Adli Tıp 6. Dairesi'nin ikinci skandalı

Hüseyin Üzmez davasındaki raporuyla dikkat çeken Adli Tıp 6.Dairesi, daha önceki bir raporuyla da tecavüz sanığını beraat ettirmiş.

İstanbul Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Dairesi'nin Konya'da 15 kişinin tecavüzüne uğrayan kız çocuğuna 15 yaşında olduğuna ilişkin rapor verdiği, tecavüzle suçlanan sanıkların beraat ettiği belirtildi. Ancak doğum kayıtlarından tecavüz mağdurunun olay tarihinde 13 yaşında olduğu belirlendi.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, Vakit Gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez'in 14 yaşındaki B.Ç'ye cinsel taciz iddiasıyla yargılandığı davada, "B.Ç. tacizden fiziksel ve ruhsal olarak etkilenmemiştir" yönünde rapor veren İstanbul Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Dairesi'nin tartışma yaratacak bir raporu daha ortaya çıktı. 6. İhtisas Dairesi'nin hastane kayıtlarına göre 13 yaşında görünen kız çocuğuna 15 yaşında olduğuna ilişkin rapor verdiği, tecavüzle suçlanan sanıkların beraat ettiği belirtildi.

Reklam
Reklam

OLAY NASIL GELİŞTİ?

Konya'nın Ilgın ilçesinde 2005 yılında meydana gelen olayda, yetiştirme yurdundan 13 yaşında kaçan Ümmühan B, 12 kişinin tecavüzüne uğradı. Yargılama devam ederken Ümmühan B.'ye 3 kişi daha tecavüz etti. İlk olayda tutuklanan 12 kişi, 6 ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken diğer 3 sanığın yargılandığı ikinci davaya devam edildi.

YAŞ TASHİHİ İSTENİNCE

Sanıkların avukatı, Ümmühan B.'nin kendi rızasıyla cinsel ilişkiye girdiğini, nüfus cüzdanında 13 yaşında görünmesine karşın daha büyük olduğunu ileri sürdü ve kemik yaşının saptanmasını istedi. Bunun üzerine Akşehir Ağır Ceza Mahkemesi, Ümmühan B.'yi Adli Tıp Kurumu'na sevk etti. Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Dairesi'nin 28 Şubat 2007'de verdiği raporda, "Kişinin olay tarihlerinde 15 yaş içinde olduğu oybirliğiyle mütalaa olunur" denildi.

Mahkeme, 12 sanığın tutuksuz yargılandığı diğer dava devam ederken, Ümmühan B.'nin nüfus kaydında yaş tashihi yapılması istemiyle savcılık tarafından dava açılmasını kararlaştırdı. Savcılığın Ilgın Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtığı yaş tashihi davasında, anne Hatice B.'nin (36) doğumunu Karaman Devlet Hastanesi'nde yaptığını söylemesi üzerine, mahkeme hastaneden doğum tutanağını istedi.

Reklam
Reklam

Ümmühan B.'nin nüfus kaydındaki gibi 5 Ekim 1993'te doğduğu belirtilince, mahkeme yaş tashihi davasını reddetti. Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Dairesi'nin raporunun aksine Ümmühan B.'nin 1993'te doğduğu ve tecavüz olaylarının gerçekleştiği tarihte 13 yaşında olduğu belirlendi. Adli Tıp Kurumu'ndan verilen raporun ardından Akşehir Ağır Ceza Mahkemesi, mağdur Ümmühan B.'nin yaşının büyük olduğunu dikkate alarak, ikinci davada yargılanan üç sanıktan 1 kişi beraat etti, 1 kişinin davası düşürüldü, 1 kişi de 3 ay 10 gün hapse çarptırıldı. İlk olayda 6 ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 12 sanığın ise tutuksuz yargılanmasına devam ediliyor.

ÇOCUKLARA RAPOR VEREMEYECEK

Adli Tıp Kurumu (ATK), dinci Anadolu'da Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez'in serbest kalmasını sağlayan 6. İhtisas Kurulu'nun çocuklarla ilgili faaliyetlerini kurula çocuk psikiyatrı atanana dek durdurma kararı aldı. ATK'nin yapısını eleştirerek durumu kamuoyuna açıklayan 3 adli tıp uzmanına açılan soruşmaya ise tepkiler sürüyor. Meslek birlikleri soruşturmayı "Kurumun gerçeklerin ortaya çıkmasından duyduğu rahatsızlık" olarak değerlendirdi.

Reklam
Reklam

ATK'nin, 10 Kasım Pazartesi günü TTB'nin ilgili beş meslek örgütü ile birlikte düzenlediği basın açıklamasına katılan adli tıp uzmanları Doç. Dr. Serhat Gürpınar, Dr. Elif Kırteke ve Dr. Lale Tırtıl hakkında "İzinsiz görev mahallini terk etmek ve kurum hakkında düzenlenen bir toplantıya katılmak" gerekçesiyle açtığı disiplin soruşturması eleştirilere neden oldu. İstanbul Tabip Odası'nda dün düzenlenen basın toplantısında Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, "6023 sayılı TTB Yasası'nda TTB ve tabip odalarının faaliyetlerine resmi kuruluşların yardımcı olması ifadesi yer almaktadır. Adli Tıp ile ilgili bir toplantıya uzmanların katılması son derece normaldir" dedi. Gürsoy, kurulun faaliyetlerinin durdurulmasının da ATK'nin eksiklerini kabul etmesi olarak değerlendirdi.

TTB, İstanbul Tabip Odası ve Adli Tıp Uzmanları Derneği adına açıklama yapan Dr. Hüseyin Demirdizen de soruşturmanın ATK'nin bilimsel bir rapora tahammül edemediğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam