Adıyaman'da İlk Defa Sinir Monitörizasyonu Eşliğinde Guatr Ameliyatı Yapıldı

Adıyaman'da ilk defa bir hastaya, sinir monitörizasyonu eşliğinde guatr ameliyatı yapıldı.Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel...

Adıyaman'da ilk defa bir hastaya, sinir monitörizasyonu eşliğinde guatr ameliyatı yapıldı.

Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, Adıyaman'da guatr ve tiroit kanseri ameliyatlarında bir ilki gerçekleştirerek sinir monitörizasyonu yöntemi ile sinirleri gözlemleyerek, daha güvenli ve operasyon sonrasında ses kısıklığının minimum düzeyde olduğu bir ameliyat gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, “Burada Yrd. Doç. Dr. Hamit Sinan Hatipoğlu hocamızın sayesinde nitelikli bir çalışma yapıldı. İndikatörler bize gerekiyordu. Bu bakımdan bir takım özel problar kullanıldı. Bu problar yardımıyla sinirlerin yerleri görülerek, yani hiçbir sinir kesilmeden, zarara ve tahribata uğratılmadan ameliyat yapılmış oldu. Bu durum Tıp Fakültemizin varmış olduğu kapasiteyi de göstermiş oluyor. Bu bizim gurur duyacağımız, göğsümüzü kabartan bir husus oldu. Bunu sağlayan başta operasyonu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Hamit Sinan Hatipoğlu hocamıza, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Yılmaz hocamıza ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen bütün Sağlık Bakanlığı ve Adıyaman Kamu Hastaneleri Birliği yöneticilerine teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanlığı ile oluşturduğumuz bu güzel birliktelikle inşallah halkımıza daha nice güzellikler yaşatacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Dekan Prof. Dr. Mustafa Yılmaz da ameliyatı gerçekleştiren genel cerrahi ekibine teşekkür ederek, Tıp Fakültesi’nde 9 profesör, 2 doçent ve 68 yardımcı doçent ile Adıyaman halkına hizmet verdiklerini belirtti.

Adıyaman Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. Süleyman Kılınç ise komplike ameliyatların artık Adıyaman'da rutinleştiğini ifade ederek, en zor ameliyatların bile günübirlik, standart bir şekilde yapılmaya başlandığını aktardı ve bunun yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamit Sinan Hatipoğlu ise yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Büyük guatr, malignite, anatomik varyasyonlar ve nüks tümör nedeniyle yapılan ameliyatlarda sinir (rekurrens ve superrior laringeal sinirler) harabiyetleri daha sık olarak ortaya çıkabilmektedir. Adıyaman'da ilk kez uyguladığımız bu ameliyat yönteminde sinirlerin monitörizasyonu ve stimülasyonu sağlanarak daha güvenli ve mümkün olan en geniş cerrahi disseksiyon yapılmakta ve ameliyat sonrasında ses kısıklığı gelişimi riski minimum düzeyde olmaktadır. Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde artık sinir yaralama riskinin yüksek olduğu iyi ve kötü huylu tümör (tiroit kanseri) vakalarında ameliyat esnasında sinir monitörizasyonu yapılmaktadır. Adıyaman'da artık hastalarımız güvenle ve günümüz teknolojisinin gerektirdiği bütün imkanlara sahip olarak ameliyat edilmektedir.”

Reklam
Reklam

Operasyon geçiren 29 yaşındaki hasta Fadile Dadak da, “Ameliyatım çok başarılı geçti. Uyanır uyanmaz sesimde hiçbir değişikliğin olmadığını anladım. Bir günde taburcu olabilecek duruma geldim. Hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz