Adana Kent Ekonomileri Formu

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Güvel, Türkiye’nin politik istikrarın...

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Güvel, Türkiye’nin politik istikrarın sürdürülebilmesi ve terör sorunun çözülmesiyle dünyanın en önemli cazibe ve istikrar merkezlerinden birisi olacağını söyledi.

AK Parti Genel Merkez Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan ve Türkiye’nin 81 ilinde yapılacak olan ‘Kent Ekonomileri Formu’ toplantısı, Adana’da da gerçekleştirildi. Seyhan Oteli’nde gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını AK Parti Adana il Başkan Yardımcısı ve Ekonomik İşler Başkanı Mehmet Faruk Bozkurt yaptı. Adana’nın güçlü ve zayıf yönlerini ele alacaklarını belirten Bozkurt, asıl amacın ise kentin güçlü yönlerinin ve yatırımlarının öne çıkartmak olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Daha sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da Adana’nın en büyük eksiğinin kendisini her zaman olduğundan daha az göstermek olduğunu kaydederek, “Bir Gaziantep veya başka iller bir yapıyor, 5 anlatıyorlar. Biz 5 yapıp, bir anlatıyoruz. Adana ili yıllardır kendisine sahip çıkamadığı için bölünmüş, parçalanmış. Biz başkalarının yaptığı güzelliklerden dolayı övünür ve sevinirsek başarılı oluruz. Biz Adana’nın, Çukurova’nın kimliğini oluşturan kimliklere değer verirsek, önem verirsek, onların tecrübelerinden faydalanırsak büyürüz. Gaziantep’te 5-6 tane Organize Sanayi var. Ama bizim bir Organize Sanayimiz onun toplamından büyük. Bizim bir Metal Sanayimiz var. İçinde bin 500 tane fabrika var. 12 bin kişi çalışıyor. Kendimize güvenelim, değerlerimizi ortaya çıkartalım. Ticaretim de siyasetin de yüzde 50’si moraldir” ” dedi.

Çukurova’nın Türkiye’nin Ortadoğu’ya ve Afrika’ya açılan penceresi olduğunu ifade eden Aldırmaz, “İstanbul, Ankara artık ekonomiye doymuştur. Bütün iş adamlarımızın, yatırımcıların hedefi ve bölgesi Çukurova olacaktır. Biz bunun hazırlığı içerisindeyiz. Büyükşehir Belediyesi yasasına göre, denizden yaylaya kadar bütün alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. 10-15 yıl sonrasını planlıyoruz. Biz olur, başka arkadaşımız olur fark etmez, o planı yürütmek esastır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Forumun konuşmacılarından Ç.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Güvel de slayt sunumu eşliğinde yaptığı konuşmasında, halktan da kentlerden de kendi gelişim süreçlerinin aktörlerinin olması yönünde bir beklenti olduğuna dikkat çekerek, “Yani makro ekonomik gelişmelerin, mikro ekonomik gelişmelerin desteklenmesi böylece ekonomik büyümenin sürdürülebilir olmasına sahip olunmaya çalışıyor. Bunu gerçekleştirmek için bir kentin dinamiklerini en iyi o kentte yaşayanlar bilir. Haliyle eskiden olduğu gibi Ankara merkezli politika sürecinin yerini, yerel yönetimlerden ve halktan gelen talepler doğrultusunda politika belirleme süreci alacak. Bu yeni politika belirleme mekanizmasının alt yapısını oluşturmak amacıyla organize edilmiş bir forum. Buradan çıkacak olan talepler, Ankara’daki politika belirleme sürecinin temel referansları olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez yerelden merkeze doğru işleyen bir süreci de başlatmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin kamu dış borç stoku 2005-2013 arasında neredeyse sıfırlandığını kaydeden Prof. Dr. Güvel, özel sektörlerin borç stokunun git gide arttığını söyledi.

Türkiye’nin küresel ölçekli yatırım yapılabilir ülkeler kategorisinde olduğunu aktaran Prof. Güvel, ülkenin politik istikrarın sürdürülebilmesi, terör sorunun çözülmesiyle dünyanın en önemli cazibe ve istikrar merkezlerinden birisi olacağını savundu.

Güvel, yaşanılabilir kentler sıralamasında Adana’nın 55. sıraya gerilediğini hatırlatarak, “Önceki 4 listede daha yüksek düzeylerde iken hızlı bir şekilde aşağıya doğru gidiyor. Adana’nın istihdam göstergelerine baktığımızda işsizlik oranı en yüksek kentiz. Yüzde 19.1 ile 2011 için. 2012 için de yüzde 24 gibi bir rakam telaffuz edildi, akıllara zarar” ifadelerini kullandı.

Adana’nın kişi başına kamu yatırımı en düşük ikinci il durumunda olduğunu aktaran Alper Güvel, Türkiye ortalamasının 588 lira, Adana ortalamasının ise 125 lira olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Güvel, Adana’nın tarım kenti unvanına sahip olmasına rağmen eldeki verilerin kendisini şaşırttığını söyleyerek, “Kişi başına bitkisel üretim değerine baktığımız zaman Türkiye ortalamasının üzerinde olmakla birlikte Rize’nin, Isparta’nın, Çanakkale’nin, Edirne’nin, Muğla’nın gerisindeyiz” dedi.

Reklam
Reklam

Adana’nın makro ekonomik verileri çokta fazla takip edemediğine dikkat çeken Güvel, “Potansiyeli çok yüksek olmasına rağmen, potansiyeli aktive edebilmek açısından biraz zayıf kalmış. Bu formun temel amacı Adana’nın geriye kalmışlık nedenini belirlemek ve bu nedenlerin çözümü için neler yapılabileceğini net bir şekilde tartışmak” diye konuştu.

Prof. Dr. Güvel’in konuşmalarının ardından toplantı basına kapatıldı. Formdan çıkacak sonuçların 3 gün sonra kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz