Advan: Bediüzzaman Kürt meselesinde akılcı bir teşhiste bulunmuştu

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, Bediüzzaman Said Nursi’nin 100 yıl önce Kürt meselesiyle...

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, Bediüzzaman Said Nursi’nin 100 yıl önce Kürt meselesiyle ilgili akılcı bir teşhiste bulunduğunu söyledi.

Halit Advan, Bediüzzaman Said Nursi’nin 52. ölüm yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, “Çağın vicdanı, zamanın harikası Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'ni vefatının yıldönümünü rahmetle, şükranla yâd ediyoruz. O, yaşantısı boyunca hakkın, adaletin, hürriyetin savunuculuğunu yaptı. Bu uğurda da büyük bedeller ödedi.” dedi.

Bediüzzaman’ın insanda hayranlık duyguları uyandıran fikir ve davranışlarıyla hareket ettiğini ifade eden Advan, insanlara Allah’ın rızasını kazanarak nasıl yaşayacağını öğrettiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Kur'an'ın sönmez ve söndürülemez bir nur olduğunu insanlığa kanıtlamak için 28 yıl sürgün yaşadığını dile getiren Advan, amacına ulaşmak için gücünün yettiği ve kontrol edebileceği çözümler üzerinde durduğuna dikkat çekti.

Eserlerinin her yere ulaşması için tüm memleketi bir mektep haline getirdiğini dile getiren Advan, 100 yıl önce Kürt meselesi gibi önemli bir meseleyi fark ettiğini ve akılcı bir teşhiste bulunduğunu kaydetti.

Bediüzzaman’ın öne sürdüğü çözüm önerilerinin güncelliğini hala sürdürdüğüne vurgu yapan Advan, Kürtler için ‘Cehalet, yoksulluk ve ihtilaf’ı üç düşman olarak tanımladığını ifade etti.

Cehalete karşı eğitimi, yoksulluğa karşı çalışmayı ve ihtilafa karşı birliği Bediüzzaman’ın sunduğunu kaydeden Advan, şöyle devam etti: “Kürt toplumu için doğuda din ilimleriyle fen bilimlerini buluşturan ve Türkçe, Kürtçe, Arapça eğitim veren bir üniversite açılmasını önermişti. Bu önerisi nedeniyle deli damgası bile yedi ama zaman onu haklı çıkardı. İslam âleminin ızdıraplarını yüreğinin derinliğinde hissetti. Âlem-i İslam'ın batı karşısında düştüğü mağlubiyete karşın hep ümitvar oldu. Bu konuda da ilmi teşhislerde bulundu ve çözüm reçeteleri sundu.”

Reklam
Reklam

Bediüzzaman’ın geliştirdiği müspet hareket metoduyla kavga çıkarmadan davasını kararlı bir şekilde savunduğunu dile getiren Advan, ihlâs ve samimiyeti zorlukların aşılmasında çözüm anahtarı olarak gördüğünü aktardı.

Vefatının üzerinden 52 yıl geçmesine rağmen onun fikir ve örnek kişiliğine ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Advan, “Üstadımız nur içinde yatsın. Allah'ın rahmeti onun ve tüm Müslümanların üzerine olsun.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: