Adana ‘sağlık Turizminde' Gözünü Hindistan'ın Irak’taki Tahtına Dikti

Sağlık turizmi alanında yapılan yatırımlarla bölgedeki etkisini hızla arttıran Adana, ‘Irak Sağlık Turizmi Pazar Araştırması...

Sağlık turizmi alanında yapılan yatırımlarla bölgedeki etkisini hızla arttıran Adana, ‘Irak Sağlık Turizmi Pazar Araştırması Projesi ile edinilen bilgilerin ardından Hindistan’ın Irak’taki ‘sağlık hizmeti egemenliğine’ son verip, Ortadoğu pazarına açılmayı hedefliyor.

Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) tarafından hazırlanan 'Adana Destinasyonu Irak Sağlık Turizmi Pazar Araştırması Projesi' tamamlandı. Irak pazarının verimliliğini test etmek için hazırlanan proje ile bu ülkedeki sağlık alanındaki eksikliklerin, Adana lehine çevrilmesi amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) da hibe desteği verdiği proje kapsamında, Irak’taki ve Türkiye’deki kamu ile özel sektör temsilcileriyle birebir görüşüldü. Yapılan araştırmalarda, Iraklıların tedavilerini, kendi imkanları ya da devlet desteğiyle yaptığı; ülkede Türkiye’deki gibi bir sosyal güvenlik sisteminin bulunmadığı tespit edildi.

Araştırmada öne çıkan başlıca bilgilerin başında, bu ülkedeki sağlık tekelinin ucuz ama güvenli hizmet sunamayan Hindistan’da olduğu, Türkiye’nin genel olarak sağlık turizmi açısından Hindistan ve İran gibi rakiplere kıyasla ‘daha pahalı olarak algılandığı’ tespiti yer alıyor.

Sağlık turizmi hizmetini hem tanı, hem teşhis hem de tedavi sürecinde uluslararası standartlarda hizmet sağlayabilen Adana’nın ise yapılan araştırmalarda ‘yabancı dil’ ve ‘doğrudan uçuş’ engellerine takıldığı görüldü.

Adana için Irak pazarını çekici yapan nedenlerin başında Irak’taki sağlık hizmetinin problemli olması ve Adana’nın bu ülkeye ulaşım açısından rakipsiz bir konumda olması geliyor. Yapılan araştırmada, Ortadoğu kültürünün Adana’da yoğun olarak yaşaması ve iki ülke arasındaki ‘kültür’ benzerliği de en büyük avantajı sağlıyor.

Reklam
Reklam

“SONUÇLAR DEĞERLENDİRİLDİ”

'Adana Destinasyonu Irak Sağlık Turizmi Pazar Araştırması Projesi'nin sonuçlanmasının ardından, yapılan çalışmalar Seyhan Oteli’nde düzenlenen ve Vali Hüseyin Avni Coş’un başkanlığını yaptığı toplantıda değerlendirildi.

Sağlık alanında hizmet veren kuruluşların temsilcilerinin, sağlık görevlilerinin ve Adana Sağlık Turizmi Derneği yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan Vali Coş, sağlık sektöründeki gelişmelerin beraberinde konaklama gibi faaliyetlerinde getirdiğini belirterek, Adana, Mersin ve Hatay destinasyonuyla bölgesel pazarlamanın yararlı olabileceğini ifade etti. Irak destinasyonunu sunarken, ekonomik seçeneklerin de gözden geçirilmesinin önemine işaret eden Coş, “Vereceğimiz sağlık hizmetlerini biçimlendirmeliyiz. Birçok konuda çeşitli prosedürler sunmalıyız. Sadece o bölgedeki üst gelir durumdakilere değil, aynı zamanda orta gelirli kişilere de hitap edilebilmelidir” şeklinde konuştu.

“UÇUŞ SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR”

Projenin Raportörü Çukurova Üniversitesi Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz ise Adana’nın Irak’a fiziksel olarak en yakın sağlık turizmi destinasyonu olduğunu söyledi. Doğrudan uçuşların sağlanması ile Adana’nın rakipsiz bir konuma sahip olacağının altını çizen Yavuz, “Türkiye genel olarak sağlık turizmi açısından Hindistan ve İran gibi rakiplere kıyasla pahalı olarak algılanmakta. Bu algı giderilmesi Türkiye ile Adana'nın Irak sağlık turizmi pazarına daha fazla girmesine imkan tanıyacaktır. Adana-Irak arasında ayda yaklaşık bin 560 bilet satışı yapılmakta. Bir uçağın 150 kişi aldığı düşünülürse bu sayı ile ayda 10 uçuş gerçekleştirilebilir” dedi. Yavuz, proje kapsamında yapılan araştırmada öne çıkan ‘doğrudan uçuş’ problemine, haftanın her günü İstanbul-Erbil arasında yapılan karşılıklı Adana-Irak uçuşları ile mayıs ayında başlayan Erbil-Antalya uçuşlarından ikisinin gidişte ve gelişte Adana aktarmalı olarak gerçekleşmesinin etkili bir çözüm olabileceğine vurgu yaptı.

Reklam
Reklam

“MERSİN VE HATAY’I DA DAHİL EDİP BÖLGESEL HAREKET ETMEYİ İSTİYORUZ”

ASTD Başkanı Hüseyin Çelik de Mersin ve Hatay’ı sağlık turizmi alanında yapılan çalışmalara dahil edip, bölgesel olarak hareket etmeyi istediklerini kaydetti. Çelik, bu kapsamda ‘Çukurova Sağlık Turizmi Platformu’nu kurmayı hedeflediklerini anlattı

ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak ise sağlık turizmindeki hedeflerin gerçekleştirilmesi halinde, bu gelişmelerde bir çok sektörün yararlanacağını ifade ederek, şunları söyledi:

“Sağlık turizmi umutlu olduğumuz bir saha. Kararlı bir halde devam ettiğimizde bu konuda mesafe kat ettiğimiz görülecektir. Elimizde kaynak var, yeter ki sürdürülebilir projeler hazırlayabilelim.”

“YABANCI DİL SORUNUNA SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN ÇÖZÜM”

Proje çalışmalarında tespit edilen ‘yabancı dil’ sorunu ile ilgili konuşan İl Sağlık Müdürü Ahmet Özer, Sağlık Bakanlığı’nın, tüm sağlık kuruluşlarında çalışan personellerin, yabancı dillerini güçlendirmeye yönelik çalışmalarının olduğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz