Asgari ücretin 527 TL olduğu Türkiye'de Nisan ayında dört kişilik ailenin açlık sınırının 738, yoksulluk sınırının 2 bin 404 TL olduğu hesaplandı.
TÜRK-İŞ, 22 yıldır sürdürdüğü Açlık ve Yoksulluk Sınırı çalışmasının Nisan sonuçlarını açıkladı. Buna göre; dört kişilik bir ailenin dengeli, sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 738.33 TL olarak hesaplandı. Mutfak harcaması yanısıra yapılması zorunlu konut (kira, yakacak, elektrik, su vb), ulaşım, giyim, eğitim, haberleşme ve benzeri harcamalar da dikkate alındığında, diğer bir ifadeyle dört kişilik bir ailenin "insan onuruna yaraşır" yaşam sürdürebilmesi için haneye girmesi gereken toplam tutar(yoksulluk sınırı) ise 2 bin 404.97 TL oldu.
Geçen yılın Nisan ayında açlık sınırı 717.07, yoksulluk sınırı ise 2 bin 335.73 TL olarak hesaplanmıştı. Mart 2009'da ise açlık sınırı 744.65, yoksulluk sınırı 2 bin 425.55 TL olmuştu.
KRİZ ETKİSİ GÖRÜLÜYOR
TÜRK-İŞ'in çalışmasına göre, dört kişilik ailenin yapması gereken ek harcama tutarı yılbaşına göre geriledi. Ekonomik krizi ile kendini gösteren talep gerilemesi zorunlu harcamalarda bile etkisini gösterdi. Aslında enflasyondaki gerileme bir anlamda sağlıksız ekonominin önemli bir göstergesi oldu. Bir aylık çalışmanın karşılığı olarak elde edilen net asgari ücret halen 527.13 TL düzeyinde bulunuyor. Ekonomik kriz nedeniyle işini kaybedip işsizlik sigortası kapsamında işsizlik ödeneği alabilen sınırlı sayıdaki çalışana yapılan ortalama aylık ödeme ise 348 TL. Kayıtdışı çalışmak durumunda olanların bu ödenekten yararlanma imkanı zaten bulunmuyor.
TÜRK-İŞ'in verileri temel alındığında Nisan 2009 ayı itibariyle "mutfak enflasyonu"ndaki değişim şöyle oldu: Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.85 oranında geriledi.
Yaşanan ekonomik kriz sonucu gerileyen talep gıda harcaması tutarındaki değişimi de etkilemiş ve yılın ilk dört ayı itibariyle yüzde 0.18 oranında gerileme belirlendi.
Gıda harcaması tutarındaki artış son 12 ay itibariyle sadece yüzde 2.96 düzeyinde oldu.
Yıllık ortalama artış ise yüzde gerilemeye devam etti ve yüzde 9.51 oranında gerçekleşti.
Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Nisan 2009 itibariyle gözlenen değişim şu şekilde gerçekleşti:
GIDA FİYATLARINDA DEĞİŞİM Süt, yoğurt, peynir grubunda; süt ve peynir fiyatı değişmedi, peynir fiyatı ise yüzde 4.02 oranında arttı. Bunun etkisiyle mutfak harcamasına yaklaşık 1.35 TL tutarında yük geldi.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et fiyatı kıyma ve kuşbaşı olarak yüzde 1.25 ve 1.32 oranında arttı, tavuk fiyatı ise geçtiğimiz aya göre geriledi. Aynı biçimde balık fiyatı ortalama olarak geriledi, yumurta ve sakatat fiyatı aynı kaldı. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek, barbunya) fiyatı ise genelde değişmedi, sadece kırmızı mercimek fiyatında –çok az da olsa- gerileme gözlendi. Bu grupta yer alan gıda maddelerindeki fiyat değişimi bir bütün olarak değerlendirildiğinde, mutfak harcamasını artıran etkisi oldu.
Mutfak harcamasını olumlu yönde etkileyen unsur özellikle sebze fiyatlarındaki gerileme oldu. Mart ayında ortalama kilogram sebze fiyatı 2.25 TL ve meyve fiyatı 2 TL iken, bu ay sebze fiyatı 1.95 TL ve meyve fiyatı 2.29 TL olarak hesaplandı. Hesaplamada pazarda yoğun olarak bulunan ve satılan ürünler temel alındı. Bu grupta yer alan gıda maddelerindeki fiyat değişimi mutfak harcamasını azaltan etkide oldu.
Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek, un ve irmik fiyatı aynı kalmış, makarna ve bulgur fiyatında gerileme görüldü. Ancak pirinç fiyatında bu ay yüzde 13.74 oranında artış görüldü. Bu grupta yer alan gıda maddelerindeki fiyat değişimi mutfak harcamasını yükselten yönde oldu.
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmemiş, margarin fiyatı ise arttı. Siyah zeytin fiyatı değişmezken yeşil zeytin fiyatı biraz geriledi. Baharatlardan (kimyon, nane, karabiber, vb) fiyatı değişen olmamış, aynı şekilde bal, reçel, şeker, tuz, çay, ıhlamur, salça fiyatı da aynı kalmış, pekmez ise ucuzladı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden ceviz ve antep fıstığının fiyatı gerilemiş, fındığın fiyatı ise arttı. Bu grupta yer alan gıda maddeleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde, fiyatlardaki değişim mutfak harcamasını azaltan yönde oldu. (ANKA)