Afet çadırları için seçilen alanların yüzde 70’i hatalı çıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES) kapsamında çalışma başlatan...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES) kapsamında çalışma başlatan Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), muhtemel bir afete yönelik çadır alanları kurulması için il genelinde ayrılan yerlerin yüzde 70’inin yanlış olduğunu tespit etti. AFAD İl Müdürlüğü yöneticileri, başta Samsun Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm kaymakamlıklar ve belediyelerle diyaloğa girerek, yeni çadır alanlarının belirlenmesini istedi. Sürecin en kısa zamanda tamamlanarak yeni çadır alanlarının oluşturulması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Muhtemel bir afetin zararını azaltabilmek için jeoloji, inşaat, harita ve jeofizik mühendisleri ile şehir plancılarından oluşan 15 kişilik bir ekiple il genelinde geniş kapsamlı çalışma yürüten Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, faaliyetlerini Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki 1. derece deprem bölgesi olan Ladik ilçesinde yoğunlaştırdı. Ekipler muhtemel bir afet sonrası çadır alanlarını ve yardım toplama merkezleri için ayrılan yerleri gözden geçiriyor.

Bütünleşik afet haritasına eklenecek bu alanlar üzerinde risk araştırması yapan ekipler, önemli bir ayrıntıya ulaştı. İl genelini tarayıp inceleyen AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, afet için ayrılan alanların yüzde 70’inin yanlış seçildiğini belirledi. Konuyla ilgili Cihan’a konuşan AFAD İl Müdürü Erkan Koparmal, “İlimizde olası bir afetten sonra oluşturulacak çadır alanlarının ve yardım toplama merkezlerinin ne kadar doğru olduğunu, afete maruz bölgelerde olup olmadığını araştırdık. Bunu jeoloji, inşaat, harita, jeofizik ve şehir plancısı olmak üzere 5 branştaki mühendislerimiz ilçeleriyle birlikte tüm Samsun’u tarayıp incelediler. Sonuçta yüzde 70’inin yanlış yer seçildiğini tespit ettik. Bütün kaymakamlıklara, belediyelere ve büyükşehir belediyesini bilgilendirdik. Mühendislerimiz yeni alanlar belirleyip yeni çadır alanlarını sayısallaştırarak plana ekledik. Büyükşehir’den yer teyidi bekliyoruz. O da bittikten sonra tamamıyla çadır alanlarımız, yardım toplama merkezleri ve enkaz alanlarının sayısal olarak doğru bir şekilde tespiti yapılmış olunacak.” dedi.

Reklam
Reklam

Stratejik Afet Eylem Planı’nın Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından onaylanmasının ardından afete maruz bölgelerin sayısallaştırılıp içine düşen tapulara ‘Afete maruz bölge’ şerhi verme çalışmalarının sürdürüldüğünü hatırlatan İl Müdürü Erkan Koparmal, “Afete maruz bölgelerde yapı yapılma riski vardı. Biz de öncelikle bu bölgeleri sayısallaştırdık. Tapulara şerhlerini de verdik. O adımı bitirdik. İkinci adım olarak şimdi yanlış olan çadır alanları ve yardım toplama merkezleri için uygun yer belirliyoruz. Bunlarla ilgili belediyelerle ilgili gerekli yazışmaları yaptık. Eğer değişiklik olursa bize bilgilendirilecek. Bunu yapmak zorundayız. Belediyeler okul alanı belirlerken milli eğitim bakanlığına görüş soruyorsa çadır alanı değişirken de kanunen bize sorması gerekiyor. Bu şekildeki görüş alışverişinin olmaması imar kanunundaki eksikten kaynaklanıyor. Bunu ikili iletişimle sisteme oturtacağız." bilgisini verdi.

“Afeti bilmeniz ve topyekun hazırlanmamız lazım” diyen Koparmal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyelerin bu işe önemle eğilmesi, çadır alanlarını belirlemeleri gerekiyor. Bunun yanında vatandaşlarımızın afete kulak kabartması ve hazırlıklı olması lazım. Broşür bastırarak köylerde muhtarlara dağıtacağız. İnsanlara bu konuyu anlatmaya çalışacağız. İlerleyen zamanlarda vatandaşlara afetin farkındalığına yönelik bilgilendirme ve eğitim çalışmaları düzenlenecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: