Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Kutlu: -"Kalp Haftası iyi bir fırsat olarak değerlendirilmeli"

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Kalp Haftasının iyi bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Kalp Haftasının iyi bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kutlu, yaptığı açıklamada, kalp sağlığının öneminin anlaşılması ve korunması amacıyla, Türk Kalp Vakfı tarafından yürütülen ve Sağlık Bakanlığı'nca da desteklenen hafta nedeni ile kamuoyunun dikkatinin bir kez daha, bu önemli sağlık sorununa çekilmesinin sağlanması için "Kalp Haftası"nın bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle kalp kapağı hastalıklarının, yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini dile getiren Kutlu, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Esasen dünyada tüm ölümlerin yüzde 1-2-sini kalp kapağı hastalıkları oluşturmaktadır. Kalp kapağı hastalıklarının içinde en önemli yeri (ülkemizde de en önde gelen sebeptir) çocukluk çağında, boğazda yerleşen, üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan bademcik, boğaz gibi üst solunum yollarında ve eklemlerde iltihaplanmaya neden olan bakterilerden kaynaklanan romatizmanın tedavi edilmemesi ile kalp kapakçıklarına kadar ulaşmasıdır.

Romatizmal ateş teşhisi ve kalp kapaklarında hastalık olup olmadığı yapılacak muayene ve laboratuvar tetkiklerinden sonra kolaylıkla belirlenebileceğinin altını çizen Kutlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Kapaklarda oluşan birinci ve ikinci derecedeki bozukluklar kalbi fazla yormayacağı için çoğu kez hastalarda önemli bir yakınmaya neden olmaz. Üçüncü ve dördüncü derecedeki kapak bozuklukları kalbi daha fazla yükledikleri için bu hastalarda kalp yetmezliği belirtileri görülür.

Eforla, dinlenme sırasında veya gece gelen nefes darlığı, öksürük, bacaklarda ve karındaki şişlik, dudaklarda morarma, çarpıntı gibi belirtilerle ve yapılan fizik muayene ile kalp yetersizliği olduğu saptanabilir.

Reklam
Reklam

Kalp hastalığının şiddeti ve seyri kalp kapaklarında ve kalp adalesinde romatizmal ateşin yaptığı tahribata bağlıdır. Romatizmal ateş ne kadar erken tedavi edilirse ve nüksler önlenirse kapaklardaki tahribat azalır ve hastalık daha iyi seyreder.

Kapaklarındaki bozukluk nedeniyle kalpleri yük altında olan bu hastaların aşırı tuz alımını kısıtlamaları, sigara içmemeleri, ağır hareketlerden kaçınmaları gerekmektedir.Kadın hastalarda gebelik ve doğum kalbin yükünü artırarak kalp yetersizliğini şiddetlendirir. Bu nedenle bu hastalar hamile kalmadan önce mutlaka doktora başvurmalıdır"

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: