Adıyaman İl Genel Meclis Başkanlığı Kadın Hakları Komisyonu, ‘Kadın Dostu Kentler’ Projesinde yer alan Adıyaman’ın yapısının bu projeye uyumunu araştırdı.
Kadın Hakları Komisyonu Başkanı İrfan Yılmaz, proje kapsamında yapılan çalışmaları ve eksikliklerini açıkladı. İrfan Yılmaz, Adıyaman’ın ‘Kadın Dostu Kentler’ Projesi’nin 1.aşamasında yer alan İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon illerinden sonra Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin, Samsun ile birlikte projenin 2. aşamasında projeye dahil olduğunu belirtti.
Adıyaman’ın 2012 yılı Kasım ayında dahil olduğu ve 2014 yılı Aralık ayında tamamlanacak olan ‘Kadın Dostu Kentler’ Projesinin anlamının kentin sunduğu ekonomik, sosyal, siyasi fırsatlardan kente yaşayan herkesin eşit biçimde yararlanması anlamına geldiğini ifade eden İrfan Yılmaz, “Bu proje ile Kadın STK’ları, taban örgütleri, ulusal ve yerel düzeydeki devlet kurumları ile yapılacak yerel görüşmelerin neticesinde, yerel yönetim planlama süreçlerine cinsiyet eşitliğinin dahil edilmesiyle, kadın dostu toplulukların oluşmasını zemin hazırlayan bir ortamın geliştirilmesi hedeflenmektedir. Komisyonumuz yaptığı incelemede, Türkiye İstatistik Kurumu 2011 yılı adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına göre ilimizin nüfusu 593 bin 931 dir. Adıyaman il genelindeki nüfusun cinsiyet dağılımı ise, erkek nüfusu 298 bin 204, kadın nüfusu 295 bin 727 olarak gerçekleşmiştir. Kent nüfusunun yarısını oluşturmalarına rağmen kadınlar, yerel karar alma süreçlerine tam ve eşit bir biçimde katılamamaktadırlar. Halbuki kadınlar seçilmiş ve atanmış yerel yöneticilerin planlama ve yönetim sürecinde danışmaları gereken doğal ortaklardır. Kadınların karar alma mekanizmalarında eşit temsil talebi, anayasal bir haktır, demokrasinin vazgeçilmez unsurdur” dedi.
Şehir planlamaları, geleneksel olarak erkekler tarafından yapılmakta ve kadınların ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulmadığına vurgu yapan Yılmaz şunları kaydetti:
“Oysa konut, güvenlik, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi alanlarda alınan yerel kararlar, kadınları doğrudan etkilemekte hayatlarını kolaylaştırmakta veya zorlaştırmaktadır. Kadınlar yerel meclislerde yeteri kadar temsil edilmedikleri için bu kararları etkileyememektedirler. Örneğin kentin planlanması ve organizasyonunda kadınların bir araya gelebilecekleri mekanlar, her mahalleye bir kreş, gündüz bakımevi hizmetleri, iyi aydınlatılmamış sokaklar, uzak noktalara hizmet vermeyen ulaşım araçları , kadınların en temel haklarından biri olan seyahat özgürlüğünü kullanmasını engeller niteliktedir.
Kentlerin kültürel, spor ve dinlence olanaklarından da en az yararlanan gruplarından birini yine kadınlar oluşturmaktadır. Ayrıca kadınların şiddete uğradıklarında sığınabilecekleri mekanlar, ilgililere ulaşabilecekleri acil destek hatları da yine kent yönetiminin yaptığı planlarda göz ardı etmemesi gereken unsurlardandır.
Bu proje ile, planlamasında, yönetiminde ve günlük yaşamında kadınların aktif bir biçimde rol aldığı Valilik ve belediye gibi yerel yönetimlerde kadın STK’lar da kapasitenin arttırılması, kadın dostu kentler oluşturulmasına destek verilmesi amaçlanmaktadır.
Sonuç olarak; kadın dostu kent olma aşamasında imzalanan Taahhütnamede yer alan bir çok hükmün yerine getirildiği bir kısmının hayata geçirilemediği veya uygulamada sorunlar yaşandığı, siyasi, sosyal ve ekonomik anlamda kadınların hak ettiği hakları alabilmesi için daha fazla çaba harcanması, kadın STK’lar ile ilgili kamu kurumları arasındaki işbirliğinin arttırılması gerektiği kanaatine varılmıştır.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz