Adana Valiliği'nden "kene" Uyarısı

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının kontrolünde, kişisel korunma önlemlerinin alınması ve kene sayısının azaltılmasının önemli olduğu bildirildi.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının kontrolünde, kişisel korunma önlemlerinin alınması ve kene sayısının azaltılmasının önemli olduğu bildirildi.

Adana Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) bir enfeksiyon hastalığı olduğu belirtildi.

Ülkemizde ilk kez 2002 yılında Kelkit Vadisi ve çevre illerinde tespit edilen hastalığın özellikle bahar ve yaz aylarında görüldüğü ifade edilen açıklamada, bu konuda gereken tedbirlerin alındığı bildirildi.

Hastalığın taşıyıcısının kene olduğu, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virüsün taşınmasına ve çoğalmasına aracılık ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Reklam
Reklam

"Ülkemizde hastalıkla ilişkili bulunan kene türü, yaban hayatı ile çok yakından ilişkili. Söz konusu kene kurak ve yarı kurak bozkır iklimini sevmekte olup bodur ormanlık alanlarda yaygın olarak görülmekte. Özellikle orman ve bozkırın kesişme yerlerinde sık rastlanmakta. Hastalık, kenenin insana yapışması ile ortaya çıkmakta. Hastalık, ateş, baş ağrısı, kırıklık, halsizlik,kas ağrıları, iştahsızlık gibi belirtilen göstermekte."

Hastalığın tedavisinde etkili bir ilaç olmamakla birlikte aşı çalışmalarının devam ettiği belirtilen açıklama, şöyle devam etti:

"Hastalığın kontrolünde, kişisel korunma önlemlerinin alınması ve kene sayısının azaltılması önemli. Kene riski olan piknik ve ormanlık alanlarda vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği olası açıklıkların kapatılması önemli. Kene yönünden riskli alanlardan eve dönüşte vücut kene yönünden kontrol edilmeli, özellikle diz arkası, kulak arkası, koltuk altı, kasık bölgesi, ense başta olmak üzere tüm vücut kontrol edilmeli. Kene çıkartılırken çok örselenmeden tek hamlede çıkartılmalı,vücuttan uzaklaştırıldıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve kişi hastalığın belirtileri yönünden 10 gün gözlenmeli."

Reklam
Reklam

Muhabir: Ali Güreli

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: