Açlık sınırı 481 milyon lira

ANKARA (İHA) - Türk-İş'in yaptığı araştırmada; Mayıs ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 481 milyon lira, yoksulluk sınırı ise 1 milyar 461 milyon lira olarak tespit edildi.

Türk-İş'den yapılan yazılı açıklamada, Türk-İş Araştırma Merkezi'nin Mayıs 2004 fiyatlarıyla yaptığı araştırma sonucu, 4 kişilik bir ailenin yeterli, dengeli ve sağlıklı olarak beslenebilmesi için yapılması gereken asgari gıda harcama tutarının 480 milyon 768 bin lira olarak hesaplandığı bildirildi. 'Açlık sınırı' olarak nitelenen bu tutarın bir önceki aya göre aynı kaldığı vurgulanan açıklamada, 4 kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını kapsayan 'yoksulluk sınırı'nın ise 1 milyar 461 milyon liraya ulaştığı ifade edildi. Araştırma Merkezi'nin, sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmek için tüketilmesi gereken temel gıda maddelerinden hareketle, 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken harcama tutarını 17 yıldan bu yana her ay düzenli olarak hesapladığı hatırlatılan açıklamada, "Yapılan çalışma bir yandan insan onurunun gerektirdiği yaşama düzeyini sağlayacak asgari harcama tutarını belirlemekte ve fakat öte yandan gıda fiyatlarındaki değişimi de ortaya koymaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

Ailenin zorunlu ihtiyaçları için yapılması gereken toplam harcama tutarına Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) verilerinden yararlanılarak ulaşıldığı belirtilen açıklamada, bu veriler temel alınarak kıyaslama yapıldığında 2004 Mayıs ayı itibariyle şu sonuçların ortaya çıktığı vurgulandı:

"Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre değişmedi. 2004 yılının ilk beş ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış oranı yüzde 4.5; gıda harcaması tutarı ise son 12 ay itibariyle yüzde 6.0 oranında oldu. 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı da yüzde 19.7 olarak gerçekleşti".

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbı içindeki maddelerin fiyatlarında Mayıs 2004'de gözlenen değişimde ise; süt, yoğurt, peynir gibi temel gıda maddelerinin bulunduğu grupta, süt ve yoğurdun fiyatı bu ayda aynı kalırken peyni fiyatına düşük bir artış belirlendi. Et, tavuk, balık ve bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta, kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı değişmezken, tavuk fiyatında gerileme yaşandı. Sakatat ürünleri ve bakliyat ürünlerinin fiyatı da bu ay aynı kaldı. Meyve-sebze fiyatlarında ise yaşanan gerileme dikkat çekti.

Reklam
Reklam