Adilcevaz’ın Meşhur Ceviz Reçelinin Ünü Ülkeyi Aştı

Cevizin anavatanı Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde üretilen meşhur ceviz reçelinin ünü ülkeyi aştı. Adilcevaz’da üretilip tüm...

Cevizin anavatanı Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde üretilen meşhur ceviz reçelinin ünü ülkeyi aştı. Adilcevaz’da üretilip tüm yurda ihraç edilen ceviz reçeli artık yurt içindeki lüks restoranların kahvaltı menüsüyle sınırlı kalmayıp Katar, Dubai, Almanya, İran, Irak ve İngiltere gibi ülkelerdeki restoranların da kavatlı menüsündeki yerini aldı.

Adilcevaz ilçesindeki ceviz reçelinin ününü neredeyse duymayan kalmadı. Artık ünü yurt dışına da taşan ceviz reçeline birçok ülkeden de yoğun talep var. Evliya çelebi seyahatnamesinde Adilcevaz’dan “cevizler vadisi” diye söz eder. Faydaları saymakla bitmeyen cevizin kendisi kadar reçeli gerek yurt içinden gerekse yurt dışından büyük rağbet görüyor. İlçe ekonomisinde ise ceviz reçelinin payı her geçen gün artarak devam ediyor. Yapımı bir hayli meşakkatli olan ceviz reçeli cevizlerin tam olgunlaşmadığı bahar aylarında yapılıyor. Tek tek elle dalından toplanan taze cevizler uzun süren bir işlemin ardından reçel yapılıyor.

Reklam
Reklam

Reçele dönüştürülen bu lezzet ise damaklarda ayrı bir tat bırakıyor. Avrupa Birliği´nin (AB) doğal ürünlere verdiği destekten de istifade edilen ilçede, bir de Ceviz Reçeli Atölyesi kuruldu. Evliye Çelebi´nin Seyahatname´sinde de Vattül Cevaz "Cevizler Vadisi" olarak anılan ilçede 20 yıldır ceviz festivali de düzenleniyor. Ceviz reçeli ayrıca özel misafirlere de ikram edilen bir tatlı olarak mutfaktaki yerini almış durumda.

"FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR"

Faydaları saymakla bitmeyen ceviz reçelinin öne çıkan faydalarından bazıları ise şöyle: “Hücreleri yeniliyor, beyin hücrelerini geliştiriyor, maksimum enerji sağlıyor, kolesterolü düşürüp, kabızlığı gideriyor, guatra, astım ve bronşite iyi geliyor. Özellikle çocukların kemik ve zeka gelişimine faydalı olan yeşil ceviz insan psikolojisinde de etkili bir özelliğe sahip. Öfkeyi dindirip, sinir sistemini rahatlatıyor.”

"CEVİZ REÇELİNİN YAPILIŞI"

Cevizler reçel için hamken toplanıyor. Ceviz reçeli, cevizlerin yeşerdiği ve henüz olgunlaşmadığı bahar aylarında yapılıyor. Yeşil olgunlaşmamış cevizler toplanarak önce kabuğu soyuluyor, sonra soğuk su teknelerinde bekletiliyor. Her gün değiştirilen sularla cevizlerin acılığı gideriliyor. Yaklaşık bir ay süren bu meşakkatli işlemin ardından su teknelerinden alınan cevizler delme işleminden geçiriliyor. Daha sonra şekerpancarından elde edilen şekerle kaynatılarak tatlandırılan cevizler büyük zeytin tanesi görünümüne kavuşuyor. Reçel yapılacak cevizlerin olgunlaşmaması ve kabuğunun sertleşmemesi gerekiyor. Reçellere herhangi bir katkı maddesi ise katılmıyor. Yapılan bu işlemlerin ardından ceviz reçeli cam kavanozlarda ambalajlanarak gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki lüks otel ve restoranların kahvaltı menüsündeki yerini alıyor.

Reklam
Reklam

"BAŞKAN GÖKSOY: CEVİZ REÇELİ ARTIK KAHVALTILARIN VAZGEÇİLMEZİ ARASINA GİRDİ"

Adilcevaz’da üretilen meşhur ceviz reçelinin artık hem yurt içi hem de yurt dışındaki otel ve restoranların kahvaltı menülerinin vazgeçilmezi arasına girdiğini belirten Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy, "Şuan da mutfakların ve sabah kahvaltılarını olmazsa olmazları haline geliyor. Bu yönüyle de Adilcevazlı bunun Pazar edindiğini gördükçe hem lokal bazda hem entegre şeklinde üretimler başlamıştır. İnşallah bununla Adilcevaz ekonomik olarak ciddi manada bir girdi bir ekonomik kazanç elde edecektir diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

VALİLİK VE KAYMAKAMLIK DESTEĞİYLE FABRİKA KURDULAR

Adilcevaz’da ceviz reçeli üretimi yapan fabrika sahibi Barış Göl ise ilçede ürettikleri reçelleri gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki Katar, Dubai, Almanya, İran, Irak ve İngiltere gibi ülkelere ihraç ettiklerini söyledi. Her yıl daha çok kapasite artırımına gittiklerini ifade eden Barış Göl, ceviz reçelini üretmek için 2008 yılında Bitlis Valiliği ve Adilcevaz Kaymakamlığı'nın sunduğu desteklerle tesis kurduklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Düzenli bir tesis kurulmasının ardından ceviz reçelini profesyonel yöntemlerle üretmeye başladıklarını ifade eden Göl, şöyle konuştu: ''Üretime 2000 yılında amatör olarak başladık. Fakat işi düzenli bir şekilde geliştirerek tesis kurduk. Türkiye'de başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere hemen hemen ülkenin her noktasında varız. Ayrıca ürünümüzü Avrupa ülkeleri ile Dubai'ye, Katar'a, Amerika'ya, İngiltere'ye, İran'a ve Irak'a gönderiyoruz. Bu ürünümüz marketlerin yanı sıra otellerde kahvaltı menüsünde yer buluyor. İlçemize gelen yerli ve yabancı turistler de reçeli buradan satın alıyor.''

İşletme Sahibi Çetin Göl ise ceviz reçelinin doğal bir antibiyotik olduğunu belirterek reçelin, boğazdaki ödeme, tiroit bezlerine, guatra, hücre yenilenmesine, kolesterolü dengelemeye, çocuklarda beyin hücrelerinin gelişmesine ve kalp damarlarını besleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz