Af Örgütü: Sığınmacı Kampları, Sınıra En Az 50 Kilometre Mesafede Olmalı

Uluslararası Af Örgütü, Suriyeli mültecilerin Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa gibi şehirlerde barındığı kampların sınıra...

Uluslararası Af Örgütü, Suriyeli mültecilerin Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa gibi şehirlerde barındığı kampların sınıra uzak olmasını istedi.

Kampların Suriye sınırına yakın olmasının, mültecilere karşı ciddi bir güvenlik tehdidinin ortaya çıkmasına sebep olduğu belirtilen açıklamada, “Uluslararası standartlara göre, mültecilerin fiziksel güvenliklerinin sağlanması için, mülteci kamplarının, kaynak ülke sınırına en az 50 kilometre uzakta olmaları gerekmektedir.” denildi.

Uluslararası Af Örgütü, kampların bulundukları yerlerle ilgili olarak lojistik ve pratik zorluklar yaşanabileceğini kabul etmekle birlikte, asıl kaygının mültecilerin fiziksel güvenliklerinin güvence altına alınması olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin başlıca sorumluluğunun Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin güvenliğinin sağlanması olduğunu hatırlatan Uluslararası Af Örgütü, yetkililerin sınıra yakın çatışmalar sebebiyle mültecilerin karşı karşıya kalabileceği mevcut ve potansiyel tehlikeleri asgari düzeye çekmek için kampları sınırdan makul derecede uzak ve güvenli bir mesafeye çekmesini istedi.

Örgütten yapılan açıklamada; mülteci kamplarının Suriye sınırına yakın olmasının, Türk yetkililerin sivil mülteci ve sığınmacı kamplarının sivil ve insani karakterini muhafaza etme çabalarını kötü etkilediği öne sürüldü.

Kuruluş ayrıca, yeni gelenlerin kayıt ve tarama prosedürlerinin güçlendirilmesi ile birlikte Türk yetkililerin kamplara sızmaları ve kamplardaki yıkıcı faaliyetlerde bulunulmasını engelleyebileceğini de vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü, uluslararası kuruluşların araştırmacılarının ya da ülke içindeki araştırma gruplarının Suriye’de tüm taraflar tarafından işlenen uluslararası hukuk ve insan hakları ihlalleri iddialarını araştırabilmeleri için kamplara erişimlerini garanti altına alacak ve araştırma ya da soruşturma sürecine dâhil olan kişileri tehlikeye atmayacak resmi bir uygulamanın yürürlüğe konulmasını da istedi.

Reklam
Reklam

Örgüt, BM’nin kamplara erişiminin kısıtlanmış olması ve insan hakları örgütlerinin erişimine izin verilmemiş olmasından kaygı duyduğunu belirtti. Açıklamada, “Erişime izin verilmemesi Suriyeli mültecilerin Suriye’deki durum ile ilgili konuşma haklarını sınırlamaktadır. Bunun yanı sıra kampların iyi yönetildiği ve koşulların genel olarak iyi olduğu haberlerinin gelmesine rağmen, bağımsız gözlemcilerin girişine izin verilmemesi kamplardaki koşullar ile ilgili şüphelerin bastırıldığı anlamına gelebilir.” ifadelerine yer verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: