AFAD Başkanı Oktay: Suriye'den gelenlerin sayısı 24 bin 200

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriye'de yaşanan olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınanların...

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriye'de yaşanan olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınanların sayısında son bir haftada artış gözlemlediklerini belirtti. Çadırkent sayısının 4'e çıktığını dile getiren Oktay, misafir edilen Suriyeli sayısının ise 24 bin 200 civarında olduğunu ifade etti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler İnsani İlişkiler Koordinasyon Ofisi’nin işbirliğinde düzenlenen ‘İnsani Yardım İşbirliği Çalıştayı’ AFAD İstanbul İl Müdürlüğü binasında başladı. Yerli ve yabancı birçok konuğun katıldığı çalıştayda insani yardım fonları hakkında bilgilendirme, bu fonlardan yararlanılması, uluslararası arenada faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının standart ve kriterlerinin gözden geçirilmesi gibi konular ele alındı.

Reklam
Reklam

Çalıştaya verilen arada basın mensuplarının Suriye’deki olaylar sonrası yaşanan göç hareketiyle ilgili sorularını cevaplandıran Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Fuat Oktay, göçün devam ettiğini ve son bir haftada yoğun bir artış yaşandığına dikkat çekti. 24 bin 200 civarında insanın Suriye’den Türkiye’ye geldiğini belirten Oktay, “Hatay’da 6 bölgemizde çadırkentimiz var. Sayı artınca Kilis’e bir konteyner kent kurmaya karar verdik. Uluslararası standartların çok ötesinde bir yerimiz var. Biz Suriyelileri misafir olarak ağırlıyoruz. Hatay’da her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kilis’teki rakam 9 bine ulaştı. Ama sayı sürekli arttığı için Kilis de yeterli değil. Antep İslahiye’de üçüncü bir çadırkent kurduk. Şuanda 5 bin 500 civarında orada misafirlerimiz var. Özellikle son bir haftadaki yoğun artıştan dolayı dördüncü çadırkentimizi faaliyete geçirmek zorunda kaldık. O da Urfa Ceylanpınar’da faaliyete geçmeye başladı. Oraya da misafir kabul etmeye başladık.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan’ın Çin ziyareti öncesi göç olayı ile ilgili açıklamalarını hatırlatan Oktay, “Bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nın net tavrı var. Başbakan’ımızın Çin ziyaretinden önce açıklaması vardı. Bu sayının artıyor olması Türkiye’nin sadece kendi başına bütün bu maliyetin altından kalkması noktasında değil. Maliyet noktasında paylaşma ile ilgili Birleşmiş Milletler ile yardıma açılıyor olabiliriz. Bizim risk planlamalarımız var. Olayı önceden takip ediyoruz. Ne olabileceği ile ilgili. Ön görüde bulunuyoruz ve alt yapımızı hazır etmeye çalışıyoruz. Ne kadara hazırlıklı olacağımız konusundaki karar siyasi karardır. Biz olayın teknik boyutu ile ilgileniyoruz ve misafirlerimizi rahat ettirmeye çalışıyoruz. Gönül arzu eder ki sayı artıyor olmasın, olay en kısa zamanda çözülüyor olsun, misafirlerimiz kendi yurduna dönüyor olsun.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: