KİLİS (AA) - İZZET MAZI - AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, kurumlarının yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü hizmetlere ilişkin, "Ülkemiz ve milletimiz adına AFAD, artık bir iyilik köprüsü, mazlum ve mağdurların yanında olan bir yardım eli haline geldi." dedi.
Palakoğlu, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Kilis'te, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD'ın kuruluşundan bu yana Türkiye başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafında afet, acil durum ve insani yardım konularında ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.
Türkiye'nin afetler açısından riskli bir bölgede olduğunu, bu nedenle meydana gelebilecek tüm olumsuzluklara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade eden Palakoğlu, bu kapsamda başta depremden sel, su baskını, heyelan, çığ ve taş düşmesine kadar bütün afet risklerinin haritasının çıkarıldığını, ilgili kurumlarla önleme ve zararın azaltılmasına yönelik ciddi çalışmalar yapıldığını belirtti.
Palakoğlu, yurt genelinde etkili olan sağanak nedeniyle Kilis, Gaziantep, Mardin, Ankara ve Şanlıurfa'da sel sularından kaynaklı bazı olumsuzluklar yaşandığını anımsatarak, İyileştirme ve Müdahale daire başkanları ile Uluslararası İnsani Yardım Grup Başkanı ve AFAD Kilis İl Müdürü Adil Şiraz'ın da katılımıyla bölgeye gelerek inceleme yaptıklarını aktardı.
- "Aziz milletimizin yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz"
Ziyaret kapsamında sınırın Suriye tarafındaki faaliyetleri de inceleme fırsatı bulduklarını anlatan Palakoğlu, şunları kaydetti:
"AFAD ekiplerimiz hızlı bir şekilde bölgeye intikal ediyor, ilgili tüm kurumlarla birlikte felaketin yaralarının sarılması konusunda ciddi çalışmalar yapıyor ve yapmaya da devam edecek inşallah. Tabii diğer taraftan, insani yardım konusunda hem ülkemiz hem milletimiz adına AFAD, artık bir iyilik köprüsü, mazlum ve mağdurların yanında olan bir yardım eli haline geldi. Başta devletimizin tüm imkanlarını aynı zamanda da hamiyetperver, yardımsever aziz milletimizin tüm yardımlarını hem ülkemizdeki ihtiyaç sahiplerine hem de yurt dışındaki başta Arakan, Myanmar, Filistin, Gazze ve Suriye olmak üzere oradaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam ediyor."
Palakoğlu, Afrin'in kontrol altına alınmasının ardından 2 Nisan'da büyük bir göç dalgası oluştuğunu anımsatarak, özellikle Şam, Guta ve Humus'ta yaşayan binlerce Suriyelinin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgesine doğru hareket halinde olduğunu söyledi.
- "Sınırın Suriye tarafında yeni kamp kuruyoruz"
Önceki gün itibariyle de yaklaşık 34 bin kişinin Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgesine geldiğini ve AFAD ekiplerince kamplara yerleştirildiğini aktaran Palakoğlu, ekiplerinin dünyanın dört bir yanında beklenmeyene karşı tüm ekipmanlarıyla hazırlıklı olduğunu vurguladı.
Son bir haftadır yağışlar nedeniyle Suriye'de de ciddi sıkıntılar yaşandığına değinen Palakoğlu, şöyle devam etti:
"Yağışlardan kamplarımız ve bölgedeki çadırlarda barınan insanlarımız olumsuz yönde etkilendi. Hızlı bir şekilde ekiplerimiz oradaki sıkıntıları gidermek adına çadırlarda ve kamplarda gerekli çalışmaları yaptı. Daha da önemlisi hem dağınık bir şekilde çadırlarda barınan ve göç hareketinden kaynaklı Cerablus bölgesine gelen insanları bir yerde toplamak adına 22 bin 500 kişi kapasiteli yeni ve büyük bir kamp çalışmamız başladı. Zemin tesviye çalışmaları tamamlandı ve hızlı bir şekilde alt yapı çalışmaları yapılacak. İnsanların beslenme ve barınmayla alakalı ve insani bir çok ihtiyaçlarını dikkate almak suretiyle, umumi yerler konteyner, ailelerin kalacakları yerler ise çadır şeklinde olacak. AFAD olarak sınırın öbür tarafında, hem Fırat Kalkanı hem de Zeytin Dalı bölgesinde yürütülen hizmetler bizleri sürekli diri ve teyakkuz halinde olmaya zorluyor."