Afgan Büyükelçiden Vali Doğan’a Ziyaret

Afganistan Büyükelçisi Dr. Amanullah Jayhoon, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’ı ziyaret etti.Ziyarette Vali Doğan tarafından...

Afganistan Büyükelçisi Dr. Amanullah Jayhoon, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’ı ziyaret etti.

Ziyarette Vali Doğan tarafından karşılanan Büyükelçi Dr. Amanullah Jayhoon, Valilik Şeref Defterini imzaladı. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Afganistan ve Türkiye, ortak noktada gerçekten dünya kültürüne önemli etki etmiş önemli bir ortak nokta. Malum Hz. Mevlana ve Belh vilayetinin evlatlarını da bugün artık biz misafir ediyoruz. Dolayısıyla böyle bir ortak kültürümüz var. O nedenle sizin buraya her gelişinizde, her Afgan devlet adamının buraya gelişinde, biz o aziz hatırayı yeniden hatırlama imkanına sahip oluyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmasını Türkçe yapan Afganistan Büyükelçisi Dr. Amanullah Jayhoon ise, “Bizim için Konya çok önemli bir şehirdir. Biz Afganistan’da Türkiye’yi ve Türkleri çok severiz. Ama Konya ve Konyalıları daha çok severiz. Burada dediğiniz gibi tarihin içinden gelen bir bağlılık var. Hz. Mevlana’nın doğduğu yer Belh, türbesinin olduğu yer de Konya. Bu Afganlar için çok önemlidir. Biliyoruz ki, Mevlana ne Afganlara, ne de Türklere bağlı; tüm insanlığa bağlı bir kişiydi. Ama herhalde bu bağları daha da canlandıran birisidir. Onun için her Afgan Türkiye’ye geldiği zaman ‘Ben Konya’yı da ziyaret edeceğim’ der. Onun için bizim de Ankara dışındaki ilk ziyaretimiz Konya’yadır. Onun için Konya’nın bizim için çok önemli bir yeri var” diye konuştu.

Konya ile Belh arasında bir kardeşlik protokolünün de imzalandığını hatırlatan Büyükelçi Dr. Amanullah Jayhoon, “Ben zannediyorum, bu kardeşlik protokolünü imzaladıktan sonra iki ülke ve iki şehir arasındaki ilişkiler daha güçlü oldu. Bizim ilişkilerimiz Türkiye ile çok iyidir. Ve inşallah her geçen gün daha güçlü olsun. Türkiye’den Afganistan’a her gün uçak var. İnşallah en kısa zamanda bu uçaklar İstanbul’dan Mezarı Şerife de uçacaklar. Onun için umut ediyorum bu ilişkiler daha güçlü olacak” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ziyaretin sonunda Vali Aydın Nezih Doğan ve Büyükelçi Jayhoon birbirlerine hediye verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: