Adliyede fotoğraf makinesi yasağına durdurma

Ankara - Ankara 4. İdare Mahkemesi, Ankara Adalet Sarayı'na fotoğraf makinesi sokulmamasına ilişkin işlemin yürütmesini durdurdu.

Edinilen bilgiye göre, Hürriyet Gazetesi Adliye Muhabiri Nurettin Kurt, avukatı Sema Aksoy Şağban aracılığıyla Ankara Cumhuriyet
Başsavcılığı'nın adliyeye fotoğraf makinesi sokulmamasına ilişkin işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.
Talebi görüşen Ankara 4. İdare Mahkemesi, söz konusu işlemin yürütmesini durdurdu.

Yürütmeyi durdurma kararında, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 183. maddesine göre, "adliye binası içinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonundaki adli işlemlerin icrasında her türlü sesli ve görüntülü kayıt ve nakil olanağı sağlayan aletlerin yasaklandığı" belirtildi.

Reklam
Reklam

Kararda, yasanın ilgili maddesinin gerekçesinde, söz konusu yasak kapsamına fotoğraf çekilmesinin girmediği kaydedildi. Yargıcın, yargılamanın düzenini sağlama

yetkisini kullanarak, fotoğraf makinesi kullanımını yasaklayabileceğine işaret edilen kararda, "5271 sayılı Yasa'nın ilgili maddesiyle getirilen bu düzenlemenin, basın özgürlüğünü de kısıtlayıcı bir şekilde geniş yorumlanılarak, yasa hükmünde öngörülmemesine rağmen fotoğraf makinesinin adliye binası içine alınmaması yönünde tesis edilen işlemde hukuki isabet görülmemiştir" denildi.

Adalet Bakanlığı, bu karara Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz edebilecek.