AFAD: 20 bin depremzedeye, başka illerde barınma imkanı sağlandı

Van’da meydana gelen depremler sonrasında açıkta kalan depremzedelerin başta barınma olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının...

Van’da meydana gelen depremler sonrasında açıkta kalan depremzedelerin başta barınma olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla illerde bulunan kamuya ait tesislere nakledilmesine devam ediliyor. Bugün itibariyle 14 bin 42 depremzede kamu tesislerine yerleştirilirken, Valiliklere müracaatı sonucu barınma hizmeti verilenlerle birlikte bu rakamın 20 bini aştığı kaydedildi. AFAD, TOKİ ve Kızılay tarafından, afetzede vatandaşlarla birlikte, kamu hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi için kamu kurumlarının ihtiyaçları da dikkate alınarak 20 bin konteyner siparişi verildi. Şu ana kadar 2 bin 711 konteyner bölgeye gönderilirken, bunlardan 2 bin 81’i kurularak hizmet vermeye başladı.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan yazılı açıklamada 23 Ekim ve 9 Kasım Van Depremleri'nde 644 kişinin hayatını kaybettiği, 252 kişinin de enkazdan sağ çıkarıldığı bildirildi.
Van’da meydana gelen depremler sonrasında açıkta kalan depremzedelerin başta barınma olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla illerde bulunan kamuya ait tesislere nakledilmesine devam edildiği belirtildi.
Açıklamada, "Bugün itibariyle 14 bin 42 depremzede vatandaşımız kamu tesislerine yerleştirilmiştir. Ayrıca kendi imkânları ile çeşitli illerimize giden depremzede vatandaşlarımızın ilgili Valiliklere müracaatı sonucu, barınma hizmeti verilenlerle birlikte bu rakam 20 bini aşmıştır. Depremzedeleri, boş konutlarında misafir etmek isteyen vatandaşlarımızın, Valiliklerde vali yardımcıları başkanlığında oluşturulan bürolara başvurmaları gerekmektedir. Van merkez ve Erciş ilçesinde kurulan toplam 12 çadırkentte yaklaşık 18 bin vatandaşımız barındırılmaktadır. Bin çadırdan oluşacak iki yeni çadırkentin kurulum çalışmaları devam etmektedir. Deprem bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması için Van Valiliği, bakanlıklar, üniversite ve diğer kurumlara Başbakanlık kaynaklarından toplam 40 milyon 735 bin TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir." denildi.

Reklam
Reklam

350 MİLYON LİRALIK YARDIM MALZEMESİ GÖNDERİLDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla açılan yardım kampanyaları kapsamında, AFAD nezdinde Suudi Arabistan Krallığı’ndan gönderilen 50 milyon ABD Doları ve Mesut Barzani’nin gönderdiği 1 milyon ABD Doları ile birlikte 146 milyon 600 bin TL, Diyanet İşleri Başkanlığı hesaplarında 37 milyon TL ve Kızılay’ın hesaplarında 43 milyon 900 bin TL olmak üzere toplam 227 milyon 500 bin TL nakdi yardım toplandığı belirtilen açıklamada, bugüne kadar Van’a gönderilen acil yardım ödenekleri dâhil olmak üzere, bölgeye gönderilen insani yardım malzemelerinin toplam maliyeti 350 milyon TL olduğu bildirildi.
48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları ve insani yardım malzemeleri, 77 Türk Hava Yolları, 76 askeri ve 20 adet özel kargo uçağı olmak üzere toplam 173 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edildiği hatırlatılan açıklamada, ayrıca Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçaklarıyla yapılan 251 sefer sonucu bölgeye arama-kurtarma ekip, ekipmanları ile çeşitli personel gönderildiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

20 BİN KONTEYNER SİPARİŞİ VERİLDİ
Kalıcı konutların inşası için TOKİ görevlendirildiği belirtilen açıklamada, "Afetzede konutları en kısa sürede tamamlanacaktır. Depremin ilk anından itibaren yapılan seri planlamalar çerçevesinde; AFAD, TOKİ ve Kızılay tarafından, afetzede vatandaşlarımızla birlikte, kamu hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi için kamu kurumlarının ihtiyaçları da dikkate alınarak toplam 20 bin konteyner siparişi verilmiştir. Konteyner üretimi seri bir şekilde devam etmektedir. Valilikçe planlanan yerlere yerleştirilmek üzere yoğun bin şekilde konteyner sevkiyatı sürmektedir. Şu ana kadar 2 bin 711 konteyner bölgeye gönderilmiş olup, bu konteynerlerin 2 bin 81’i kurulmuş durumdadır. 3 bin 495 adet çadır ahır, Başkanlığımız ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yaptırılmaktadır. Çadırların 2 bin 133’ü bölgeye gönderilmiş olup, bin 415’i kurulmuş bulunmaktadır." denildi.
Bölgeye 5 bin 267 arama-kurtarma, 2 bin 976 sağlık personeli, 34 arama köpeği, 732 iş makinesi ve araç, 18’i hava ambulansı olmak üzere 201 ambulans, 6 tanesi faal olmak üzere 11 seyyar hastane, 72 bin 597 çadır (28 bin 140’ı yurtdışı), 480 genel maksat çadırı (28’i yurtdışı), 200 çadır brandası, 260 prefabrik ev (200’ü yurtdışı), 2 bin 711 yaşam konteyneri (128’i yurtdışı), 3 bin 794 Mevlana evi, 335 bin 19 battaniye (94 bin 470’i yurtdışı), bin 940 yorgan, bin 825 yatak (bini yurtdışı), 37 seyyar mutfak, 3 bin 149 mutfak seti, 146 jeneratör (40’ı yurtdışı), 79 projektör, 151 wc-duş konteyneri, 25 bin 315 katalitik soba/ısıtıcı (684’ü yurtdışı), 6 bin 192 uyku tulumu, 1 bin 536 kampet (536’sı yurtdışı) ve 1 mobil fırın gönderildiği hatırlatılan açıklamada, "Van merkez ve köyleri ile Erciş merkez ve köylerinde 65 bin tonun üzerinde kömür dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca depremzede vatandaşlarımıza bugün itibariyle 117 bin adet gıda paketi dağıtılmış olup, 600 adet kamyon ve tır ile muhtelif malzeme (Gıda, giyecek, hijyen malzemeleri v.b.) dağıtımı gerçekleştirilmiştir." açıklamasına yer verildi.

Reklam
Reklam

ÖKSÜZ VEYA YETİM KALAN 188 ÇOCUK, KİMSESİZ KALAN 3 YAŞLI İLE 24 ENGELLİ YUVA VE BAKIMEVLERİNE YERLEŞTİRİLDİ
Uluslararası yardımlar kapsamında Türkiye'ye ABD, Almanya, Azerbaycan, Fransa, Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Mısır, İrlanda, İsviçre, İsrail, Cezayir, Ermenistan, Belçika, Katar, Japonya, Suriye, İsveç, İtalya, İngiltere, Romanya, İspanya, Pakistan, Avusturya, Kırgızistan, Kanada, Ürdün, Finlandiya, Hollanda, Güney Kore, Norveç, İran, Bahreyn, Malezya, KKTC, Bulgaristan, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve BM OCHA toplam 28 bin 140 çadır, 28 genel maksat çadırı, 94 bin 470 battaniye, 200 prefabrik ev, 128 yaşam konteyneri, 536 kampet, bin yatak, 684 ısıtıcı ve 40 jeneratör gönderildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Günlük ortalama 60 bin depremzede vatandaşımıza sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği olmak üzere 3 öğün sıcak yemek dağıtımı devam etmektedir. Tüm kamu kurum ve kuruluşları, bölgedeki hizmetlerin aksamaması için Van’a personel takviyesi yapmıştır. Bugüne kadar bin 145 emniyet personeli trafik, güvenlik ve destek amaçlı olarak deprem bölgesinde görevlendirilmiştir. Kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve afetzede vatandaşlarımıza psiko-sosyal destek verilmesi için 30 adet sahra çadırı gönderilmiştir. Van merkez ve Erciş’te 15’er kişiden oluşan 9 ekip, depremden etkilenen vatandaşlarımızı ziyaret ederek, yerinde tespitle ihtiyaç belirleme ve ihtiyaçların karşılanması hizmetini yürütmektedir. Öksüz veya yetim kalan 188 çocuk, kimsesiz kalan 3 yaşlı ile 24 engelli vatandaşımız yuva ve bakımevlerine yerleştirilmiştir. Depremzede vatandaşlarımıza gelen yardımların daha koordineli ve düzenli bir şekilde dağıtılması amacıyla, 1.300 metrekarelik alanda 30 kişilik bir ekip ile hizmet veren giyim market oluşturulmuştur. Yaklaşık 200 sosyal çalışmacı, sosyolog, psikolog ve psikolojik rehberlik danışmanı depremzede vatandaşlarımıza psiko-sosyal destek sağlamaktadır. Arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psiko-sosyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, ilgili bakanlıkların afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir. Deprem bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz