Adana’nın 2023 Vizyonu İçin "sözü Olan Herkes Konuşsun"

Adana Güç Birliği Vakfı (AGV) tarafından Cumhuriyet’in 100. yıldönümü nedeniyle “Adana için 2023 Vizyonu”nun belirlenmesi...

Adana Güç Birliği Vakfı (AGV) tarafından Cumhuriyet’in 100. yıldönümü nedeniyle “Adana için 2023 Vizyonu”nun belirlenmesi için başlatılan bir dizi çalıştay, beyin fırtınası ve bilgilendirme toplantılarının 19 Temmuz 2012’de yapılan ilk toplantısının sonuç raporu hazırlandı.

AGV Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, düzenlenecek seri toplantıların birincisinde, 2023 Vizyonunun belirlenebilmesi için yöntem üzerinde durulduğunu, önce yapılmış benzer çalışmaların irdelendiğini yol haritasının ana hatlarla belirlendiğini bildirdi. Valilik, Adana parlamenterleri, belediyeler, üniversiteler, kalkınma ajansı, meslek odaları, medya ve ilgili diğer kuruluşlar nezdinde bu çalışmanın amacı anlatıldıktan sonra veri toplanmaya başlanacağı belirtilerek, dile getirilen tüm görüşlerin “amaç, yöntem, mevcut durum, sektörel bazda planlamalar ve sonuç” başlıkları altında toplandığı vurgulanıp, öne çıkan görüşler şöyle sıralandı:

Reklam
Reklam

"Nasıl Bir Gelecek Bekliyoruz" konusu toplumda tartışılmalı ve Adana toplum olarak ne istiyor diye bakılmalı, Adana 2023 Vizyonu için hayaller kurulmalı ve bu hayaller uygulanabilecek planlara dönüştürülmeli, Toplumda farkındalık yaratılmalı, kişiler/kurumlar problem çözmek için bir araya gelmeli ve en önemlisi “Önce Adana” ve “Ben Değil, Biz” anlayışı ile hareket etme kültürü geliştirilmeli.

Bu çalışmada, Adana halkının, daha yeşil, kendi doğal yapısını koruyabilen kültürünü belirginleştiren refah seviyesi yüksek bir şehirde yaşam isteği unutulmamalı ve Adana için devletten istenecekler, yerel olanaklarla yapılabilecekler dikkatlice ayrılarak, belirlenmeli.

Toplumsal bir mutabakat içinde başta valiliğimiz, büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile tüm milletvekilleri, odalar, SİAD’lar ve meslek kuruluşları olmak üzere tüm paydaşların katılımı sağlanmalıdır. Sonuç odaklı bir çalışma yapılmalı, daha önce yapılan çalışmalar gibi raflarda kalmamalı. 1998 - 2000 yılları arasında Adana Güç Birliği Vakfı tarafından hazırlanan “Adana Sosyo-Ekonomik Rapor” formatı gerek uygulama gerekse de raporlama yönüyle bu çalışmada da uygulanabilir.

Reklam
Reklam

Reel sektörle birebir çalışan akademik kurumların varlığının önemli olduğu, iş dünyası ile üniversitenin entegre olmasının tek başına dahi bölgenin gelişimine neden olabileceği göz ardı edilmemeli. Üniversite-sanayi işbirliği konusunda Adana ÜSAM’ın 2000 yılından bu yana hizmet vermekte olduğu ve üniversitelerdeki bilgi birikiminin sanayiye akması, iki yapının entegrasyonu için geliştirilen sistem ve kültürün bölgeye yaygınlaştırmalı, bu amaçla gerekli destek sağlanmalı.

Bu çalışma Adana’da düşünülmeyeni düşünmek şimdiye kadar yapılmayanı yapmak, bir anlamda “icat çıkarmak” veya “eski köye yeni adet getirmek” anlayışı ile yapılmalıdır. Toplumun her katmanındaki insanların görüş ve katkıları alınmalıdır. Üniversiteler ve öğretim elemanları, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları gibi tüm yerel dinamiklerin bu çalışmayı benimsemeleri, katkı yapmaları ve uzmanlık alanları konusunda desteklemeleri zorunludur. Söz konusu çalışmanın yürütüleceği sistemin en üst yönetim organı başta Adana Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere, üniversite rektörleri, iş dünyasını temsil eden kuruluşların başkanları gibi yöneticilerden oluşmalıdır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: