Adanalı Işadamlarına 'nükleer Santral Inşasına Hazır Olun' Çağrısı

Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan, Adana iş çevresi için Mersin Akkuyu Nükleer...

Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan, Adana iş çevresi için Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımının büyük iş fırsatı olduğunu söyleyerek, bölgedeki işadamlarından kendilerini hazırlamalarını istedi.
Tamer Gülcan, Rusya’da yer alan Voronej Nükleer Santrali’ne yaptıkları gezinin sonuçlarıyla ilgili bir toplantı düzenledi. Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov’un da bulunduğu toplantıda konuşan Gülcan, geçtiğimiz ekim ayı içerisinde Voronej Nükleer Santrali’nin çevresel etkilerini görmek ve Mersin’de yapılması planlanan inşaat kısımlarında da hangi sektörlerin çalışabileceği konusunda da bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla Rusya’ya gittiklerini belirtti. 14 kişilik bir heyetle yaptıkları incelemelerden memnun döndüklerinin altını çizen Gülcen, “Santralin gölün kenarına kurulduğunu gördük. Reaktörlerin içerisine kadar girerek incelemelerde bulunduk. Çalışanların sağlıkla ilgili hiçbir sıkıntıları yok.” dedi.

Reklam
Reklam

Şantiye sahasındaki inşaat faaliyetlerinin bölgede rahatlıkla yapılabileceğinin altını çizen Gülcan, “Bizim bu bölgede yapılacak santrallerin üretiminde, inşasında çok aktif olacağımıza inanıyorum. Çünkü övünerek söylüyorum, bu teknolojiyle yapacak mühendislerimiz ve müteahhitlerimiz var.” diye konuştu.

Çelik konstrüksiyon ve betonarme işleriyle ilgili bölgede, hatta Adana’da çok iyi işler yapılabileceğine vurgu yapan Tamer Gülcan, “Bunun için de yapılacak inşaatla ilgili bölgedeki işadamlarının ciddi anlamda kendilerini hazırlamaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü inanılmaz bir betonarme yoğunluğu var. Yaklaşık 2.6 milyon ton civarında bir beton harcandığı söylendi. İnanılmaz bir demir ve çelik imalatı var. Soğutma kulelerinin çok yoğun bir şekilde 4 tanesini gördük, yaklaşık 172 metre yüksekliğinde inşaa edildiğine şahit olduk. Bunların bizim ülkemizde ve bölgemizde gerçekten işadamlarımız tarafından büyük bir kısmının yapılabileceği kanaatine vardık. ” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov da bir gazetecinin santralin turizme etkisi konusundaki sorusuna yanıt verdi. Dünyada en pahalı turizmin Fransa’da olduğunun altını çizen Kasumov şöyle konuştu: “Buna rağmen en çok güç ünitesi olan ülke yine Fransa. Nice, Cannes’i turizm merkezleri olarak biliyoruz. Oranın nükleer santrale uzaklığı 1 saatten daha az. Aynı şekilde dünyada en kaliteli ve pahalı tarım ürünleri Fransa’dan geliyor. Orta sınıf turizmde İspanya var. İspanya’nın bütün sahil boyu bu nükleer santrallerle dolu.”

Santralin 'nükleer adası' denilen bölümünden ve buranın bakımından Rus şirketlerin sorumlu olacağını dile getiren Kasumov şu bilgileri verdi: “Çünkü Türkiye’de bu tür uzmanlar henüz yok. Ama Rusya’da yetiştiriliyor. Santralin tümüyle ilgili olarak ise yüzde 50’sini Türk şirketler yapacak. Taşıma ve mobilizasyon konusunda bu bölgenin şirketlerinin avantajı var.”

Santralin deniz canlılarının populasyonunu etkilemeyeceği vurgulanan toplantıda, bir belediye başkanının nükleer santral için eğitime gönderilen çocuklarla ilgili ifadelerine de tepki gösterilerek, şirket olarak haber hakkında maddi ve manevi tazminat yoluna gidileceği vurgulandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: