Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi hekimleri, aort ana atar damarının balonlaşması sonucu ortaya çıkan rahatsızlığı Türkiye'de ikinci Ege'de ise ilk kez EVAR yöntemiyle tedavi etti.
ADÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi hekimlerinden Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Uğur Gürcün, Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kutsi Köseoğlu, Dr. Melek Yılmaz ve Dr. Sevcan Ata'dan oluşan ekip Türkiye'de ikinci Ege'de ise ilk kez gerçekleştirilen önemli bir operasyona imza attı. Daha çok ileri yaş grubunda daha sık görülen, sırt ve karın ağrısı gibi yakınmalarla ortaya çıkan aort ana atar damarının balonlaşarak patlama riski (Anevrizma) rahatsızlığına ADÜ Tıp Fakültesi hekimleri daha kısa süreli bir çare buldu.
AMELİYAT YAKLAŞIK 2 SAAT SÜRDÜ
Son derece hayati önem taşıyan Anevrizma rahatsızlığından şikayetçi olan Aydınlı Sevil Tıkır (62) ve Ferhat Taşhan'ın (65) tedavileri Türkiye'de ikinci Ege Bölgesi'nde ise ilk kez Endovasküler Aort Ameliyatı (EVAR) yöntemiyle gerçekleştirildi. Sevil Tıkır ile Ferhat Taşhan'ın ameliyatlarının yaklaşık 2 saat sürdüğünü belirten Gürcün ile Köseoğlu, bu uygulamayla tedavi edilen hastanın rutin olarak kontrollerde tutulması gerekliliğine de dikkat çekti.
İleri yaş grubunda daha sık görülen, sırt ve karın ağrısı gibi yakınmalarla ortaya çıkan rahatsızlığın aniden patlama riski bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Uğur Gürcün, "Uzun yıllar açık cerrahi yöntemle tedavi edilen rahatsızlıklara son 10 yıl içinde damar içinden tedavi yöntemleri de uygulanmaya başladı. Bu uygulamada karın ve göğüs açılarak kasıktan suni damar aortun balonlaşmış kısmını dışlayacak şekilde açılmaktadır. Bu işlem radyoloji görüntüleme ile yapılabilmektedir. Yaptığım uygulama yöntemi dünyada yaygın olarak uygulanmakta. Bu yöntemdeki en büyük sıkıntı aort ana damarında çıkan önemli yan damarların tıkanma riskidir. Bölgemizde ilk defa böyle bir uygulama yapıldı. Bu yöntemde yan damarların tıkanma riski ortadan kalkmıştır" dedi.
Bir günde iki hastayı ameliyat ederek sağlığına kavuşmasına sağlayan ekipte yer alan Prof. Dr. Kutsi Köseoğlu da, Endovasküler Aort Ameliyatı hakkında şu bilgileri verdi: "Açık ameliyata göre daha az rahatsızlık verebilecek bir başka tedavi yöntemi ise özel bazı kateterler ile damarın içine girilip, anevrizmanın olduğu damar bölümüne içerden suni damarın yerleştirilmesidir. Endovasküler (EVAR), kapalı yada stent greft onarımı olarak bilinen bu yöntemde bir kateter (ince plastik boru) üzerine yerleştirilmiş olan yapay damarın kasıktan atardamar içine oradan da karındaki aortanın hastalıklı bölümüne ilerletip, yapay damarın o bölüme yerleştirilir. Anevrizmanın olduğu yere getirilen suni damar şişirilir ve dikiş yerine içerden destek sağlayan stentler ile damara tutturulur. Bu sayede anevrizma kasıktaki kesiden başka bir kesi yapmadan içerden tedavi edilebilmektedir. İçerisinde kanı taşıyan yapay damarın olduğu anevrizma zamanla sönmekte ve tedavi edilmiş olmaktadır. Bu yöntem röntgen altında özel ortamlarda yapılmaktadır.. Hastalar işlem sonrası hastanede bir iki gün yatıp taburcu edilirler. Endovasküler yada stent greft ile tedavi anevrizmalı hastaların ancak bir bölümü için uygundur"
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz