Adanalı Çiftçilerin Ankara Çıkarması

Adana Çiftçiler Birliği (AÇB) Yönetim Kurulu üyeleri Başkan Behçet Homurlu beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle Gıda,...

Adana Çiftçiler Birliği (AÇB) Yönetim Kurulu üyeleri Başkan Behçet Homurlu beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile görüştü. Heyet, Bakan Eker'e, bakanlığın, Tarımsal İşletme ve Yatırım Kredileri ile bu kredilerin kullanılmasında yaşanan aksaklıkları anlattılar.

Ankara'da, çiftçinin gündemindeki soru ve talepleri iletmek üzere gerçekleştirilen ziyaretlere Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, 2.Başkan Mutlu Doğru, Genel Sekreter Oana Corat, Yönetim Kurulu Üyelerinden Avni Özşahin, Mehmet Ener ve Sinem Özkan Başlamışlı katıldı.

Reklam
Reklam

Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Aslan, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nden (TAGEM) Birol Akbaş ve Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Daire Başkanı Murat Kara'yı makamlarında ziyaret eden heyet, Adana ve Çukurova çiftçisinin sorunlarını dile getirdiler.

Ziyareti değerlendiren Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Özkan Başlamışlı, Başkent ziyaretlerinde Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nün yeni uygulamalarının çiftçilerin yatırımlarını olumsuz yönde etkilediğini Bakan Eker'e ilettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nün yeni düzenleme ile ürün baremlerinin geçen yıllara göre yüzde 10-35 oranında düşürmüştür. İşletme ve yatırım kredilerinde hayat sigortası dışında ürün sigortalarının zorunlu hale getirilmesi ve işletme kredi vadesinin 24 aydan 12 aya indirilmesi üreticiyi sıkıntıya sokmuştur. Yeni yatırım kredisi alabilmek için eski yatırım kredisinin anaparasının yüzde 30'nu geri yatırılması gerekiyor. Ayrıca kapatılan krediden sonra talep edilen yeni kredinin ise sadece yüzde 75'inin verilmesi çiftçilerimizin yatırımlarını olumsuz etkiliyor."

Reklam
Reklam

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bankı Mehdi Eker ile bu konu hakkında görüştüklerini söyleyen Başlamışlı, "Biz AÇB yönetimi olarak bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini Sayın Bakanımıza ilettik ve kendisinden baremlerin revize edilmesini, ürün sigorta zorunluluğunun kaldırılmasını, kredi vadesinin yeniden 24 aya çıkarılmasını, yatırımların durmaması için eski kredinin yüzde 30'unun geri ödeme zorunluluğunun kaldırılmasını ve yeni açılacak olan kredilerin tamamının alınabilmesi için talepte bulunduk" şeklinde konuştu.

Başlamışlı, Ankara temaslarında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) yetkilileriyle de yapılan görüşmede, Mayıs ayı sonuna kadar yağlı tohum, Haziran ayı içerisinde de sertifikalı fidan desteklemelerinin dağıtılacağı hususunda bilgi aldıklarını belirterek, bununda çiftçilerimiz açısından sevindirici olduğunu söyledi.

Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu üyeleri Ankara ziyaretlerinde ayrıca TAGEM'de ki yetkililerle de görüşerek narenciyede ruhsatlı olmayan Chlorpyriphos hakkında bilgi alış verişinde bulundular. Heyet, meyvelerde kalıntı limitini aşmayacak şekilde kullanımı yönlendirilip, narenciyede unlu bit mücadelesinde etkili olan Chlorpyriphos'un birçok Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de ruhsatlandırılması konusunda talepte bulundular.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: