‘Adana’nın en önemli gündem maddesi kentsel dönüşümdür’

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, ‘Kentsel Dönüşüm Çalışması’nın Adana tarihinde ilk ve bölgenin şehircilik tarihine...

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, ‘Kentsel Dönüşüm Çalışması’nın Adana tarihinde ilk ve bölgenin şehircilik tarihine geçecek önemli bir proje olduğunu söyledi.

Merkez ilçe Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Adana Sanayi Odası (ADASO) meclis üyelerine ilk etabı ihale aşamasına gelen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. ADASO Toplantı Salonu’ndaki sunumunda Öztürk, ‘Kıyı Kent Evleri Kentsel Dönüşüm Çalışması’nın Adana tarihinde ilk ve bölgenin şehircilik tarihine geçecek önemli bir proje olduğunu söyledi. Genelde Türkiye, özelde Adana’nın deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Öztürk, ülkede son 110 yılda toplam bin 200 deprem meydana geldiğini açıkladı. 4 –5 büyüklüğündeki depremlerin her hafta, 5 –6 büyüklüğündeki depremlerin ayda bir ve 7 –8 büyüklüğündeki depremlerin her yıl meydana geldiğinin bilimsel bir gerçek olduğunu ifade eden Öztürk, “Bu demektir ki Türkiye bir deprem bölgesidir. İnsanların yaşam alanlarını planlarken bu önemli gerçeği asla göz ardı etmememiz gerekir.” dedi.

Reklam
Reklam

Seyhan’da 106 bin 498 bina bulunduğunu ve bu yapıların yüzde 64’ünün mevzuata aykırı olduğunu dile getiren Öztürk, “Geri kalan yüzde 36’nın yarısı 15 yıl önce yani deprem yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden önce yapılmıştır. Kısaca halen Seyhan’da güvenli bir şekilde oturabileceğimiz bina sayısı ve oranı yüzde 15–20 civarındadır. Tek kelimeyle durum vahimdir.” diye konuştu.

Seyhan’da binaların depreme dayanıklılık yüzdesini açıklayan Öztürk, Adana’nın diğer merkez ilçelerinde veya Türkiye’nin genel durumunun Seyhan’dan farklı olmadığının altını çizdi. Öztürk, şöyle devam etti: “Türkiye’nin diğer şehirlerinde örneğin İstanbul’da Seyhan’dan farklı değildir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı şehirdeki yapıların depreme dayanıklılık durumunu bizzat bu vahim tablo eşliğinde açıklamıştır. Bütün bu tespitleri yaptıktan sonra şu gerçeği artık ortaya çıktığını görüyoruz. Türkiye’nin ve Adana’nın en önemli gündem maddesi kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşümü kısa, orta ve uzun vadede en fazla 25 yıl içinde çözümlenmelidir.”

Reklam
Reklam

KENTSEL DÖNÜŞÜM BİRİNCİ ETAP İHALESİ 7 MAYIS’TA

Adana’da şehircilik tarihinin en önemli hamlesi kabul edilen Kıyıkent Evleri Projesi’nin Başbakanlık TOKİ nezdindeki ihalesinin 7 Mayıs’ta gerçekleştirileceğini bildiren Azim Öztürk, “Kentsel dönüşüm projemizin yapım ihalesini Adanalı bir firmanın almasını tercih ederiz. İnşaatlar için gerekli temel malzemeler ve çalışacak işçi noktasında bu işin katma değerinin de bu şekilde Adana’da kalmasını istiyoruz. Şehrin tümünü ilgilendiren böylesi önemli bir çalışmayı Adanalı bir firma eliyle yapmak projemizi taçlandıracaktır.” ifadesini kullandı.

ADASO meclis üyelerinin ilgiyle dinlediği Öztürk, özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarında idarenin çalışmalarına STK’lar ve iş dünyasından verilen moral desteğin önemli olduğunu ifade etti. Öztürk, “Biz Seyhan’da ilk etabını ihale aşamasına kadar getirdiğimiz ve tamamlandığında Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm çalışması olacak projeyi halkın da verdiği destekle bu aşamaya getirdik.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz