Adana'da aktif işgücü projesi

ADANA (İHA) - Sabancı Holding'in otomotiv sektöründe faaliyet gösteren kuruluşu Temsa, Çukurova Üniversitesi, Adana Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi (ÜSAM) ve Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu'nun (TÜBİTAK) işbirliğiyle otomotiv sektörüne nitelikli eleman yetiştirmeyi ve geliştirmeyi hedefleyen Teknisyen Geliştirme Programı dahilinde 160 kişinin istihdam edileceği bildirildi.

"Otomotiv Sektörü İçin Teknisyen Geliştirme Programı" Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, ÜSAM Proje Koordinatörü Prof. Dr. Atike Nazik, Temsa Genel Müdürü Mehmet Buldurgan ile akademisyenler katıldı. Atike Nazik, 22 Aralık 2004 tarihinde başlatılan projenin 8 Ocak 2005 tarihinde eğitim uygulamasına geçeceğini bildirdi. Nazik, AB tarafından desteklenen İŞKUR tarafından yönetilen "Aktif İşgücü Programı Projesi" kapsamında yürütülen çalışmayla otomotiv ana ve yan sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman yetiştirilmesi, işgücünün sürekliliğinin sağlanmasını amaçladıklarını ifade etti. Nazik, projeyle halen otomotiv ana ve yan sanayiinde çalışmakta olan 120 kişi ile birlikte işsiz olan 40 kişininin güvenli istihdam altına alınacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu da, bir yıllık projenin toplam 205 bin 643 euroya mal olacağını, bunun yüzde 79'unun AİPP, yüzde 21'lik kısmının ise Temsa tarafından karşılanacağını söyledi. Akınoğlu, söz konusu projenin üniversite-sanayi işbirliği alanında henüz bir başlangıç olduğunu bundan sonra daha büyük projeleri uygulamak istediklerini, Teknokent Projesi'nin bunlardan biri olacağını bildirdi. Akınoğlu "Üniversite-sanayi işbirliği geliştirilmelidir. GAP'ın da içinde olacağı bölgesel işbirliğine dayalı projeler geliştirilmelidir" diye konuştu.

Temsa Genel Müdürü Mehmet Buldurgan ise, Temsa'nın hedeflerini anlattı. 2001 krizinin kendileri için bir milat olduğunu belirten Buldurgan, Japon Mitsubishi adı altında yapılan ve sadece iç pazara dönük üretimi cesur bir kararla Avrupa markalarıyla çeşitlendirmek suretiyle dışa açılmayı başardıklarını kaydetti. Avusturya Posta İdaresi'nin açtığı ihalede 69 otobüs sattıklarını ve bunun Temsa için çok önemli bir başlangıç olduğunu ifeade eden Buldurgan, ardından pek çok ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.
Buldurgan "Biz ulusal bir marka oluşturuyoruz. Bağımsız marka olma yolunda hızla ilerliyoruz. 2001'den beri var gücümüzle çalışıyoruz. Hedefimiz Avrupa'da söz sahibi olmaktır" dedi. Temsa Genel Müdürü Mehmet Buldurgan, teknisyen geliştirme programını sembolik olarak gördüklerini, bu tür işbirliklerinin devamından yana olduklarını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam