına büyük oranda zarar verecektir. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda suyun yaşamımız için ne kadar önemli olduğu bilinen bir gerçek iken neden doğaya bu kadar müdahale edilmektedir? Taş ocakları antik döneme ait tarihi dokuyu da ciddi manada tehdit etmektedir. Taşların çıkarılması, işletilmesi ve taşınması sırasında oluşan tozlar bir diğer çevre sorununu oluşturmaktadır. Bu tozlar, bitkilerdeki tahribatın yanında, yakın yerleşme alanlarında temizlik ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Tozların akciğerlerde birikmesi, solunum yetersizliği ile sonuçlanabilen pnömokonyoz hastalığına yol açabilmektedir. Taş ocağı ve işletmelerinden kaynaklanan tozlar rüzgarlarla taşındığından sadece ocakların yakınındaki değil, uzaktaki bazı yerleşme ve tarım alanları da bundan olumsuz etkilenmektedir. Bu ocakların gerekli hassasiyet gösterilmeden ve ciddi bir planlama yapılmadan işletmeye açılması, birçok çevre sorununu da beraberinde getirmiştir." Toplantıda AÇKD Üyesi Celal Yahyaoğlu da taş ocaklarının etkileri konulu sunum gerçekleştirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: