Adalet sözcüğü dilimize Arapçadan gelmiştir. Arapça "ˁdl" kökünden türeyen “ʿadālet” sözcüğünden alıntıdır. Günlük konuşma dilinde adalet kelimesi çok sık kullanılır. Adalet sözcüğü cümle içerisinde çoğunlukla isim görevinde yer alır. Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin birden fazla manası vardır. Bu manalar aşağıdaki gibidir:
Adalet sözcüğü ile meydana gelen “adalet örgütü", "adalet mahkemesi", "sosyal adalet", "adalet kapısı", "adalet sarayı” gibi birleşik kelimeler de bulunur. Ayrıca bu sözcüğün içerisinde geçtiği “adalete teslim etmek", "adaletine sığınmak", "adalet dağıtmak", "adalete teslim olmak", "adalet göstermek” gibi kalıplaşmış deyim ve atasözleri mevcuttur.
Sözcüklerin zıt anlamlılarını öğrenmek kelime haznesinin genişlemesinde büyük bir etkendir. Bunun yanı sıra kelime kullanımları ve anlamlar bakımından da dağarcığımızın gelişmesini sağlar. Zıt anlamlı kelimeleri kullanmak anlatımlarımıza güç ve akıcılık katar. Bunun yanı sıra anlaşılmasını kolaylaştırır ve anlam derinliği de kazandırır. Ancak her kelimenin zıt anlamlısı yoktur.
Adalet kelimesinin zıt anlamı olan bir sözcük yoktur. Adalet zıt anlamlısı olarak zulüm kelimesi kullanılsa da bu iki kelime zıt anlamlı değildir. Adaletin zıt anlamlısı için zulüm kelimesinin kullanılması doğru değildir.
Sözcüklerin ilişki açısından birbirine ters mana üzerinden ifade sunması zıt anlamlı olarak tabir edilir. Adalet kelimesinin zıt anlamı olmadığı için örnek cümle kuramayız. Adalet kelimesiyle örnek cümle kurmak gerekirse: