Adli yılda 'Anayasa' tartışması

Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Anayasa Mahkemesi'nin, bireysel başvuru ile yüksek mahkeme kararlarını inceleyerek üstün statü kazanmak istediğini savundu. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Aslan'ın bu konuşmasını "Anayasa Mahkemesi'ne yapılmış bir saldırı" olarak niteledirdi.

Yargıtay Başkanı Osman Arslan, "Mevcut Anayasa yargısı yükünü taşıyamayan ve iş yoğunluğundan şikayet eden bir mahkemenin, çok daha ağır işlere talip olmasını anlamak güçtür" dedi.

Arslan, Adli Yıl'ın açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun, AİHM'ye yapılan başvuruya benzer bir iç hukuk uygulaması olduğunu öne sürdü.

Reklam
Reklam

Anayasa Mahkemesi tarafından istenilen yetkiyle yüksek mahkemelerden geçen kararların değiştirilmesi ve ortadan kaldırılmasının amaçlandığını, ihlalin onarılması ve önlenmesinin başka türlü yapılmasının olanaksız olduğunu ifade eden Arslan, "Adı gizlenerek yapılmak istenen, yüksek mahkeme kararlarının denetlenmesi ve yeniden karar oluşturulmasıdır" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin, bireysel başvuru isteği ile yasaları uygulamayı, bunun doğal sonucu olarak da diğer yüksek mahkemeleri denetlemeyi istediğini savunan Arslan, yasama tasarruflarını soyut bazda denetleyen mahkemenin yargı tasarruflarını somut bazda, olay bazında denetleme isteminde bulunduğunu ifade etti.

Arslan, Anayasa Mahkemesi'nin bu isteminin "süper temyiz istemi" niteliğinde olduğunu kaydederek, aynı konuda iki kez temyiz yolunun kabul edilemeyeceğine dikkati çekti.

Hiçbir yüksek mahkemenin diğerinin kararını ortadan kaldıramayacağını, değiştiremeyeceğini ve kararı uygulanamaz hale getiremeyeceğini vurgulayan Arslan, bu denkliğin bozulmasının yargıda kaos yaratacağını, yüksek mahkemelerin çatışması sonucunu doğuracağını ve yarar yerine zarar getireceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anayasa Mahkemesi'nin, "bireysel başvuru ile yüksek mahkeme kararlarını inceleyerek üstün statü kazanmak istediğini" ileri süren Arslan, mahkeme için özel yapı oluşturulması, emeklilik yaşının artırılmak istenmesi ve farklı ücret talep edilmesinin bu düşüncenin açık göstergesi olduğunu belirtti.

Bazı ülkelerde yargı birliği gereği tek bir yüksek mahkeme, Türkiye'de ise birden ziyade yüksek mahkeme bulunduğunu kaydeden Arslan, "Anayasa Mahkemesi de bu yüksek mahkemelerden sadece bir tanesidir. Yüksek mahkemeler arasında üstünlük sıralaması bulunmamaktadır" diye konuştu.

Arslan, bireysel başvuru hakkının, demokrasinin, temel insan hak ve özgürlüklerinin temel öğesi olarak gösterildiğini, AB üyesi olan ve olmayan pek çok ülkede Anayasa Mahkemesi olmadığı gibi, Anayasa Mahkemesi olan pek çok ülkede bireysel başvuru hakkı bulunmadığını vurguladı.

Kişisel başvuru hakkı ile yüksek mahkemelerden geçerek kesinleşen yargı kararlarının yeniden incelenmesinin öngörüldüğünü söyleyen Arslan, "Kesinleşen bir yargı kararının, hangi amaç ve gerekçe ile olursa olsun başka bir yüksek mahkeme tarafından incelenmesi kesinleşen kararlara karşı güven duygusunu ortadan kaldırır ve kararları tartışmalı hale getirir" dedi.

Reklam
Reklam

KILIÇ, ARSLAN'IN SÖZLERİNİ "SALDIRI" OLARAK NİTELEDİ

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Osman Arslan'ın Anayasa Mahkemesi'ne yönelik sözlerini "Anayasa Mahkemesi'ne yapılmış bir saldırı" olarak nitelediğini söyledi.

Kılıç, Arslan'ın Yüce Divan'da yargılama sürerken yaptığı açıklamaları "talihsizlik" olarak niteledi.

Adli yılın başlaması dolayısıyla Yargıtay'da düzenlenen törenin ardından çıkışta, Yargıtay Başkanı Osman Arslan'ın Anayasa Mahkemesi'ne yönelik eleştirileri hakkında Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya soru yöneltildi.

Tuğcu, bu soruya, "Doğal bir şey. Zamanı gelince yanıtlayacağız. Şimdi söyleyecek bir şey yok" yanıtını verdi.

Aynı yöndeki sorular üzerine Haşim Kılıç ise şöyle konuştu: "Yüce Divan konusunun çok yoğun bir şekilde devam ettiği bir süreçte Sayın Yargıtay Başkanı'nın, sanıkların belki de güvenini, olası bir ihtimalle güvenini sarsıcı birtakım açıklamalarda bulunmalarını çok talihsiz ve sorumsuz bir konuşma olarak niteliyorum. Bu konuşmayı Anayasa Mahkemesi'ne yapılmış bir saldırı olarak niteliyorum ve bunun cevabı da kurumumuz tarafından verilecektir."

Reklam
Reklam