Afet bölgelerinde kullanılacaklar

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, afet illerinde ve acil durumlarda kullanılmak üzere 14 adet mobil komuta aracı satın aldı.

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü tarafından özellikle afet illerinde ve acil durumlarda kullanılmak üzere 14 adet mobil komuta aracı satın aldı. Araçlar, Sağlık Bakanlığı bahçesinde düzenlenen törenle basına tanıtıldı.

Düzelenen törende bir konuşma yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Doç.Dr. Sefer Aycan, özellikle afet bölgelerinde yaşanan haberleşme sıkıntısının alınan bu araçlar ile çözümleneceğini söyledi. 17 Ağustos depremi ve daha sonraki depremlerde en büyük eksikliğin haberleşme ve koordinasyon eksikliği olduğuna işaret eden Aycan, bakanlık bünyesinde kurulan Afet Yönetim Projesi çerçevesinde 14 adet mobil komuta aracının satın alındığı kaydetti. Aycan, başkaları gibi depremi malzeme yapmadıklarını ifade ederek, "Afetin sömürgesi yapılmaktan ziyade buna hazırlanmak gerekir. Biz bakanlık olarak hep bu yönde çalıştık" şeklinde konuştu. Müsteşar Aycan, 3 Kasım seçimlerinden dolayı müsteşarlık görevinden istifa ettiğini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Sağlık Projesi Genel Koordinatörü Dr. Mehmet Fettahoğlu da, araçların Dünya Bankası'ndan sağlanan krediyle, tanesi 74 bin 850 Euro üzerinden toplam 1 milyon 47 bin 900 Euro'ya malolduğunu söyledi. Araçların, özel donanımlı Mercedes 313 CDI 4x2 turbo dizal panel van tipi araçlar olduğunu belirten Fettahoğlu, araçların olağandışı durumlarda ve afet hallerinde verilecek sağlık hizmetlerinin yerinde yönetimi ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, Türkiye genelinde bölgeler bazında oluşturulan 13 afet merkezinde ve Sağlık Bakanlığı Merkez teşkilatında kullanılacağını kaydetti.

MOBİL KOMUTA ARACININ ÖZELLİKLERİ Personel bölmesinde üç kişinin aynı anda çalışmasına imkan verecek bir tasarımla gerçekleştirilen araçlarda, uydu kanalıyla kesintisiz haberleşmeyi ve toplanan verilerin en son teknolojiyi kullanarak kriz merkezlerine aktarılmasını sağlayacak teknik donanımın yanısıra, personelin hayatını idame ettirmesine yardımcı olacak diğer donanımlar yer alıyor. Araçta, araç telsizi, HF kısa dalga sabit telsiz, 5 adet el telsizi, araç telefonu, bilgisayar, yazıcı, digital video kamera, televizyon, digital ve analog uydu alıcısı ve çanak anten ile jeneratör yer alırken, personelin kullanımı için de, mini buzdolabı, mikro dalga fırın, çay-kahve makinası, katlanır masa, 4 adet sandalye, portatif sedye, elektrikli lavabo ile 4 kişilik çadır bulunuyor.

Reklam
Reklam