Adana’daki ‘mania Planı’ Sorunu

Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya, Adana’nın planlamada sınıfta kaldığını ifade ederek, ‘Adana...

Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya, Adana’nın planlamada sınıfta kaldığını ifade ederek, ‘Adana Havaalanı Mania Planı’ konusunda yaşanan sorunun da pistin uzunluğunda oynama yapılarak çözülebileceğini, bu konudaki önerilere de sıcak baktıklarını söyledi.

Bir yanda hayata geçirilmeyi bekleyen kamu yatırımları, diğer yanda Adana için ‘prestij’ olan ve son adımı bekleyen projeler. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce ‘Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO)’ standartları kapsamında 2003 yılında hazırlanan, 2011 yılı Aralık ayında ise revize edilen; ‘Adana Havaalanı Mania Planı’ ile ilgili tartışmalar sürüyor. Söz konusu plan nedeniyle Türkmenbaşı Bulvarı ve Pınar Mahallesi gibi kentin yeni yerleşim bölgelerinde imar konusunda ciddi sıkıntılar yaşanırken, söz konusu bölgedeki inşaatların ise, ‘mania planına aykırı’ olduğu gerekçesi ile mühürlendiği hatırlatıldı. Plan nedeni ile İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası ile Adana 'prestij projesi' olacağı yorumu yapılan; 'Cam Kuleler' de söz konusu plandan nasibini aldı.

Reklam
Reklam

“TALİMAT YA SÜMEN ALTI EDİLDİ YA DA GÖRMEZDEN GELİNDİ”

‘Adana Havaalanı Mania Planı’ ile ilgili olarak yaşanan gelişmeleri İHA muhabirine değerlendiren Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya, ‘mania kriterleri’ olarak bilinen ve havaalanı etrafındaki bina yüksekliklerini düzenleyen yönergenin 2003 yılında yayımlanmasına rağmen, 2007 yılında bazı değişikliklere gidildiğini ve son düzenlemenin de 2011 yılı Aralık ayında yapıldığını hatırlattı. Çetinkaya, “Maalesef, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yerel yönetimlere ve illerde bulunan havaalanı müdürlüklerine gönderilen talimat ya sumen altı yapılmış ya da görmezden gelindi. Bu durumun sonucu olarak uygulama içinden çıkılamaz bir hal almıştır” dedi.

“ADANA PLANLAMA KONUSUNDA SINIFTA KALDI”

Adana’nın planlama konusunda sınıfta kaldığı yorumunda bulunan Çetinkaya, her ne kadar mania kriterleri ile ilgili yönergenin 2003 yılında yayımlanmış olmasına rağmen, bu konuda gerekli adımların atılmadığı gibi ‘Adana Havaalanı Mania Planı’nın da uygulanmadığını anlattı. Çetinkaya, “Mania kriterlerine uymaz, kat yüksekliklerini buna uygun düzenlemezsen, sorunun artarak geleceğe taşınacağı aşikardır. Gelecek gelmiştir ve Adana şimdi bu soruna çözüm arıyor” ifadesini kullandı. “Mania kriterlerine uygun olmayan üst katları yıkın” demenin kolay olduğunu, ancak bunun hem milli servete bir başka ifade ile de kamu kaynaklarına zarar vereceğini, hem de özel girişimcileri mağdur edeceğini dile getiren Çetinkaya, hizmet binalarının ihtiyaca göre projelendirildiğini, şimdi kalkıp da; “İhtiyacınızı yeniden gözden geçirin” denilmesinin, kamu yönetimi açısından doğru bir yöntem olmayacağını savundu.

Reklam
Reklam

“PİSTİN UZUNLUĞU İLE OYNANARAK SORUN ÇÖZÜLEBİLİR”

Çetinkaya, “Sizce sorun nasıl aşılabilir, bu noktada neler yapılabilir?” sorusuna da şu yanıtı verdi; “Ortada somut bir sorun var. Ancak bu sorun çözümsüz değil. Eğer mania kriterlerine uymayan yapıları yıkmak ya da tıraşlamak tercih edilmeyecekse pistin uzunluğu ile oynanarak bu sorun çözülebilir. En az mağduriyet ve en bilimsel çözüm bence bu noktada yatıyor.” İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır’ın gündeme taşıdığı; havaalanı pistinde ‘mania kriterleri’nin rahatça uygulanacağı değişiklikler yapılması önerisi’ de değerlendiren Çetinkaya, “Eğer uzun binaları tıraşlamayacaksak, şimdiye kadar vatandaşla yüklenici arasındaki sözleşmeleri yırtıp çöpe atmayacaksak pistle oynamaktan, pistin uzunluğunu değiştirmekten en akılcı çözüm” yorumunda bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: