Adü Klinik Bilimler Bölüm Başkanı Prof Dr. Aksoy’dan ‘sperma” Uyarısı

Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölüm Başkanı, Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Ana Bilim...

Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölüm Başkanı, Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Aksoy, ülkeye giren spermaların geçtiği testlerin acilen revize edilmesi gerektiğini belirterek Türkiye’nin sorunlu spermalar ithal etme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Şu sıralar Türkiye hayvancılık sektörü açısından son derece önemli olan sperma ithalatı konusunda geniş çaplı çalışmalara imza atıyor. Türkiye’nin sperma ithalatı konusunda bir dizi eksiği olduğunu söyleyen Prof. Dr. Melih Aksoy, Türkiye’nin sorunlu spermalar ithal edebileceğini iddia etti. Bunun da ülkeyi hem ekonomik hem de hayvan sağlığı yönünden tehdit eden sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Aksoy, Türkiye’ye sokulan spermaların geçtiği testlerin acilen revize edilmesi gerektiğini savundu. Spermaların kalitesinin tam olarak anlaşılması için ülkeye girişinde yapılması gereken ayrıntılı testler geliştirdiklerini açıklayan Aksoy, bu çalışmalar neticelenir neticelenmez Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvuruda bulunmaya hazırlanıyor.

Reklam
Reklam

Ege bölgesinde sığır sperması başta olmak üzere dünyanın her yerinden ithal edilen spermaların ithalat kriterlerini karşılayıp karşılamadığına dair raporlandırmalar yapan Türkiye’nin dört büyük laboratuvarından birine sahip olduklarını hatırlatan Aksoy, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Laboratuvarı olarak Türkiye’ye ithal edilen spermaların daha detaylı incelenmesi için geliştirdikleri testlerle Türkiye’nin sperma ithalatında fayda fiyat analizinin doğru olarak yapılmasına katkı sağlayacaklarını kaydetti.

LABORATUVAR BAKANLIK TARAFINDAN YETKİLENDİRİLDİ

Prof. Dr. Melih Aksoy, Ege Bölgesinin tek Veteriner Fakültesi olması, potansiyelinin yüksek olması ve bölgedeki hayvan varlığının fazla olması nedeniyle tercih ettiği Adnan Menderes Üniversitesinde 2009 yılından bugüne görev yapıyor. Veteriner Fakültesine geldikten sonra laboratuvar çalışmalarına ağırlık veren Aksoy, hayata geçirdiği bir dizi düzenleme ile ADÜ Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Laboratuvarı’nın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmesine katkı sağladı.

Reklam
Reklam

LAPAROSKOPİK SUNİ TOHUMLAMA İLE BÖLGE ONUNLA TANIŞTI

Bölgede hiç yapılmayan ameliyatsız karın açma yöntemi olan laparoskopik suni tohumlamayı ilk kez uygulayan isim olarak da dikkat çeken Melih Aksoy, çok yüksek gebelik oranları sağlayabilecek bu metot ile koyunlarda embrio nakli yaptı. Koyun ve keçi çiftlikleriyle ortak çalışmalar yürüten Aksoy, ‘Hayvancılık alanında çığır açacak’ dediği bu yöntemi öğrencilere ve meraklılarına öğretmek için çabaladığını belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: