Adalet Bakanlığı bütçesi kabul edildi

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri üzerinde yaşanan tartışmalara ilişkin olarak, "Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinde herhangi bir değişiklik düşünmedik, düşünmeyiz. Ancak Anayasa'nın değiştirilemez ilkelerini gerekçelerine sadık kalarak uygulayalım" dedi.

Adalet Bakanı Şahin, bakanlığı ve ilgili kurumların 2009 yılı bütçe görüşmelerinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerinin sorularını cevaplandırdı. Şahin, zaman darlığı nedeniyle özellikle milletvekillerinin Ergenekon ve Hüseyin Üzmez'e verilen tartışmalı Adli Tıp Kurumu raporuna ilişkin sorularını cevaplandırdı. Yargının bağımsızlığı, hakim ve savcıların güvence altına alınmasını son derece önemsediğini belirten Şahin, 'Yargıya müdahale yapılıyor' eleştirilerine de cevap verdi. Daha önceden Adalet Bakanı'nın savcılara soruşturma açma talimatı verdiğini belirten Şahin, 2005 yılında yapılan yasal düzenleme ile bunun kaldırıldığını söyledi. Şahin, "Eğer yargıya müdahale etme girişimimiz olsaydı bunu kaldırmaz, hatta yenilerini ilave ederdik" dedi.

Reklam
Reklam

Ergenekon davasına ilişkin soruları da cevaplandıran Şahin, soruşturmanın gizli olmasına rağmen medyada haberlerin yer almasına ilişkin eleştirileri yanıtladı. Şahin, bu konuyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kadıköy, Üsküdar Cumhuriyet savcılıklarınca 400'e yakın soruşturma açıldığını söyledi. Bu soruşturmaların kendisinin talimatıyla açılmadığını ve kendisinin de böyle bir yetkisi olmadığını ifade eden Şahin, cumhuriyet savcılarının gerektiğini düşünerek re'sen soruşturma açtığını kaydetti.
Şahin, "Bu konuda cumhuriyet savcıları da rahatsız olmuştur" dedi. Şahin, bakanlığa da bu konuda bazı müracaatların olduğunu ifade etti. Bunun üzerine araya giren DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'nin "Bu kadar soruşturma açılması bu konuda sıkıntı olduğunu göstermiyor mu? Bu işin çok kötü yönetildiğinin ifadesi değil mi?" sözleri üzerine Bakan Şahin, soruşturma sayısınının bu kadar fazla olmasının görsel ve yazılı basın organlarının fazlalığından kaynaklandığını söyledi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda Adalet Bakanı ve müsteşarın yer almasına yönelik eleştirileri yanıtlayan Şahin, bu konuda bir değişiklik yapmadıklarını ve bu sistemin yıllardır var olduğunu söyledi. Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda da zaman zaman bu konunun gündeme geldiğini belirten Şahin, bu konuda Avrupa ülkelerinin ne durumda olduğuna ilişkin bir inceleme yaptığını ifade etti. Birçok Avrupa ülkesinde HSYK'ya benzer bir kurul olmadığını ve hakimlerin atamasının Adalet Bakanı tarafından
yapıldığını belirten Şahin, "Orada hiç kimse çıkıp da Adalet Bakanı siyasidir demiyor" dedi. Şahin'in bu sözleri üzerine bazı milletvekilleri, "Sayın bakan siz daha önceden böyle düşünmüyordunuz" diye konuştu. Bunun üzerine bir yıldır kurul toplantılarına katıldığını söyleyen Şahin, "Kurul üyelerine sorun, Adalet Bakanı'ndan siyasi içerikli bir talep geldi mi?" dedi. Yine araya giren DSP Milletvekili Tayfun İçli, HSYK'nın geçen yıl Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga ile ilgili suç
duyurusunda bulunduğunu hatırlattı.

Reklam
Reklam

"ANAYASA'NIN DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİNDE HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK DÜŞÜNMEDİK"
Anayasa'nın değiştirilmez ilkeleri konusunda yaşanan tartışmalara da değinen Şahin, bu maddelerin cumhuriyetin kuruluşunda temel esaslar olarak benimsenerek konulduğunu söyledi. 2007 Temmuz seçimlerinden sonra yeni Anayasa çalışmasını gündeme getirdiklerini hatırlatan Şahin, "Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinde herhangi bir değişiklik düşünmedik, düşünmeyiz. Ancak cumhuriyetin temel nitelikleriyle ilgili birtakım uygulamalar olacaktır. Anayasa'nın gerekçelerine sadık kalınarak, uygulamada laiklikle,
sosyal hukuk devletiyle ne kastediliyor o gerekçelere sadık kalarak uygulayalım" diye konuştu.
Küçük yaşta kıza cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklu yargılanan ve ardından Adli Tıp Kurumu'nun verdiği raporla serbest bırakılan Hüseyin Üzmez olayına da değinen bakan Şahin, bu davanın Türkiye gündeminde sıcaklığını hala koruduğunu söyledi. Bu konuda kamuoyunun hassasiyetini anladığını belirten Şahin, "Ortada küçük bir kız çocuğumuz var. Özellikle anneler, babalar bu kız çocuğunu kendi çocukları gibi hissettikleri için tepkileri oydu" dedi.
Tartışmalı Adli Tıp raporunun ardından Ceza İşleri Genel Müdürü tarafından soruşturma açıldığını hatırlatan Şahin, henüz kendisine raporun ulaşmadığını söyledi. Raporun bir günde verildiğine yönelik açıklamaların ardından kendisinin merak ederek bir araştırma yaptığını anlatan Şahin, bu konuda kendisine gelen bilgi notu hakkında bilgi verdi. Bakan Şahin, cinsel istismara uğrayan küçük kızın 19 Eylül 2008 tarihinde Adli Tıp Kurumu'nda muayene edildiğini, raporun ise 23 Ekim 2008 tarihinde yani 33 gün
sonra mahkemeye ulaştığını söyledi. Adli Tıp Kurumu'nun en eski kurumlardan biri olduğunu ifade eden Şahin, kurumda siyasi kadrolaşma yapıldığı yönündeki eleştirilere de cevap verdi. Şahin, Adli Tıp Kurumu'nun başındaki isminin 19 yıldır bu görevi yaptığını söyledi. Şahin, raporla ilgili inceleme başlatıldığını ve yasalar neyi gerektiriyorsa onun yapılacağını söyledi.
Yargılama bitmeden konuşmanın doğru olmayacağını vurgulayan Şahin, mahkemenin başka rapor da isteyebileceği gibi raporlara bağlı kalmadan da karar verebileceğini söyledi.
Şahin, AK Parti kapatılma davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na yönelik açıklamalarla ilgili olarak kendisine ve AK Parti'ye yöneltilen eleştirilere, Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e yöneltilen eleştirilerle cevap verdi. Şahin, "Nasıl Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı eleştirilemiyorsa başka bir savcıyı da eleştiremeyiz" dedi. DSP Milletvekili İçli'nin "Bir iddianame 1-1,5 yılda hazırlanıyorsa bunu eleştiririz. Burası bir hukuk devleti" sözleri üzerine de Şahin,
"Yargıya, hakim ve savcılara güvenmek zorundayız. Birine güvenip, birine güvenmezlik edemeyiz. O da yanlıştır, bu da yanlıştır. Yargıya intikal eden konularda ulu orta konuşmalar yargıya olan güveni etkiliyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

