Aday bugün açıklanacak CANLI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP Grup toplantısı öncesinde partisinin Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) topladı.

Cumhurbaşkanı adayı için son saatlere girilirken, Başbakan Erdoğan, son görüşmelerini yapıyor. Erdoğan, bugün gözlerin çevrildiği Grup toplantısı öncesinde AKP MYK'yı topladı. Meclis'te yapılacak toplantı sonrası Erdoğan ve MYK üyeleri Grup toplantısına girecekler.

Ankara, Cumhurbaşkanlığı adaylığına başvuru süresinin bitimine 48 saat kala günü yoğun bir toplantı ve kulis trafiği ile başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantıya girişinde gazetecilerin, "Cumhurbaşkanı adayını bugün açıklayacak mısınız?" sorusuna, "Olabilir, görüşeceğiz. Grup toplantımızı yapacağız. İçeride de arkadaşlarla görüşeceğiz" karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

Dün gece geç saatlere kadar süren görüşme trafiğinin ardından AKP güne toplantı trafiği ile başladı. Önce AKP MYK toplandı, ardından Meclis Grup toplantısı gerçekleştiriliyor. Saat 14.00 de de Bakanlar Kurulu olağanüstü toplanıyor. AKP kurmayları, adayın bugün açıklanacağını bildirdiler. MYK'da alınacak kararın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adayı grup toplantısında açıklaması olasılığının yüksek olduğuna işaret ettiler. Grup toplantısında adayın ismi açıklanmaması halinde ise Bakanlar Kurulu'nun olağanüstü toplantısının ardından Erdoğan'ın Meclis'te saat 17.00 da basın toplantısı düzenleyebileceği konuşuluyor. Erdoğan'ın adayı bu basın toplantısında ve Meclis'te açıklaması bekleniyor.

Özal ve Demirel'de grupta açıklamıştı

Dönemin Başbakanları Turgut Özal ile Süleyman Demirel, cumhurbaşkanlığına aday olduklarını partilerinin grup toplantısında açıklamışlardı.

ANKA'nın derlediği bilgiye göre, Turgut Özal, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in görev süresinin sona ermesi nedeniyle başlayan adaylık sürecinde muhalefetin "uzlaşma" çağrılarına olumsuz yanıt vermişti. Özal, partisinin MKYK toplantısından sonra Meclis Grup toplantısını 17 Ekim'de yaptı. Özal, milletvekillerine "kendimi size emanet ediyorum. Görevinizi yapın" diye seslenerek adaylığını açıklamıştı. Başbakan Özal, 3. turda 263 oyla cumhurbaşkanı seçilmişti.

Reklam
Reklam

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünden sonra dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Özal'ın tam tersi bir politika izleyerek uzlaşma arayışlarına yöneldi. Demirel bu amaçla, 17 Nisan'da Özal'ın ölümünün ardından başlayan Cumhurbaşkanı seçim sürecinin hemen başında aday olduğunu açıklamıştı. Koalisyon ortağı olan SHP ve lideri Erdal İnönü'nün desteğini alan Demirel de partisinin GİK toplantısının ardından 24 Nisan'da partisinin grup toplantısında adaylığını resmen ilan etmişti.