Afetzedelere vergi kolaylığı

ANKARA (İHA) - Hükümet, afetzedelere açılan kredilerin geri ödemelerinin az olması ve enflasyon nedeniyle paranın değerinin düşmesi sebebiyle, defaten hesap kapatılması durumunda hak sahibinin borcunda yüzde 20 indirim yapılmasını öngören yasa tasarısını TBMM başkanlığına gönderdi. Aynı tasarıyla vadesinde ödenmeyen taksitlerden geçen günler için yıllık yüzde 5 gecikme faizi tahsil olunacak.

Hükümet, 'Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun'da değişiklik öngören tasarısı TBMM'ye sundu. Tasarıyla afetzedelere açılan kredilerin geri ödemelerinin az olması ve enflasyon nedeniyle paranın değerinin düşmesi sebebiyle, defaten hesap kapatılması durumunda hak sahibinin borcunda yüzde 20 indirim yapılmasını öngörülüyor. Aynı tasarıyla evini yapana yardım yöntemi ile konut veya işyerlerinin yapımı için yatırım programında hak sahiplerine ayrılan ödeneğin bir kısmının kullanılmaması ve sürüncemede kalması yatırım programına alınmayı bekleyen diğer hak sahiplerine ödenek ayrılabilmesini engellediğinden, iki yıl içinde konut inşaatlarına başlamayan veya inşaata başlayıp da devam etmeyen hak sahiplerinin yatırım programından çıkarılması ve geri ödemelerinin yeniden düzenleniyor.

Reklam
Reklam

Tasarı, evini yapana yardım yöntemi ile konut veya işyerinin yapımı için yatırım programında yılı ödeneği ayrılan hak sahiplerinden, 29'uncu maddeye göre yürürlüğe konulan yönetmelikte belirtilen mücbir sebeplerin dışında mazereti olmadan iki yıl içinde konut veya işyerlerinin inşaatına başlamayanlar ile mücbir sebep kapsamında mazereti bulunanlardan mücbir sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren 45 gün içinde inşaatına başlamayanların veya ayrılan ödeneğinin bir kısmını kullandıktan sonra inşaatına devam etmeyen hak sahiplerinin, konutlarının veya işyerlerinin yapımı yatırım programından çıkarılır ve hak sahipliği kendiliğinden sona erecek. Yıllık ödeneği ayrılan hak sahiplerinden kendilerine açılan kredinin bir kısmını kullanıp inşaatın geri kalan kısmını kendi imkanları ile projesine uygun olmak kaydıyla fen ve sanat kurallarına uygun olarak tamamlayan hak sahiplerinden, açılan kredinin, yüzde 20'sine kadarını kullanmış olanların kredileri defaten faizsiz olarak, yüzde 20'lik dilimden fazlasını kullanmış olanların kredileri ilk iki yılı ödemesiz, konutlar için 15 yılda faizsiz, işyerleri için yedi yılda ve yıllık yüzde 4 faizli olarak yıllık eşit taksitler halinde, tahsil edilecek. Vadesinde ödenmeyen taksitlerden geçen günler için yıllık yüzde 5 gecikme faizi tahsil olunacak.

Reklam
Reklam

Yılı ödeneği ayrılmasına rağmen mücbir sebep bulunmadığı halde iki yıl içinde inşaatına devam etmeyen hak sahiplerinden, açılan kredinin, yüzde 35'ine kadarını kullanmış olanların kredileri defaten ve yıllık yüzde 5 faizli olarak, yüzde 35'lik dilimden fazlasını kullanmış olanların kredileri beş yılda ve yıllık yüzde 5 faizli olarak yıllık eşit taksitler halinde, tahsil edilecek. Vadesinde ödenmeyen taksit miktarları için tebligat tarihinden itibaren tahsil tarihine kadar geçen günler için Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun'daki temerrüt faizi oranları uygulanacak.

Kanun tasarısının genel gerekçesinde, "7269 sayılı 'Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun'da deprem, yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ düşmesi ve benzeri afetler sonucunda vatandaşların mağdur olmaması için gerek barınma gerek iktisadi faaliyetler için devlet tarafından borçlanma karşılığında arsa tahsisi yapılmakta, kredi açılmakta ve buna ilişkin hususlar anılan Kanunun 40'ıncı maddesinde düzenlenmektedir. Ancak, yapılan uygulamalardan afetzedelere sağlanan kredilerinin geri ödemesinde sorunlar yaşanmakta, geri ödemelerinin gecikmesi ve enflasyon gibi etkenlerden dolayı Devletin alacağının değeri düşmektedir. Bu nedenle, borçların ödenmesi ve hak sahipliği hususlarında 7269 sayılı kanunda değişiklik yapma gereği doğmuştur" denildi.

Reklam
Reklam