Adliyelerde çocuk dostu görüşme odaları hazırlanacak

Türkiye’de 'Çocuklar İçin Adalet Projesi' hayata geçiriliyor. Proje ile 160 adliye binasında çocuk dostu görüşme...

Türkiye’de 'Çocuklar İçin Adalet Projesi' hayata geçiriliyor. Proje ile 160 adliye binasında çocuk dostu görüşme odaları hazırlanacak, özgürlükten yoksun bırakılmaya son çare olarak başvurulmasını sağlayacak mevzuat ve mekanizmalar geliştirilecek.
Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, adalet sisteminde çocuk haklarını güçlendirmeyi amaçlayan ‘Çocuklar İçin Adalet Projesi’ kapsamında işbirliği yapıyor. Toplam, 3.15 milyon Euro’luk projenin tanıtım toplantısı Ankara Swiss Otel’de yapıldı.
Programa katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, projenin 2012-2014 yılları arasında uygulanacağını söyledi. Çocuk suçluluğunun, dünyada ve Türkiye’de arttığını kaydeden Ergin, “Suça sürüklenerek ceza infaz sistemine dahil olan çocuklar, hem gelişim süreçlerinin erken aşamalarında bulunmaları hem de olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan çeşitli etkenler nedeniyle fiziksel, zihinsel, sosyal ve psikolojik gelişme açısından özel bakıma, yardıma ve yasal korumalara ihtiyaç duymaktalar.” dedi. Ergin, çocuklara yönelik her türlü çalışmanın yetişkinlerden ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Bakan Ergin, “31 Ocak 2012 tarihi itibariyle kurumlarımızda toplam 2 bin 360 çocuk bulunmakta, bu çocukların bin 948’i tutuklu, 412’si hükümlü durumdadır. 'Çocuklar İçin Adalet Projesi'nin amacı Çocuk Koruma Yasası’nın etkin bir şekilde uygulanması. Ayrıca, çocukların adil yargılanma, çocuk adalet sisteminde sektörler arası işbirliği ve özgürlüklerinden yoksun bırakılan çocuklara sağlanan yüksek standartlara uygun hizmetler yoluyla yasa çerçevesinde çocukların tüm haklarının tam olarak yaşama geçirilmesinin sağlanmasıdır. Hedeflenen önemli sonuçlardan biri, ceza adalet sistemimizdeki çocuklar için adil yargılamanın güçlendirilmesidir. Bir diğer sonuç, özgürlüğünden yoksun bırakılma tedbirine çocuklar için son çare olarak başvurulmasını sağlayacak mevzuat ve mekanizmaların geliştirilmesi.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"İSTİSMARA UĞRAYAN ÇOCUKLARIN AYNI OLAYI DEFALARCA ANLATMASI KABUL EDİLEMEZ"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de çocuk ve dezavantajlı grupların haklarının korunmasının öncelikli görevleri arasında yer aldığını aktardı. Rehabilitasyon konusunda yeni bir dönemin başında olduklarını kaydeden Şahin, Çocuklar İçin Adalet Projesi'ni çok önemsediklerini vurguladı. Şahin, şöyle dedi:
“Yeni bir sisteme geçiriyoruz. Çocuk İzleme Merkezi dediğimiz, Adalet Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız ve bizim koordinasyonumuzda özellikle çocuk istismarına uğramış, mağdur olmuş çocuklarımızın aynı olayı birkaç kez, farklı birimlere anlatmasını çocuğun insan hakkı olarak kabul edilemez buluyoruz. O yüzden Ankara’da başlamış olan çocuk izleme merkezlerinin bütün Türkiye’de yaygınlaştırılması, bu proje kapsamında da önemli bir çalışmanın modellemesi olacak.”

PROJE KAPSAMINDA HEDEFLENEN BAZI BAŞLIKLAR
-Savcılık çocuk bürolarının güçlendirilmesi ve kamu vesayetinin yeniden düzenlenmesi yoluyla adil yargılamanın garanti altına alınmasını ve özgürlüğünden yoksun bırakılmaya son çare olarak başvurulmasını sağlamak.
-Türkiye’de ikinci nesil çocuk adaleti eğitimlerini oluşturup bunların yürütülmesini sağlamak.
-Bireyselleştirilmiş iyileştirme sistemini en az 20 kapalı çocuk ceza infaz kurumu ve çocuk eğitimevini kapsayacak şekilde genişletilecek.
-Çocuk adalet sistemi yazılım ve göstergeleri yoluyla bu kurumlardaki çocuklar hakkında daha iyi bilgi alınmasını, durumlarının düzenli olarak gözden geçirilmesini ve gerektiğinde bu çocuklara müdahale edilmesini sağlamak.
-Suça sürüklenen çocuklar için muhtemel koşullu salıverme yöntemlerini geliştirmek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz