Adnan Hoca hakimleri de pes ettirdi

Her duruşması olaylı geçen 'Adnan Hocacılar'ın davasına bakan mahkeme heyeti sanıklardan bıkıp çekilme kararı aldı. Heyet başkanı ve 2 üye hakim, haklarında iftira ve suçlamalar olduğu gerekçesiyle davayı bıraktı.

Kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak tanınan Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 18 sanık hakkındaki dava, yine olaylı geçti. Geçen celsede sanıklar adliye koridorunda namaz kılmaya çalışmıştı. Bu kez de avukatları olay çıkardı. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklardan Tarkan Yavaş, Halil Hilmi Müftüoğlu, Kartal İş ve Uğur Örmen katıldı. Sanık avukatları Uğur Poyraz, Kerim Kalkan, Melih Demir, Fatih Doğan ve Yeşim Uğursay ile katılan avukatları Rezzan Aydınoğlu ve Nalân Kuğuoğlu da duruşmada hazır bulundu.

Reklam
Reklam

AYAĞA KALKMA KRİZİ

Mahkeme Başkanı Salih Öztürk, diyeceklerini sormak üzere sanık avukatlarına söz verdi. Bunun üzerine sanık avukatı Uğur Poyraz oturduğu yerden savunma yapmak istedi. Ancak Başkan, ayağa kalkmasını söyledi. Bunun üzerine avukat Poyraz, "Hangi konuda ve hangi maddeye göre? Ayağa kalkmıyorum! Keyfi uygulama yapamazsınız" dedi. Avukat Poyraz, "Avukat ve cumhuriyet savcısı yalnızca hüküm fıkrası okunurken ve yemin edilirken ayağa kalkmakla mükelleftir. Bunun dışında avukatın ayağa kalkarak konuşması gerektiğine dair hiçbir hüküm yoktur. Kanunun ilgili hükmü açıkça belirtilmediği takdirde mahkeme başkanı ve üyelerini birlikte ve ayrı ayrı reddediyorum" diyerek mahkemeyi de reddetti.

Mahkeme heyeti, avukat Poyraz'ın ret talebini reddetti. Ancak duruşma sonunda bir kısım sanık avukatları tarafından Mahkeme Başkanı ve üyeleri hakkında iftira ve suçlamalar bulunduğu gerekçesiyle Başkan Salih Öztürk, üye hâkim Naşit Gürel ve üye hâkim Nuran Yalınbaş'ın davadan çekilmelerine ve çekilme gerekçelerini içerir dilekçelerin dosyayla birlikte itiraz merciine gönderilmesine karar verdi. Dava dosyasının, çekilme gerekçelerini içeren dilekçeler ile üst mahkemeye gönderilmesini hükme bağlayan mahkeme heyeti, avukat Uğur Poyraz hakkında gereğinin takdir ve ifası için duruşma tutanağının bir örneğinin İstanbul Baro Başkanlığına gönderilmesini de kararlaştırdı.

Reklam
Reklam

AMAÇ DAVAYI UZATMAK

35 sanıklı başlayan davada 17 kişi hakkındaki iddialar zaman aşımından dolayı düşmüştü. Dünkü duruşmada ise 8 kişi hakkındaki iddialar da zaman aşımına uğradı. 2000 yılında kapatılan İstanbul DGM'de başlayan davada yargılanan Adnan Oktar'ın zaman aşımından hakkındaki suçlamaların düşmesi için gereken 10 yıllık zaman aşımı süresinin bitmesine ise sadece 2 yıl kaldı. sanıklar bu yüzden her seferinde duruşmalarda olay çıkararak ve reddi hakim talebinde bulunarak davayı uzatmaya çalışıyor.

8 YILDA TAM 9 MAHKEME DOLAŞTILAR

Adnan Oktar ile birlikte 35 sanık hakkında ilk dava 19 kişinin şikayeti üzerine 10 Ocak 2000'de İstanbul 1 No'lu DGM'de açıldı. Reddi hakim talebi nedeniyle heyet çeklince, dava 2 No'lu DGM'ye gitti. Bu mahkeme görevsizlik kararı vererek dosyayı 3 No'lu DGM'ye gönderdi. 2000 yılında yasa gereği dava DGM kapsamından çıkarılınca, davaya konu olan suçun geçtiği yerler ve çeşitli nedenler yüzünden 6 mahkeme daha dolaştı. Bu sırada aradan 4.5 yıl geçmişti. Bu kez de yerel mahkeme zaman aşımından davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi ve dava Yargıtay'a gitti. Ancak Yargıtay 8. Ceza Dairesi Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 18 kişi hakkındaki kararı "zamanaşımı süresi dolmadığı" gerekçesiyle bozdu. Diğer sanıklar hakkındaki karar onandı. Dava, 17 Temmuz 2007 tarihinde yeniden İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Reklam
Reklam

Kaynak: Vatan