Adalet Bakanı Ergin: Sürece gözümüz gibi bakacağız

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yeni Anayasa değişikliği sürecine gözleri gibi bakacaklarını belirterek sürece zarar verecek...

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yeni Anayasa değişikliği sürecine gözleri gibi bakacaklarını belirterek sürece zarar verecek beyanlardan herkesin kaçınmasını istedi. Bakan Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun yargı teşkilatının sorunlarını tartışmak için Rixos Otel'de düzenlediği "Yargıda Durum Analizi" değerlendirme toplantısı sonrası gündeme ilişkin soruları cevapladı.
Yeni Anayasa'nın bir yılda hazırlanacağına dönük CHP'den gelen eleştirilerin hatırlatılması üzerine Bakan Ergin şöyle konuştu: "'A partisinin sözcüsü şunu söyledi, B partisi bunu söyledi' gibi birbirimizin sözleri üzerinden yeni anayasa çalışma sürecini sıkıntıya sokacak beyanlardan kaçınmamız gerekir diye düşünüyorum. Ortaya bir hedef konuldu. Türkiye'nin artık bir darbe anayasasıyla adının anılması yanlış bir durum ve Türkiye bunu hak etmiyor. Biz kenetlendik, yeni bir anayasayı inşallah makul bir sürede yapma noktasında son derece yüksek bir arzuya sahibiz. Bu anlamda günübirlik, karşılıklı bir takım diyaloglarla bu sürece zarar verecek beyanlardan herkesin kaçınmasını ben öneriyorum. Şahsen biz bu tür diyaloglardan kaçınacağız, özen göstereceğiz. O sürece gözümüz gibi bakacağız. O sürece herhangi bir zaafiyet gelmesin diye gerçekten hepimizin buna dikkat etmesi gerekir diye düşünüyorum."
Teröristbaşı Abdullah Öcalan ile görüşmelerin yeniden başlayıp başlamayacağına ilişkin bir soruya Ergin, "Bu soruya da benzer defalarca cevap vermiş idim. İhtiyaç olduğunda devletin kurumları, ülkenin güvenliği için, ülkenin milletimizin selameti için gerekli gördükleri her türlü çalışmayı yaparlar. O kurumların varoluş amacı da budur zaten." karşılığını verdi.
PKK'lıları ihbar edene para ödülü verileceğine yönelik bir yasal çalışma olup olmadığı soruna da Ergin, "Bizim bakanlığımızda öyle bir çalışma yok. Zaten İçişleri Bakanlığı'na atfen yapılmış bir haber. Orayla bu sorular paylaşılırsa daha isabetli olur diye düşünüyorum." dedi.

Reklam
Reklam

SAVCILAR ÜÇ YIL BOYUNCA HER TÜRLÜ SORUŞTURMAYI YAPTI
Yargıdaki iş yüküne ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Ergin, şimdiye kadar önerilerin bakanlık üzerinden Meclis'e yansıtılarak sorunların azaltılmaya çalışıldığını ifade etti. "Yargıda Durum Analizi" toplantısının üç gün devam edeceğini ve çıkacak sonuçların ilgili kurumlarca değerlendirileceğini söyledi.
Yapılacak tüm çalışmaların uzun yıllardır birikmiş sorunları azaltma, milletin özlemle beklediği hızlı, adil ve güven veren bir yargı sistemini oluşturmak için olacağını vurgulayan Ergin, fiziki, altyapı ve mevzuat konularının önemli ölçüde karşılandığını kaydetti. İstinaf Mahkemelerinin devreye sokulması, hakim ve savcı açığının giderilmesi gibi sıkıntıların devam ettiğini anlatan Ergin, Kanun Hükmünde Kararname ile bazı değişikliklerin yapıldığını belirterek yargının iş yükünü azaltacak tedbirler alındığını ve bunun da zaman ve sürece tabi olduğunu ifade etti.
Deniz Feneri e.v. soruşturmasını yürüten savcılara yönelik bir soruya Ergin, üç yıl boyunca savcıların istedikleri her türlü soruşturmayı yaptığını vurguladı. Bunun ötesinde somut bir tespitleri varsa paylaşabileceklerini anlatan Ergin, devam eden bir sürece ilişkin değerlendirme yapmayacağını söyledi.
Bazı basın yayın organlarında mahkumun ring aracıyla sevk edildiğine yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine Ergin, olayı duyar duymaz seri inceleme yaptırdıklarını, ancak haberin doğru olmadığı yönünde bilgi aldıklarını ifade etti. Kendilerine gelen bilgiye göre ring aracıyla değil Sağlık Bakanlığına ait ambulans ile yapıldığını dile getiren Ergin, detaylı araştırma yapacaklarını ve kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz