Adli psikiyatri hastalarına "yüksek güvenlikli odalar"

Türkiye'de ikincisi Kayseri'de hizmete açılan "Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi"nde suça karışmış psikiyatri hastalarının tedavi ve kontrolleri yapılıyor - Yüksek güvenlikli tek kişilik odalarda, hastaların kendilerine zarar vermemesi için kırılmaz cam, yuvarlak kapı ve başlıksız musluk gibi detaylar dikkati çekiyor - Kayseri'nin yanı sıra çevre illerden de hastaların faydalandığı hastanede sinema ve spor odalarının yanı sıra uğraş atölyeleri de bulunuyor

KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Türkiye'de suça karışmış psikiyatri hastalarının tedavi edilmesi amacıyla ikincisi Kayseri'de hizmete açılan Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri (YGAP) Hastanesinde tek kişilik odalarda tedavi edilen hastalar, spor ve sinema salonunun yanı sıra uğraş atölyelerinde vakit geçiriyor.

Kayseri Şehir Hastanesi kampüsündeki Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi, tek kişilik odaları, hastaların kendilerine zarar vermemesi için düşünülen kırılmaz cam, yuvarlak, köşesiz kapı, başlıksız muslukların yer aldığı lavabolarıyla dikkati çekiyor.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı iş birliğiyle 1 Temmuz'da hizmete giren 100 yataklı hastanede, hastaların yanı sıra ziyaretçiler de giriş ve çıkışlarda sıkı denetimden geçiyor.

Hastanede tedavi gören hastalar için güvenlikli avlular, spor odaları, sinema salonları ve vakitlerini değerlendirebilecekleri atölyeler yer alıyor.

YGAP sorumlusu uzman doktor Mustafa Reyhancan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilki Adana'da hizmete açılan hastanenin ikincisinin de Kayseri'de hizmet vermeye başladığını söyledi.

YGAP'ın Türkiye'de yeni bir kavram olduğuna dikkati çeken Reyhancan, şöyle konuştu:

"YGAP, Türk Ceza Kanunun 32, 57 ya da 74. maddelerine göre mahkemelerin, hakimlerin ya da savcıların bize gönderdiği adli psikiyatri hastalarının hem tedavi edildiği hem de kontrollerinin yapıldığı hastaneler. Mahkemeler, suça karışmış birtakım psikiyatri hastalarının tedavileri süresince burada yatırılmalarını ya da tehlikeliliği devam ediyor mu etmiyor mu, bunu gözlemlememiz için bize gönderiyor. Burada tedavi ediliyorlar, kontrolleri yapılıyor. Hastanemizin zemin katında tutuklu ve hükümlülerin yattığı koğuş mevcut. Burası 28 yataklı. Hastanemiz toplam 100 yataklı."

Reklam
Reklam

- "Musluk başlığı yok"

Reyhancan, hastanede giriş ve çıkışların hem hastaların hem de hastane çalışanlarının güvenliği için sıkı tutulduğunu dile getirdi.

Hastaların kendilerine ve çalışanlara zarar verme riskini en aza indirecek önlemler aldıklarını anlatan Reyhancan, şunları kaydetti:

"Hastalar ya da ziyaretçileri girerken çatal, bıçak gibi kesici ya da başka türlü zarar verici aletler içeri alınmaz. Pencereler kırılmaz camdan yapılmıştır ve içeriden açılamıyor. Lavabo ve tuvaletler hastaların kendine zarar vermesine engel olacak şekilde dizayn edilmiştir. Musluk başlarını kırıp kendine zarar veren hastalar olabiliyor, bu nedenle çeşmelerde musluk başlıkları yok. Duş başlıkları da yok. Kapılar köşeli değil, yuvarlak biçimde. Odalar tek kişilik. Tüm hastane kaliteli bir şekilde düzenlenmiş durumda. Tecrübeli bir ekiple hizmet veriyoruz. Bu tür hastaları daha önce Adana, Elazığ ve İstanbul'daki hastanelere gönderiyorduk. Burada hastalar hem gerektiği gibi tedavi ediliyor hem çevre illerimize de hizmet veriyoruz. Öte yandan hastane kapalı bir cezaevi şeklinde değil. Toplantı, spor ve sinema odaları, uğraş atölyeleri mevcut. Yakın zamanda eğitmenlerimiz de gelecek, buradaki etkinlikler başlayacak. Hastaların hem tedavi olabileceği hem terapi görebileceği bir hastane burası."

Reklam
Reklam

Reyhancan, Sağlık Bakanlığının Türkiye genelinde toplamda 2 bin 200 yataklı YGAP açmayı planladığını, bunların 200 yatağının Adana ve Kayseri'de hizmete başladığını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: