Adıyaman’da Kanola’nın Yetiştirilmesinde Verimlilik Araştırıldı

Bitkisel yağ üretiminde önemli kaynaklardan olan Kanola (Kolza)’nın Adıyaman koşullarından yazlık ve kışlık çeşitlerinde verim...

Bitkisel yağ üretiminde önemli kaynaklardan olan Kanola (Kolza)’nın Adıyaman koşullarından yazlık ve kışlık çeşitlerinde verim ve kalitenin belirlenmesi için Adıyaman Üniversitesi tarafından bilimsel araştırma gerçekleştirildi.

Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (ADYÜBAP) tarafından desteklenen ‘Adıyaman Koşullarında Yazlık- Kışlık Kolza (Brassica sp.) Çeşitlerinde Verim ve Verim Ögelerinin Belirlenmesi’ başlıklı proje kapsamında dünyada ve Türkiye’de bitkisel yağ üretiminde kullanılan bitkilerden kanolanın Adıyaman koşullarında yetiştirilmesinde verimliliği etkileyen faktörler araştırıldı.

Reklam
Reklam

Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Memet İnan, yürüttüğü proje kapsamında; Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren farklı firmalardan ve çok yaygın olarak kullanılan iki yazlık ve beş kışlık çeşit tohumluk kullanıldığını ve tohumların, Kahta Meslek Yüksekokulu çeşit bahçesine ekilerek, verimlilikleri ve verimliliği etkileyen faktörler belirlendi.

Yapılan araştırma ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Memet İnan, “Çalışmada Adıyaman ve Kahta’da yazlık ve kışlık Kolza (Kanola) çeşitlerinin, kışlık olarak yetiştirilebileceği, yazlık çeşitlerde tohum veriminin 250- 260 kilogram, kışlık çeşitlerde ise 230- 240 kilogram civarında saptandığını belirtti. Yazlık çeşitlerde yetişme süresinin (180- 200 gün), kışlıklara göre (200- 210 gün) daha kısa, yağ oranlarının yüzde 30 ile yüzde 40 ve verimlerinin daha yüksek olması nedeniyle, yazlık çeşitlerin tercih edilmesi gerektiği sonucuna varıldığını aktardı. İNAN, özellikle sulanabilen alanlarda yazlık çeşitlerinin erken hasat edilmesi, ikinci ürün tarımı açısından önemli olduğunu belirtmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

İnan, Kanola bitkisinin, bitkisel yağ olarak insanların beslenmesinde, yağı alındıktan sonra geri kalan küspesi hayvan yemlerinde ve tohumdan elde edilen yağ, teknolojide özellikle biodisel üretiminde, tüm dünyada geniş alanlarda üretimi yapılan bir bitki olduğunu belirterek, Türkiye’nin birçok bitkisel yağ bitkisinin yetiştirilebildiği ender bir ülke olmasına karşın halen bitkisel yağ ihtiyacını karşılamak için hammaddeyi ithal ettiğini kaydetti.

İnan, yağ bitkileri üretim alanlarının artırılmasında GAP bölgesinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu, GAP projesi tamamlandığında 1.7 milyon hektar tarım alanlarının aşamalı olarak sulamaya açılması ile yağ bitkileri ekim alanı ve üretiminin de büyük ölçüde artacağı değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: