ADANA (İHA) - Türkiye'nin "en büyük su projesi" olarak gösterilen ve 80 milyon dolara maledilen Çatalan İçme Suyu Projesi kapsamında ilk su Adana'nın Yüreğir İlçesi'nde musluklardan akmaya başladı. Yüreğirliler, dev borulardan Sarıçam Deresi'ne akan Çatalan Suyu'nun gelişini davul-zurnayla karşılayıp omuz omuza halay çekti.
Yüreğir İlçesi Şehit Erkut Akbay Köprüsü üzerinde düzenlenen törene, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muzaffer Ecemiş ile Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal ile çok sayıda vatandaş katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, tören alanına gelişinde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Ecemiş, törende yaptığı konuşmada suyun medeniyetin ölçüsü olduğunu, ülkemizde şehirlere arzu edilen ölçü ve kalitede su verilemediğini belirtti. Müsteşar Ecemiş, Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 70'inin belediye sınırları içerisinde olduğunu dikkat çekerek, "Suyun temini, kanunlarımıza göre belediyelere aittir. Ancak, belediyelerin imkanları ve kaynakları yeterli olmadığı için yatırımlarını da zamanında ve yeterince yapamamaktadır. Bunun için mahalli idarelerimize, özellikle belediyelerimize yapılacak değişikliklerle, reform niteliğindeki Mahalli İdareler Kanunu çıkarılarak daha büyük kaynakların aktarılması gerekmektedir" dedi.
Vali Oğuz Kağan Köksal da, insanların en önemli ihtiyaçlarından birinin su olduğunu, bu sorun çözülmezse birçok sorunun çözümünün zorlaşacağını söyledi. Köksal, "İnsanın vücudunun yüzde 80'ininde su vardır. Bitkilerde de böyledir. Yaşamın en önemli özelliği sudan istifade etmektir. Adana'da bugüne kadar yeraltı suyu kullanılıyordu. Ne kadar arıtılırsa arıtılsın yeterince temiz olmuyordu. Hastalıklara neden oluyordu. Şimdi memba suyu geldi. Hayırlı olsun" diye konuştu. Vali Köksal, devletin yetişemediği yerlere parası olan vatandaşın, belediyelerin yetiştiğini, bunun örneğinin de şahıslarca yaptırılan sağlık ocakları, belediyece yaptırılan Çatalan İçme
Suyu Projesi olduğunu ifade ederek, "Adana'da Yüreğir hizmet fakiriydi. Çatalan Suyu inşallah bu hizmetlerin başlangıcı olacaktır" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise devletin son 20 yılda Adana'ya ciddi bir yatırım yapmadığına dikkat çekerken, su işini de kendilerine bıraktığını belirtti. Adana'da 140'a yakın rasgele yere açılan kuyulardan gelişigüzel şebekeye basılan suların bugüne kadar sadece klorlanarak evlere verildiğini, şimdi ise Toroslar'ın çam ormanlarından süzülen kar sularının Çatalan'dan Adana'ya getirildiğini anlatan Başkan Durak şöyle konuştu:
"Çatalan Projesi'nin maliyeti 80 milyon dolardır. Bunun 40 milyon doları ASKİ tarafından karşılanmış, diğeri de dış kaynaklardan temin edilmiştir. Suyu Adana'ya getirebilmek için Urfa tünellerinde uygulanandan daha ileri teknoloji ile 8.5 km uzunluğunda, 3.5 metre çapında tüneller açılmıştır. Yüreğir bölgesi için 850 metre geçiş köprüsü yaparak, 2040 yılında nüfusu 4 milyona ulaşması beklenen Adana'ya yetecek suyu halkımıza sunduk. Günlük 1 milyon ton nihai kapasitesi bulunan, saniyede 17 metreküp kapasitiye sahip bu proje Türkiye'nin mevcut en büyük su projesidir" diye konuştu.
Başkan Durak, daha sonra Müsteşar Ecemiş ve Vali Köksal ile suyun başına giderek borudan fışkırmasını izledi. Tören sonunda yapılan kumanya dağıtımında ise izdiham yaşandı.