Afetzedelerin borçlarında yüzde 20 indirim

ANKARA (İHA) - TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, devletten kredi alan, ancak ödeyemeyen afetzedelerin, bir defada ödemesi halinde borcunda yüzde 20 indirim yapılmasını öngören kanun tasarısını kabul edildi.

Önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da yasalaştırılması beklenen tasarıyla, vadesinde ödenmeyen borç, gecikilen her gün için yıllık yüzde 5 gecikme faiziyle tahsil edilecek. Vadesinden önce, 2 yıllık taksitten az olmamak kaydıyla mevcut borcu defaten ödeyen hak sahibinin borcundan yüzde 20 indirim uygulanacak. 'Evini yapana yardım' yöntemiyle konut veya işyerinin yapımı için yatırım programına göre ödeneği ayrılan hak sahiplerinden, mücbir (zorunlu) sebep olmadan 2 yıl içinde konut veya işyerlerinin inşaatına başlamayanlar ile mücbir sebep kapsamında mazereti bulunanlardan, mücbir sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren 45 gün içinde inşaatına başlamayanların veya ayrılan ödeneğinin bir kısmını kullandıktan sonra inşaatına devam etmeyen hak sahiplerinin konutlarının veya işyerlerinin yapımı, yatırım programından çıkarılacak ve hak sahipliği kendiliğinden sona erecek. Ödeneği ayrılan hak sahipleri arasında, kendilerine açılan kredinin bir kısmını kullanıp, inşaatın geri kalanını kendi imkanlarıyla, projesine ve kurallara uygun olarak tamamlayanlardan; açılan kredinin yüzde 20'sine kadarını kullanmış olanların kredileri defaten faizsiz olarak, yüzde 20'lik dilimden fazlasını kullanmış olanların kredileri ilk 2 yılı ödemesiz, konutlar için 15 yılda faizsiz, işyerleri için 7 yılda ve yıllık yüzde 4 faizli olarak yıllık eşit taksitler halinde tahsil edilecek. Vadesinde ödenmeyen taksitlerden, geçen günler için yıllık yüzde 5 gecikme faizi tahsil edilecek. Ödeneği ayrılmasına rağmen mücbir sebep bulunmadığı halde 2 yıl içinde inşaatına devam etmeyen hak sahiplerinden, açılan kredinin; yüzde 35'ine kadarını kullanmış olanların kredileri defaten ve yıllık yüzde 5 faizli olarak, yüzde 35'lik dilimden fazlasını kullanmış olanların kredileri 5 yılda ve yıllık yüzde 5 faizli olarak yıllık eşit taksitler halinde tahsil edilecek.

Reklam
Reklam

Bakanlık, hak sahibi ailelere verilmek üzere TOKİ'ye konut yaptırabilecek ya da TOKİ'nin yaptığı veya yapacağı konutlar satın alınabilecek. Yaptırılacak ya da alınacak konutların bedelleri, bakanlıktan TOKİ'ye kaynak aktarılarak karşılanacak. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, TOKİ'nin 1 Mart 2003'ten sonra yaptığı konutları da yasa kapsamınca alabilecek.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç, 1999-2005 yılları arasında depremzedeler için yaklaşık 230 bin konut yapıldığını söyledi. Kredilerin, yaklaşık 20 yıl vadeyle 2 yılı ödemesiz olarak verildiğini ifade eden Yamaç, depremzedeler için yapılan konutların devlete maliyetinin 7 katrilyon lira olduğunu kaydetti. Bugüne kadar kredi geri ödemesinden, ancak 60 trilyon lira toplayabildiklerini belirten Yamaç, kredi alan depremzedelerden toplanacak paralarla, yapılacak diğer konutlara da kaynak aktarılacağını ifade etti.