Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulmecit Yaşa, 09-11 Nisan 2012 tarihlerinde Elazığ'da meydana gelen hortum ve sel afetlerinde meydana gelen zararlar hakkında bir açıklama yaparak çiftçileri ürünlerini sigortalatmaları konusunda uyardı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulmecit Yaşa açıklamasında; “İlimiz Maden İlçesinde 09/04/2012 tarihinde meydana gelen hortum afetinde Dutpınar Köyü Bakacık mezrasında 15 çiftçi ailesine ait yaklaşık 750 adet; Kaşlıca Köyü merkezinde 5 çiftçi ailesine ait yaklaşık 16 adet; Kaşlıca köyü Günbağı mezrasında ise 7 çiftçi ailesine ait yaklaşık 30 adet olmak üzere toplam 38 çiftçi ailesine ait 796 adet karışık meyve, kavak ve söğüt ağacı gerek gövdesinden kırılarak gerekse köklerinden sökülerek devrilmiştir.
İlimiz Merkez ilçeye bağlı Beydoğmuş Köyünde 11/04/2012 tarihinde meydana gelen sel afetinde 5 çiftçi ailesine ait 274 kuzu ve 9 koyun_selle birlikte gelen milin altında kalmak suretiyle veya selin sürükleyerek götürmesi sonucu telef olmuştur. Aynı zamanda hayvan yemi olarak açık alanda üzerleri branda ile örtülmek suretiyle depolanmış olan arpa ve saman da sel altında kalmıştır. Köyde mevcut tarım alanlarında bir zarar söz konusu değildir.
İlimiz Arıcak ilçesinde 11.04.2012 tarihinde meydana gelen sel afetinde Merkeze bağlı Yaylabaşı mahallesinde 12 çiftçi ailesine ait 100 da hububat ekili alan; Üçocak beldesinde 22 çiftçi ailesine ait 7 da karışık meyve bahçesi ve 23 da hububat ekili alan; Bükardı beldesinde 180 çiftçi ailesine ait 44 da üzüm bağı, 183 da hububat ekili alan ve 20 da karışık meyve bahçesi olmak üzere toplam 214 çiftçi ailesine ait 377 da tarım arazisi zarar görmüştür. Küplüce Köyünde ise 2 çiftçi ailesine ait 4 keçi, sele kapılarak telef olmuştur.
5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12. ve 13. maddeleri gereğince, Bakanlar Kurulunca alınan 28/12/2011 tarih ve 2011/2602 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1. Maddesinin 1. Fıkrasında "Bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde; ayrıca, açık alanda yetiştirilen meyveler için yukarıda belirtilen risklere ilave olarak don riski (çiçeklenme evresi dahil); ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin; mevcut arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır." Aynı şekilde 4. fıkrasında ise "Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş, Türkvet'e (Koyun, keçi Kayıt Sistemine) kayıtlı olan damızlık koyun ve keçiler ile damızlık koç ve tekeler için ölüm riski, ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınır" denilmektedir.
5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 17. maddesinde ise; "Bu kanun kapsamında uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20/06/1977 tarihli "Tabii Afetlerden Zarar Görenlere Yapılacak Yardımları Düzenleyen 2090 sayılı kanundan yararlanamaz." hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla çiftçilerimizin oluşabilecek her türlü tabii afetten yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önlenebilmesi açısından % 50 devlet destekli tarım sigortası yaptırmaları son derece önemlidir” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz