Adana'dan Fransa’ya ortak tepki

Adana’da bir araya gelen yaklaşık 100 sivil toplum örgütü temsilcisi, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiasının...

Adana’da bir araya gelen yaklaşık 100 sivil toplum örgütü temsilcisi, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiasının inkarını suç sayan yasanın kabul eden Fransa Parlamentosuna tepki gösterdi.
Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi’nde bir araya gelen STK temsilcileri ellerinde pankartlarla kararı protesto etti. Toplantıya katılanlar "Cezayir Soykırım Anıtı Merkez Parka Dikilsin", "Ruanda Soykırımı İnkar Yasası Kabul Edilsin" şeklinde ifadelerin yer aldığı çok sayıda pankart açtı.
STK’lar adına açıklama yapan Adana Muharip Gaziler Derneği Başkanı Tamer Uman, Fransızların Adana'da çok sayıda Türk vatandaşını katlettiğini hatırlatarak, "Vatandaşlarımızın anısını yaşatacak çok görkemli bir soykırım anıtının yaptırılmasını Valimizden ve belediye başkanımızdan talep ediyoruz" dedi. Fransa parlamentosunun aldığı karara karşılık bir yasanının TBMM’de çıkartılmasını istediklerini belirten Tamer Uman, “Adana Fransız işgali altında büyük zulümler görmüştür. Adana halkı çocuk, yaşlı, kadınlardan oluşan kafilelerle Ermeni mezaliminden ve Fransız üniforması giymiş çetecilerden gruplar halinde Toroslara doğru kaçmıştır. 10 Temmuz 1920’de yaşanan olay esnasında Fransız uçakları savunmasız halkın üzerine bomba yağdırmış ve yüzlerce masum insan katledilmiştir. Yani aslında soykırıma Fransızlar Fransız değildir. Demek ki bu hain işbirliği yeni değil çok eskilere dayanmaktadır. İşgalci Fransa’nın Adana’da ne işi vardı. Biz onların Suriye ve Cezayir’de yaptıkları soykırımları yargılamıyoruz. Bu konuyu tarihçilere bırakıyoruz. Kaldı ki o topraklar aslında yüzyıllardır bizim topraklarımız katledilenler ise Antakyalı Türkler ve Cezayirli Müslüman kardeşlerimizdi.” dedi.
Tüm Türkiye’yi Fransız mallarına karşı boykota çağıran Uman, şunları söyledi: “Halkımızı Fransız menşeli hiçbir ürünü almamaya davet ediyoruz. Bu boykotun geçici bir süreliğine değil onlar tarafından sürdürülen kin ve nefret kampanyası bitinceye kadar devam ettirilmesini istiyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz