Açlık Oyunları, Tayland'da gerçek oldu

Tayland'da geçen ay gerçekleşen ordu darbesini protesto eden devrik hükümet yanlıları, 'Açlık Oyunları' serisinde isyancıların yaptığı el işaretini direnişin sembolü seçti.

Hükümetle muhalefet arasında aylarca süren siyasi krizin ardından ordunun yönetime el koyduğu Tayland’da darbeye karşı çıkan eski hükümet yanlıları, tepkilerini sessizce göstermenin yolunu buldu.

2006′daki asker darbeyle koltuğunu kaybeden ve yurt dışına kaçan eski Başbakan Taksin Şinavatra’nın destekçisi “kırmızı gömlekliler”, darbeye direnişin sembolü olarak, Suzanne Collins’in kaleme aldığı ünlü gençlik serisi “Açlık Oyunları“nda baskıcı yönetime karşı isyan eden halkın kullandığı “3 parmak” işaretini seçti.

Reklam
Reklam

Hürriyet'in haberine göre, ordu yetkilileri, şu an için hareketi yapan protestocuları tutuklamayacaklarını, buna karşın hareketin “direnişin bariz sembolü” haline dönüşmesi halinde durumu kontrol altına almak için harekete geçeceklerini belirtiyor.

Kırmızı gömlekliler, ordu darbesine karşı çıkanlardan her gün sabah 09.00′da, öğlen 13.00′te ve akşamüstü 17.00′de güvenlik güçlerinin bulunmadığı kamusal alanlarda yarım saniye hareketi yapmalarını istiyor.

Kimi darbe karşıtları 3 parmak işaretinin, Fransız Devrimi’nin değerleri “özgürlük, eşitlik ve kardeşliği” sembolize ettiğini söylerken, kimileri de “özgürlük, seçim ve demokrasi” anlamını taşıdığını öne sürüyor.

Askeri müdahaleyi eleştiren yayınlar yapılmasını engellemek için çok sayıda televizyon kanalı ve internet sitesini kapatan ordu yetkilileri, olası protesto gösterilerini engellemek için hafta sonundan bu yana başkent Bangkok’a yaklaşık 6 bin asker sevk etti.

EZİLENLERİN SEMBOLÜ

Distopik gelecekte geçen seride 13 bölgeye ayrılmış olan eski ABD’de, başkentin baskıcı yönetimine karşı çıkan Katniss Everdeen adlı genç kızın başından geçenler anlatılıyor. Otoriteye karşı çıkanların sembolü haline gelen “3 parmak işareti”, 12. Bölge halkına özgü bir işaret. Sol elin orta 3 parmağını öptükten sonra havaya kaldırarak yapılan işaret, orjinalinde “teşekkür, takdir ya da veda” anlamında kullanılıyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: