Adana'da huzur kaçıran dedikodu

ADANA (İHA) - Adana'da bir süredir kulaktan kulağa yayılan "organ mafyası" dedikodusu halk arasında paniğe yol açtı. Adana Valisi Cahit Kıraç, organ mafyası söylentilerinin gerçekle ilgisi bulunmadığını vurgulayarak, endişelenmeye gerek olmadığını bildirdi.

Organ mafyası söylentileriyle tedirgin olan Adanalılar, kentteki kayıp, cinayet ve boğulma olaylarının ardında organ mafyasının yattığına inanmaya başladı. Her gün yeni organ mafyası dedikodularıyla çalkalanan kentte, organ mafyasının çocukları kaçırdığı, organları çalınmış cesetler bulunduğu, organları çalınan çocukların cesetlerinin sulama kanallarında ve dere yataklarında bulunduğu dilden dile dolaşıyor.

Reklam
Reklam

Organ mafyasının değişik kentlerde faaliyet içinde olduğu yolundaki internette dolaşan maillerle endişeleri her geçen gün artan Adanalılar, medya kuruluşlarını ve yetkilileri arayarak olayın gerçek olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor.

Adana Valisi Cahit Kıraç, yaptığı açıklamada, organ mafyasıyla ilgili söylentilerin dedikodudan ibaret olduğunu belirterek, "Halkımız endişe etmesin. Devlet olarak bütün tedbirleri alırız. Emniyet ve jandarma teşkilatımız böyle bir olumsuzluğa meydan vermez. Endişeye gerek yok" dedi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Organ Nakli Araştırma ve Uyguluma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Erken de, organ mafyasının insanları kaçırıp organlarını aldığıyla ilgili söylentiler olmasına rağmen şimdiye kadar somut bir olayın yaşanmadığını ve söylentilerin yersiz olduğunu ifade etti. Erken, "Bize herhangi bir kişi gelerek kaçırıldıktan sonra organının alındığıyla ilgili başvuru yapmadı. Adli bir olay dahi olsa bilirkişi olarak bizim incelememiz lazım. Bu konuda da bir müracaat olmadı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Organ naklinin sanıldığı kadar basit bir şekilde gerçekleştirilmediğini belirten Erken, "Vatandaşlarımız, 'organ alındı takıldı bitti' diye düşünüyor. Ancak organı alınacak kişiyle ilgili birçok testin yapılması gerekiyor. Öyle olur olmadık kişi kaçırılarak organı alınırsa, hiçbir teste tabi tutulmadan hastaya takılırsa hasta ölebilir" dedi.