'HİÇBİR SUÇU VE SUÇLUYU HİMAYE ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'
Almanya'da görülen Deniz Feneri davasına ilişkin de açıklama yapan Şahin, bazı partilerin suçu AK Parti işlemiş gibi kendilerini suçladıklarını söyledi. "Kim hata yapmışsa üstüne gidilir" diyen Şahin, bu konuda Türkiye'de de soruşturma açıldığını hatırlattı. Şahin, "Soruşturma açılır, suçlular tespit edilirse gerekli ceza neyse çarptırılır. Kimseyi korumayız" dedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma açtığını hatırlatan Şahin, başsavcılığın Almanya'daki dosyanın istenmesine ilişkin talebini 1 gün bile bakanlıkta bekletmediğini söyledi. Talebin APS ile Frankfurt Başkonsolosluğu'na gönderildiğini ifade eden Şahin, 26 Eylül'de talebin konsolosluğa ulaştığını ve 16 Ekim'de de Alman makamlarına intikal ettirildiğini söyledi. Alman makamlarından dosyanın gönderilmesini beklediklerini ifade eden Şahin, "Bunun dışında ne yapabilirim Adalet Bakanı olarak. Cumhuriyet savcısı hem Almanya hem de Türkiye ayağında araştırma yapıyor. Benim cumhuriyet savcısına yapma etme, onu gözardı et demem mümkün mü? Hiçbir suçu ve suçluyu himaye etmemiz mümkün değil" diye konuştu.
Komisyonda, Bakan Şahin'in soruları cevaplandırmasından önce DTP Milletvekili Hasip Kaplan'ın "adaletin herkese eşit uygulanmadığı" sözleri tartışmaya neden oldu. AK Parti Milletvekili Abdülkadir Akgül'ün "Adalet herkese eşit verilmeli. Vuruyorsa vurulacak" sözlerine Kaplan, "Beni dinle" karşılığını verdi. Akgül'ün "Ben vurmaya karşıyım ama devleti ve milletine karşı geliyorsa elbette vuracağım" sözleri bir anda komisyonda tansiyonu yükseltti. Kaplan, "Adalet aslında AK Parti'ye karşı uygulanıyor" derken, CHP Milletvekili İsa Gök ise Akgül'ün sözleri üzerine, "Beyanı karşısında dondum kaldım. Sabahtan beri hukuk devletini tartışıyoruz. Mahkemeler niye var? O zaman beline silahı alan adaleti kendisi arasın" dedi.

Reklam
Reklam

BAKANLIĞIN 2009 YILI BÜTÇESİ 3 MİLYAR 495 MİLYON TL
Bakan Şahin'in soruları cevaplandırmasının ardından Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlarının 2009 yılı bütçe tasarısı oylamasına geçildi. Komisyonda 3 milyar 495 milyon 696 TL olarak öngörülen Adalet Bakanlığı ve ilgili kuruluşların bütçesi kabul edildi.
Şahin, komisyondan ayrılışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Adalet Akademisi Başkanı Birsen Karakaş'ın istifa etmesine ilişkin bir soru üzerine Bakan Şahin, Karakaş'ın daha önce başkan yardımcıları ve akademide çalışanlarla sorunları olduğunu kendisine aktardığını söyledi. Karakaş'ın kendisine yazdığı tezle ilgili bazı kişilerin çalıntı olduğuna dair bazı yerlere ihbar mektupları gönderdiğini anlattığını belirten Şahin, kendisinin de Karakaş'a bu konuda yargı yoluna başvurması tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. Karakaş'ın Yargıtay'daki görevine döndüğünü belirten Bakan Şahin, Karakaş'a bugüne kadar yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Bir soru üzerine Şahin, bakanlığın terörle mücadele konusunda yasa ve yönetmeliklerde yapılacak değişiklikleri ele aldığını, ancak Terörle Mücadele Yüksek Kurulu ve Bakanlar Kurulu'na sunmadan bunu kamuoyu ile paylaşamayacağını söyledi.

Reklam
Reklam