Ada krizi masaya yatırılıyor

RABAT (İHA) - İspanyollar'ın Perejil, Faslılar'ın ise Leyla Adası olarak adlandırdıkları ada, iki ülke arasında günlerdir gerilime neden oluyor. İki ülkenin Dışişleri Bakanları bugün biraraya gelerek sorunları masaya yatırmaya karar verdi. İki bakanın görüşeceği başka konular da var: Batı Sahra, Fas sınırları içinde balıkçılık, Ceuta ve Melilla kentlerinin iadesi ve İspanya'daki Faslı mültecilerin konumu ve kaçakçılık.

İki ülke arasında günlerdir süren ada krizine çözüm bulmak için Fas Dışişleri Bakanı Muhammed Benaissa ile İspanya Dışişleri Bakanı Ana Palacio bugün Fas'ta biraraya geliyor. İki bakanın yalnızca adanın geleceğini değil, iki ülke arasında soğuk rüzgarların esmesine neden olan başka konuları da görüşmesi bekleniyor.
Faslı askerlerin Leyla Adası'na bayrak dikmesine tepki gösteren ve askerlerini adaya gönderen İspanya, Faslı askerleri gözaltına almıştı. Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell iki ülke arasında yürüttüğü telefon diplomasisiyle sorunun çözümlenmesine aracılık etmişti. İspanya, Amerika'ya askerlerini çekerek adayı eski durumuna getirme sözü vermişti. Bu söz, ne İspanya ne de başka bir ülkenin ada üzerinde hakimiyet iddia edemeyeceği anlamına geliyordu. Fas hükümeti resmi olarak yaptığı açıklamada, İspanya'nın askerlerini çekme kararından duyduğu memnuniyeti dile getirmiş ve ada için "Fas'a ait Leyla adası" tabirini kullanmıştı.

Reklam
Reklam

BATI SAHRA VE MÜLTECİ SORUNU İki ülke bakanının bugünkü görüşmesinde Leyla ya da Prejil Adası kadar önem taşıyan başka konular da var. Batı Sahra bunlardan biri. Batı Sahra'yı işgal eden Fas bu toprakların kendine ait olduğunu iddia ediyor ve İspanya'yı buradaki durumu sabote etmek istemekle itham ediyor.

Fas ve İspanya Dışişleri Bakanlarının görüşmesinde konuşulması beklenen bir diğer konu ise İspanya'daki Faslı mülteciler. Jose Maria Aznar
başbakanlığındaki hükümet yasadışı yollardan ülkeye gelen göçmenlere karşı sert yasalar çıkardı. Ülkeye yasadışı yollardan gelen mültecilerin başında Faslılar'ın geldiği biliniyor.

BALIKÇILIK, CEUTA VE MELİLLA KENTLERİ Bu iki konu dışında Fas sınırları içinde balıkçılık da bir başka sorun. Fas sınırları içine giren sularda balıkçılık yapmayı düzenleyen sözleşme Fas tarafından feshedildi. Bu sözleşmenin Avrupa Birliği ile yenilenmemesi de herşeyden önce donanımlı İspanyol ve Portekiz bandıralı balıkçı gemilerini ilgilendiriyor.
İki ülke arasında sorun olan bir diğer sorun ise Ceuta ve Melilla kentleri. Fas 1956 yılında bağımsızlığını ilan ettiğinde İspanyollar bu iki kenti elinde tutmuştu. İspanya bu iki kenti Fas'a vermek bir yana bu kentler hakkında konuşmayı bile reddediyor. İspanya Dışişleri Bakanı Palacio geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada da bu kentlerin iade edilmesi konusunda açıklama yapmayacaklarının altını çizdi.

Reklam
Reklam

KAÇAKÇILIK
Batı Sahra, Fas sınırları içinde balıkçılık, Ceuta ve Melilla kentlerinin iadesi ve İspanya'daki Faslı mültecilerin konumu dışında Fas hükümetinin İspanya ile görüş alışverişinde bulunmak istediği konulardan biri de kaçakçılık. Fas, kaçakçılık yüzünden gümrük vergisinde her yıl 5 milyar Euro zarara uğruyor.
Fas hükümetinin Perejil Adası'na asker göndermesinin nedenlerinden biri de bu adaya çıkarılan askerlerin kaçakçıları gözetlemesi. Rabat, İspanyollar'ın bir firmaya Kanarya adaları kıyılarında petrol aramak için verdiği izni de görüşmek istiyor. Bu firmaya verilen izin Faslılar'ın çıkarına ters düşüyor. Çünkü Fas kendisine çok yakın olan bu bölgede olası petrol kaynağından kendisi yararlanmak istiyor.