Adet Döneminizde Sağlığınızla İlgili Küçük İpuçları Saklı

Adet döneminde sağlınıza dikkat etmeniz oldukça önemli.

Açık renkli akıntı hipofiz bezi veya tiroit problemine işaret eder.

Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, o zaman açık renkli akıntınız olduğunda endişelenmenize gerek yok çünkü bu sıradan bir durumdur. Fakat doğum kontrol hapı ya da başka tür bir hormonsal tedavi kullanmıyorsanız ve akıntınız açık renkliyse, o zaman hormonsal dengesizliğinizin olma ihtimali vardır. Brown Üniversitesi'nden Dr. Adelaide Nardone açık renkli akıntının hipofiz bezi ya da tiroit ile ilgili problemlere işaret ettiğini söylüyor. Müller kanalı anomalisi sıkıntısı çekme olasılığınız da var. Bu, adet kanamanızı engelleyecek, kusurlu kızlık zarına sebebiyet veren bir problemdir. Tuhaf bir şekilde bazen açık renkli kanamalar polistik over sendromu (PCOS) ve doğuştan gelen bağışıklık problemleriyle de ilişkilendirilebilir.

Reklam
Reklam


2-Rahim boynu ya da rahim polipleri adet dönemi boyunca ani kanamalara neden olabilir.

Normal döngü içerisinde bağlantısız ya da beklenmedik kanamalarınız varsa, ani kanama geçiriyorsunuz demektir. Doğum kontrol hapı alıyorsanız, bu normal bir yan etkidir ama yine de doktorunuza danışmalısınız. Ani kanama bazen vücutta çok fazla östrojen bulunmasından dolayı rahim boynu ya da rahim poliplerine işaret ediyor olabilir. Ayrıca tümör ya da benzer enfeksiyonların habercisi de olabilir.


3-Son birkaç günde şiddetli ve dayanılmaz kramplardan şikayetçiyseniz doktora başvurmalısınız.

Adet döneminiz boyunca dayanılamayacak kadar yoğun kramplarınız varsa ve sıradan olduğunu düşünüyorsanız, büyük bir hata yaptığınızı göz önünde bulundurun. Boston’daki Brigham ve Kadın Hastanesi’nin genel jinekoloji müdürü Dr. Daniela Carusi’e göre genç bayanlar adet dönemlerindeki yoğun kramplara katlanmaları gerektiğini düşünürler fakat bu doğru değil, ağrılar polikistik over gibi pek çok şeyin habercisi olabilir.


Eğer adet döngünüz gecikiyorsa, hormonal dengesizlik yaşıyor olabilirsiniz, elbette hamile değilseniz.

Adet döngünüz gecikiyorsa, hamile olma ihtimaliniz var ve bu harika bir şey. Fakat hamile olma ihtimaliniz mümkün değilse bilmeniz gereken birkaç şey var. Doktor Carusi’ye göre, düzenli yumurtlayamıyor olabilir ya da yumurtlama dönemlerinizi bilmenin daha zor olduğu polistik over sendromuna sahip olabilirsiniz. Obezite hastası ya da vücut yağınızın düşük olması halinde, şiddetli hormonsal dengesizlikle karşı karşıya olabilirsiniz. Eğer öyleyse, yaşam tarzınızı değiştirmenin vakti gelmiş demektir.

Reklam
Reklam

İnsülin direnci doğrudan yumurtalıkları etkilediğinden düzensiz adet dönemlerine sahip kadınlar ve obezite hastaları, tip 2 diyabet sıkıntısı çekip çekmediklerini kontrol ettirmelidir.


Eğer adet akıntınız koyu kırmızıysa normal bir akıntıya sahipsiniz demektir. Fakat akıntınız farklı bir renkse, östrojen dengesizliğiniz olabilir.

Kaynak