Adıyaman’da ‘mermer’ Zirvesi Yapılacak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cevat Kır,...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cevat Kır, Türkiye’nin madenlerinin yüzde 1.2 sini kullanabildiğini ve bunun çok düşük bir rakam olduğunu kaydetti.

MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu olarak Adıyaman’da ‘Sektörel Zirve’ adı altında bir çalışma başlattıklarını ve bu yönde bir çalıştay gerçekleştireceklerini ifade eden Cevat Kır, Adıyaman’ı sahip olduğu madenler konusunda Dünyada ve Türkiye’de yerinin çok önemli olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

Dünyada devletlerin kendi madenlerini çıkarmadan müreffeh bir seviyeye çıkmasının mümkün olmadığını kaydeden Kır, “Dünyada Amerika madenlerinin yüzde 5’ini kullanıyor, Rusya yüzde 22’sini kullanıyor, Türkiye’ye ise 1.2’sini kullanıyor. Dünyada madenler konusunda en zengin yataklara sahip Türkiye’dir. Dünyanın bor yataklarının yüzde 70’i Türkiye’dedir. Toryum Türkiye’de mevcuttur. Mermer yatakları Elazığ’dan başlayıp Adıyaman’a kadar uzanmaktadır ki, şu anda dünyada mermer ve krom ihtiyacı çok daha fazladır. Ama ne yazık ki madencilik noktasında istediğimiz verimi elde edemedik. Burada devletimizin de noksanları vardır. Çünkü madenciliğe ve madenlerimize ilgi alaka istenilen derecede değildir. Mermer yatakları çok önemli ve bunu bizde çok önemsiyoruz. Ama ne yazık ki mermer ülkemizde kütük olarak satılmakta. Biz bunu istemiyoruz. Bu bize bir katma değer getirmiyor, daha fazla gelir anlamına gelmiyor. Burada kütük mermerleri 50 ile 150 dolar arasında satıyoruz. Aynı mermeri işlenip tekrar ülkemize geldiğinde bin ile bin 500 dolar arasında para veriyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağtekin, çalıştayın çok önemli olduğunu ve 150 iş adamının Adıyaman’a geleceğini söyledi.

Dağtekin, “Biz artık memleketimizin madeniyle ilgili o saklı değerlerini, saklı olan imkanlarımızı nasıl gün yüzüne çıkarabilirizin tartışmasını hep birlikte yapacağız” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: